Το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε για τη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ ότι «πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την ελληνική αποστολή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή, προφανώς αναφερόμενος στο διαβόητο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GSI. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης, σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Από την πλευρά του, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, πιο διαχυτικός δήλωσε ότι «εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε θέματα εξοπλισμών, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης των Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAVs) και το Ισραήλ θεωρείται από τις χώρες που έχουν αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τη συγκεκριμένη αμυντική τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα και στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισάκ Χέρτζοκ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους γονείς του Ιωνά Καρούση ο οποίος σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ πέρσι τον Οκτώβριο.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του οικισμού των Ρουπων στο Ρέθυμνο που μένουν συχνά χωρίς νερό, ζητώντας…
Ένας 39χρονος δέχθηκε επίθεση από τρεις άντρες μέσα στο σπίτι του, τα ξημερώματα της Κυριακής, σε χωριό…
Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο και η δημοσκόπηση που έκανε το CNN με αφορμή αυτό το ορόσημο, ήταν… αδυσώπητη.…
Στις Βούτες θα βρεθεί εκτάκτως τη Δευτέρα 28 Απριλίου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.…
Συναγερμός έχει σημάνει στα Χανιά, καθώς από την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 αγνοείται η 75χρονη…
Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, στις 3:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί –μετά από αναβολές– το δημοτικό…
This website uses cookies.