Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.
«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το χρονικό της νέας ελληνοτουρκικής έντασης
Τις προκλητικές δηλώσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος τις έκανε μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού του συμβουλίου, με την οποία επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν, είπε, «από εδώ και πέρα για μένα δεν υπάρχει o Μητσοτάκης».
Η Αθήνα αν και δεν θέλησε αρχικά να σχολιάσει τις προκλήσεις του «σουλτάνου», ωστόσο η πρώτη απάντηση ήρθε μέσω του υπ. Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια
«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση» είπε ο υπουργός.
«Δεν κατανοώ την αντίδραση του κ. Ερντογάν. Έτσι έκρινε ότι έπρεπε να τοποθετηθεί είναι δικαίωμά του. Η Τουρκία διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο και με μέσα εκτός της διπλωματικής πρακτικής. Εμείς αναφερθήκαμε με σεβασμό όπως πρέπει στον ηγέτη μιας χώρας», πρόσθεσε.
Η αρχική αντίδραση της Κομισιόν στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, «πάγωσε» και ανησύχησε το κυβερνητικό επιτελείο.
Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου η εκπρόσωπος της Κομισιόν να διορθώσει εν μέρει τις εντυπώσεις που αρχικά προκάλεσε.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως ακόμα και η δεύτερη τοποθέτηση από την εκπρόσωπο της Ε.Ε που ακολούθησε το αρχικό «ουδέν σχόλιο» ήταν αναντίστοιχη της προκλητικότητας Ερντογάν, αφού η κ. Ντάνα Σπινάντ περιορίστηκε να τονίσει ότι «ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε», τον οποίον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος.
Από την άλλη πλευρά πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακολούθησαν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να νίπτει τας χείρας του.
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
O Νεντ Πράις ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.