14.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Μητσοτάκης: Προτείνω τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ημερομηνία:

Τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προτείνει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις προθέσεις του με μήνυμα προς τους πολίτες και, αφού είχε ανακοινωθεί η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μία ώρα πριν.

Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου. Ο κ.Τασουλας αναμένεται πάντως να εκλεγεί με την τέταρτη ψηφοφορία και απλή πλειοψηφία. Διότι αναμένεται να τον ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενδεχομένως της Ελληνικής Λύσης και ορισμένοι από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την άκρα δεξιά.

Ενώ ήδη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για στενά κομματική επιλογή, η οποία όπως υποστήριξαν έχει ως μόνο στόχο τη διαχείριση των εσωκομματικών προβλημάτων της ΝΔ, καθώς διψήφιος αριθμός γαλάζιων βουλευτών είχε θέσει “βέτο” σε νέα υποψηφιότητα της κ.Σακελλαροπούλου.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε στη δήλωσή του ότι είχε ενημερώσει την κ.Σακελλαροπούλου για την απόφαση του και εξήρε τη θητεία της στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Επικαλέστηκε όμως ότι το επόμενο διάστημα και μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο Δημοκρατίας με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και μακρά θητεία στα κοινά.

Απέρριψε δε την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι ο Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον αντίθετο πολιτικό χώρο από αυτόν στον οποίο ανήκει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ενώ προανήγγειλε ότι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία θα ανοίξει στη Βουλή στο τέλος του έτους, η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει μία εξαετή θητεία για κάθε Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έχει αποσυνδεθεί από το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, καθώς ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας μπορεί πλέον να εκλεγεί σε τέταρτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία, ακόμη και σε μία δυνητική πέμπτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία.

Ειδικότερα, προβλέπονται έως πέντε ψηφοφορίες. Στις πρώτες δύο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην πέμπτη σχετική πλειοψηφία δηλαδή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν πέντε ημέρες.

Ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει ορκιστεί το αργότερο μέχρι τις 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η τρέχουσα θητεία. Αναμένεται πάντως η διαδικασία να ξεκινήσει από Δευτέρα, δεδομένου ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναχωρεί για Βερολίνο και τη συνεδρίαση του ΕΛΚ για στήριξη του Φριντριχ Μερτς στις γερμανικές πρόωρες εκλογές.

Ο κ.Τασούλας θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής. Τη θέση του ως βουλευτής Ιωαννίνων θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών Γιώργος Αμυράς. Για τη δε θέση του Προέδρου της Βουλής έχουν ακουστεί τα ονόματα των Νικήτα Κακλαμάνη και Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης και το 2020 την ίδια ημέρα είχε ανακοινώσει με διάγγελμα του την υποψηφιότητα της κ.Σακελλαροπούλου, κάνοντας τότε την έκπληξη.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας:

Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.

Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.

Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.

Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας. 

Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου. Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.

Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς.

Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα.”

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Πώς εκλέγεται – Όλη η διαδικασία

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής Προέδρου έχει ως εξής:

  1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
  2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
  3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
  4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.
  5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4.
    Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
  6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.

Τα προσόντα εκλογιμότητας

Σύμφωνα με το άρθρο 31, τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι τέσσερα:

  • Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.
  • Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
  • Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
  • Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα).

Η θητεία του

Σύμφωνα με το άρθρο 30, η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Σημειώνεται ότι το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, θέση ή έργο.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Η πολιτική διαδρομή του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει πολυετή πορεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης  και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γεννημένος στα Ιωάννινα στις 17 Ιουλίου 1959, είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη. Ο κ. Τασούλας σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκτοτε ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Κοινοβουλευτική Καριέρα

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000. Από τότε έχει επανεκλεγεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι το 2023.

Έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2007-2009), καθώς και υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (2014-2015).

Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τo 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στις 18 Ιουλίου 2019, ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία υπηρετεί έως και σήμερα.

Πολιτική Σταδιοδρομία

Πριν την είσοδό του στη Βουλή, ο κ. Τασούλας υπηρέτησε ως δήμαρχος Κηφισιάς από το 1994 έως το 1998, ενώ είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος. Επιπλέον, υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ενώ εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας. Από το 1990 έως το 1993, διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.).

Επίσης ήταν συντάκτης του περιοδικού “Βιομηχανική Επιθεώρηση” ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Αθήνας. Μάλιστα, είχε ασχοληθεί με αρθρογραφία στον τοπικό τύπο των Ιωαννίνων.

Τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 1997 επισκέφθηκε τις Η.Π.Α. προσκεκλημένος της Αμερικανικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων νέων Ευρωπαίων πολιτικών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ