ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης προς Βερολίνο: “Όχι περιττή λιτότητα, που σκοτώνει την ανάπτυξη”

Όχι σε περιττή λιτότητα λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο εν όψει της συζήτησης για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2023 και την περίοδο χαλάρωσης λόγω κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός καθησυχάζει πάντως τη Γερμανία πως ούτε η Ελλάδα επιθυμεί να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Προτείνει όμως μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία με βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα και διαφορετική αντιμετώπιση των δαπανών στον προϋπολογισμό για κλιματική αλλαγή και άμυνα. Ενώ σε αντίθεση με την πάγια γερμανική θέση, υποστηρίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι προσδοκά καλή επικοινωνία με το νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υπενθυμίζοντας το ρόλο του στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ προέβη πρόσφατα σε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, αν και παλιότερα είχε επικρίνει τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις αυτές είναι σημαντικές στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

“Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο -είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε”, δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, ο κ.Μητσοτάκης κάνει λόγο για ένα σύνολο κανόνων που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους. “Ίσως θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα είδη δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος”, προτείνει.

Αναφέρει για παράδειγμα τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, μέσω κοινοτικών και εν μέρει μέσω εθνικών κονδυλίων. “Οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έσοδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιτρέψουμε βραχυπρόθεσμα υψηλότερα ελλείμματα”, δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρει επίσης την άμυνα, στο πλαίσιο και της συζήτησης για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, σημειώνοντας ότι και σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις.

Χαρακτηρίζει σωστή την προσέγγιση της Γαλλίας και τις συστάσεις της Κομισιόν για διαφορετικούς στόχους χρέους ανά κράτος μέλος, εκτιμώντας ότι οι κανόνες σταθερότητας 3% για το έλλειμμα και 60% για το χρέος για όλα τα κράτη- μέλη, δεν είναι επίκαιροι αυτή τη στιγμή.

“Η γαλλική προσέγγιση είναι επί της αρχής ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια συζήτηση στην οποία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι παρότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να είναι υψηλός, το χρέος μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ένα μεγάλο μέρος είναι προς τον επίσημο τομέα με χαμηλό επιτόκιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν βάσει της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ”, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαιώνει όμως ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση. Εκτιμά μάλιστα ότι σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση μπορεί να βρεθεί λύση, χωρίς τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεδομένου ο΄τι αυτό είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Και πως μπορεί να γίνουν ελιγμοί στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών.

Ο κ. Μητσοτάκης καθησυχάζει πάντως τους γερμανικούς φόβους για μία Συμμαχία του Νότου, μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα λόγω των υψηλών ποσοστών χρέους.

“Μια συμμαχία για την προστασία εδραιωμένων επιμέρους συμφερόντων ή παρωχημένων αρνητικών πρακτικών θα ήταν μια κακή συμμαχία. Αλλά μια συμμαχία στη βάση μεταρρυθμίσεων που ωθεί την Ευρώπη να αδράξει τις ευκαιρίες του μέλλοντος, θα ήταν μια καλή συμμαχία” δηλώνει και αναφέρει ότι συνομιλεί συχνά με Μακρόν και Ντράγκι.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά επίσης ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξελιχθεί σε μόνιμο εργαλείο, “γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να χρηματοδοτούμε κρίσιμης σημασίας επενδύσεις για το μέλλον της ΕΕ με ευνοϊκούς όρους.”

Μήνυμα στο Βερολίνο στέλνει ο πρωθυπουργός όμως και όσον αφορά στην Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν περιμένει περισσότερη υποστήριξη από τη Γερμανία, ο κ.Μητσοτάκης απαντά: “Πιστεύω ότι η Καγκελάριος Merkel έκανε μία ειλικρινή προσπάθεια διαμεσολάβησης. Θέλουμε ωστόσο τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι ένα μη εμπλεκόμενο, ουδέτερο τρίτο μέρος. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια.”

Ο πρωθυπουργός εξάλλου τονίζει ότι δεν επιζητεί αντιπαράθεση με την Τουρκία και δηλώνει ότι δεν τον χαροποιεί η κρίση στη γειτονική χώρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια. Ενώ διαμηνύει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Στηριζόμαστε στη λογική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας. Δεν είμαστε εμείς που τρέφουμε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον αντί για το παρελθόν.”

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

10 hours ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

10 hours ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

11 hours ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

11 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

11 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

11 hours ago

This website uses cookies.