Τις τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης για την ελαχιστοποίηση των φαινομένων αστυνομικής βίας, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ζήτησε σε όλους όσοι έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας «συγγνώμη», κατέθεσε τις τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης:

  • Όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην κατασκευάζει κανείς γεγονότα. Θα έχουμε αντιδράσεις από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  • Να έχουμε δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες για τα ψυχογραφικά τεστ.
  • Το υπουργείο έχει αναλάβει δέσμευση να φέρει νομοσχέδιο για την αναβάθμιση αστυνομικών σπουδών.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη, θα αποκτήσει βοηθό Συνήγορο για τα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Δεν θα το έλεγες προσέγγιση χαμηλών τόνων. Όταν όμως ο Εμίλ Ζολά έγραψε το «κατηγορώ», εξέφρασε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό. Εσείς την ενσαρκώνετε.

Καταθέσατε την ερώτηση με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη. Δέχθηκα αμέσως όχι μόνο να καταδικάσω το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά για να παρουσιάσω τι έχουμε κάνει για να περιορίσουμε τέτοια γεγονότα στο μέλλον. Μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της επόμενης ημέρας, που παραλίγο να έχουν τραγική κατάληξη. Ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού».

«Έχουμε συμφωνήσει όλοι στους περιορισμούς»

«Μεγάλος ο κίνδυνος να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας. Έχουμε συμφωνήσει όλοι στους αναγκαίους περιορισμούς, αλλά κάποιοι αποφάσισαν να ανάψουν μια φωτιά. Δεν είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό. Μια σειρά από χώρες, βρίσκονται στο 4ο κύμα. Η Γερμανία και η Γαλλία παρατείνουν τις απαγορεύσεις. Το πρόβλημα εκδηλώνεται και στην Ελλάδα, αλλά αντιμετωπίζεται.

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες, ότι το τέλος της περιπέτειας, είναι ορατό. Αλλά οι μεταλλάξεις κάνουν πιο επικίνδυνη την τελευταία επίθεσή του. Δυσφημείτε την πατρίδα μας την ώρα που προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες για το καλοκαίρι.

Πώς έρχεστε και λέτε ότι αποτύχαμε στην πανδημία και εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος; Δεν έχετε αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε τα πραγματικά δεδομένα; Ακυρώνετε μια προσπάθεια όλων των συμπολιτών μας. Τι θα κερδίσετε; Νομίζετε θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση; Όταν ακυρώνετε τη μεγάλη μας νίκη, έρχεστε σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στο διχασμό.

Όλα αυτά τα πετύχαμε με τίμημα που δεν ήταν μικρό. Η κοινωνία είναι κουρασμένη».

«Η μαζική σύναξη είναι γεγονός – υπερμεταδότης»

«Ξέρω ότι οι επιτυχίες σ’ αυτή τη συγκυρία εύκολα μειώνονται. Ένας χρόνος με περιορισμούς μας έχει κουράσει. Πρώτος αντιλαμβάνομαι την αγωνία του επαγγελματία που μένει μακριά από τη δουλειά του. Του νέου που δεν μπορεί να πιει ένα καφέ. Την αγωνία του πρωτοετή φοιτητή. Του 17χρονου που σου λέει «τι θα γίνει;». Όλοι έχουμε ένα λόγο να παραπονιόμαστε. Η αγανάκτηση όμως δεν μπορεί να είναι τυφλή. Ο εχθρός μας είναι ένας. Δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός είναι ο κορονοϊός.

Ο Τσίπρας όμως είπε ανερυθρίαστα ότι δέχεται το ρίσκο των συναθροίσεων. Επιμένετε να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες στην κορύφωση της πανδημίας. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα, για να τεκμηριώσουμε ότι οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση είναι γεγονός – υπερμεταδότης. Αν συμφωνείτε με αυτή την παραδοχή θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, που εμείς το προστατεύσαμε και δεν απαγορεύσαμε τις διαδηλώσεις, είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Αυτό μας λέτε.

Αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα, και να ασκηθεί επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά αυτό σήμερα, μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση.
Υποδείξτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που η αντιπολίτευση στηρίζει διαδηλώσεις Το πρόβλημα δεν είναι οι ταμπέλες που βάζει σ’ εμένα και στην παράταξή μου ο Τσίπρας. Αφού απέτυχε να εκφράσει μια πειστική πρόταση, επιλέγει τη δημόσια υγεία ως ένα πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συναθροίσεις. Μόνο περιθωριακά κόμματα και αρνητές της μάσκας και των μέτρων προστασίας. Υποδείξτε μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα».

Καταδίκη της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη

«Απαράδεκτη συμπεριφορά προς ένα νεαρό από αστυνομικό που ερευνάται. Με τον ίδιο τον αστυνομικό να είναι ήδη σε διαθεσιμότητα. Από την άλλη έχουμε τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Σμύρνης.

Σχετικά με το πρώτο η θέση μου είναι κατηγορηματική, το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν έχει καμία θέση στην καθημερινότητά μας. Ανεξάρτητα τι το προκάλεσε και τι προηγήθηκε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό του. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ή προπηλακίζεται.

Είναι πολλά τα περιστατικά τέτοιων προπηλακισμών. Η Αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία λόγω του συνωστισμού. Για να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία. Έχουν γίνει 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με κατανόηση με χαμόγελο με ευγένεια και με την ανοχή που πρέπει να δείχνουν τα όργανα της τάξης, όταν ο πολίτης βρίσκεται στο όριο της νομιμότητας.

Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Γιατί αυτή η συστηματική στοχοποίηση. Πόσες φορές αστυνομικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους;  Η κυβέρνηση αυτή, με τον νόμο 4662 έκανε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τέτοια περιστατικά. Το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών τροποποιήθηκε. Ο Συνήγορος αποκτά πια και ανακριτικά καθήκοντα. Αυτά μαζί με το πόρισμα Αλιβιζάτου, το καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής. Η επιτροπή διερεύνησε περιστατικά της δικής σας περιόδου. Εσείς λοιπόν, γιατί δεν προχωρήσατε σ’ αυτές τις κινήσεις για να περιορίσει τα περιστατικά».

Reader.gr