Στις 100 πρώτες ημέρες της νέας θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.
«Μου φάνηκαν σαν χίλιες οι πρώτες εκατό ημέρες», είπε και πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι την αγανάκτηση των πολιτών, συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί».
«Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού δεν ήταν λίγες με την επενδυτική βαθμίδα και τη βελτίωση της οικονομίας, ωστόσο καλύφθηκαν από τις καταστροφές. Να βάλουμε τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά, ιδιαίτερα στο θέμα της κλιματικής κρίσης».
«Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να εκπονήσουμε συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αιγίς». Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν τέθηκε αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. «Δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», ανέφερε.
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε: «Στόχος στις αυτοδιοικητικές παραμένει να κερδίσουμε όσες περισσότερες περιφέρειες μπορούμε. Επιλέξαμε να στηρίξουμε 13 περιφερειάρχες, διότι χρειαζόμαστε περιφερειάρχες που να μπορούμε να συνεργαστούμε».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι περιφερειάρχες να μπορούν να υποστηρίξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα. «Είναι πρόσωπα που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο», ανέφερε ότι άλλα χρίσματα δεν δόθηκαν πέρα από τις περιφέρειες και τους τρεις δήμους.
Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ λογικό αυτό που έγινε από τη δικαιοσύνη αλλά από τη συνεργασία που είχε μαζί του δεν έχει παράπονα.
«Αυτά θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη. Έγιναν όμως πολλά έργα μετά από τον Ιανό. Κάποια τα υλοποίησε η κυβέρνηση», ανέφερε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες μιας γέφυρας που άντεξε.
«Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών. Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να αντέχουν. Δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Μπορούμε όμως να φτιάχνουμε έργα υποδομών με άλλες υποδομές, με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στη Θεσσαλία τον πρώτο λόγο θα τον έχει ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης των υδάτων», πρόσθεσε.
Το χαστούκι του Μπέου
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα την πράξη βίας του Αχιλλέα Μπέου απέναντι σε πλημμυροπαθή.
«Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ. Θέλω να θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε νικώντας τον υποψήφιο που είχαμε δώσει μια διακριτική στήριξη. Είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιον θεωρούν κατάλληλο δήμαρχο. Δεν δίνουμε καμία άλλη στήριξη πέρα των τριών μεγάλων δήμων».
Ακρίβεια
Για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι αυτό της ακρίβειας. Έχω μιλήσει και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία των προσωρινών μέτρων στήριξης όπως το market pass και η δεύτερη έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις και τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς. Πιστεύουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Το market pass είναι σημαντική βοήθεια που έχουμε δώσει. Υπάρχουν άλλα μέτρα όπως η έκτακτη στήριξη σε ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και οι μόνιμες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μια ακόμα αύξηση στους συνταξιούχους, μία ακόμα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με μεγάλους και να επιβάλλουμε πρόστιμα τα οποία βεβαίως και πληρώθηκαν».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα περιθώρια κέρδους και να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς από τους ελέγχους γιατί μπορεί να είναι μεγάλες. «Δεν πίστευαν πολλοί ότι θα βάλουμε τάξη στο μπάχαλο της Μυκόνου. Το κάναμε. Επιμένω πολύ σε αυτή την πολιτική της νομιμότητας παντού. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Το ίδιο ισχύει και για τη φοροδιαφυγή. Γνωρίζουμε που βρίσκονται οι εστίες φοροδιαφυγής», συμπλήρωσε.
Στέφανος Κασσελάκης
Αναφερόμενος στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Προσωπικά μου είναι συμπαθής. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέβει στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο λόγο. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τώρα δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να κάνω πολιτική αντιπαράθεση με το κενό… Επίσης, ένα πρόβλημα είναι ότι δεν είναι βουλευτής. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη.
Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσει κάποιος πιο βαθιά βλέπει. Κάτι καινούργιο και μοντέρνο δεν τηρείται με τέτοιες επιλογές. Είμαι πολύ μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Έχω πετύχει την επανεκλογή μου με υψηλό ποσοστό. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ χρόνο. Αλλά, έχουμε ένα πρώτο crash test στις αυτοδιοικητικές και μετά, τον Μάιο στις Ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη. Υπήρξε μία γνωριμία, όταν ήμουν βουλευτής. Δεν ξέρω αν ήταν υποστηρικτής μου, πάντως δεν ήταν συνεργάτης μου. Είχαμε μία σύντομη επικοινωνία. Όπως του είπα είμαι στη διάθεση του να συναντηθούμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω, όσο περιμένω με τον κ. Ανδρουλάκη».
Ελληνοτουρκικά
Ανεφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά από δύο συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές της Τουρκίας και της Ελλάδας, ότι μπορούμε πια να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελος της να μην κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρώπη, πιστεύω ότι και σε ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας είναι γεωστρατηγική.
Αλλά, πέραν αυτών, πιστεύω ότι και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης.
Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μία μεγάλη μας διαφορά άμεσα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου.
Έχουμε πολλά θέματα τα οποία συγκροτούν τη λεγόμενη θετική ατζέντα, τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε. Έχουμε σημαντικά περιθώρια να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και στη Μάλτα, είναι κάθετη στην υλοποίηση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία έχει στο επίκεντρό της ότι δεν θα καθορίσουν οι διακινητές ποιος θα μπαίνει στην Ελλάδα και ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα ελέγχουμε τελικά ποιος μπαίνει στα σύνορά μας»
«Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται.
Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός μπροστά μας, το οποίο είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία προετοιμασίας αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου διατηρώντας το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί και το οποίο τελικά πιστεύω ότι είναι το κλίμα το οποίο θέλουν, ξέρετε, οι πολίτες και των δύο λαών.
Θυμάστε ότι και πέρυσι, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, πήγα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είπα ευθέως στους Τούρκους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Τουρκία, μην μας βλέπετε σαν απειλή». Και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να πρυτανεύει η λογική».