12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία

Ημερομηνία:

Κοινή Δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που προχώρησαν μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «ευχαριστώ» του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα, με την άφιξή του να ανακοινώνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Στις κοινές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο έδαφός της, τα οποία πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί βίαιη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στο Κίεβο. Ανακοίνωσε δε πως υπογράφθηκε κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες», είπε και υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής, θα συνεχιστεί». «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην τεράστια προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας», σημείωσε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «τα εγκλήματα πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας», να τιμωρηθούν από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. «Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μία φράση του Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεομαι στην Αθήνα. Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Έχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά».

Αναλυτικά, η Κοινή Δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας,

Τονίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ του 2022, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022,

Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, δεν απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενότητα και υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αποτροπής και άμυνας όλων των Συμμάχων, μέσω της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας και μέσω της υποστήριξης των εταίρων του προς αντιμετώπιση κακόβουλων παρεμβάσεων και επιθετικότητας,

Σημειώνοντας ότι, σε συνέχεια της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της 29 Ιουνίου 2022, οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν με τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της 11ης Ιουλίου 2023 την πλήρη υποστήριξή τους στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τη σταθερή τους δέσμευση να αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της,

Αναφερόμενοι στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων για το ΝΑΤΟ, το οποίο ρητώς αναφέρει ότι μπορεί να προσκληθεί για να προσχωρήσει στη Συνθήκη οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι σε θέση να προωθεί τις αρχές της Συνθήκης και να συμβάλλει στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου,

Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει την πλήρη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως στρατηγικό στόχο του κράτους,

Επισημαίνοντας την ουσιαστική συνεισφορά της Ουκρανίας στην ασφάλεια του Βορειοατλαντικού χώρου, ιδίως τις προσπάθειές της να αποτρέψει την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας,

Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή έκκληση προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, από 30 Σεπτεμβρίου 2022, του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ruslan Stefanchuk, του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας Denys Shmyhal, αφορώσα στην αίτηση της Ουκρανίας για κτήση ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ,

Σημειώνοντας την αταλάντευτη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της Ουκρανίας για ευρωατλαντική ενσωμάτωση, σύμφωνα με όσα οι Σύμμαχοι συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και με την Κοινή Δήλωση των G7,

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία

Καλωσορίζουν τα σημαντικά επιτεύγματα προόδου της Ουκρανίας στο δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, ιδίως αναφορικά με την διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ που επιδεικνύουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης,

Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και εφαρμογής των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ,
Δηλώνουν τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα,
Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαιτέρως όλη την πολύτιμη πρακτική συνδρομή που της παρέχεται από την Ελληνική Δημοκρατία και τον λαό της προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας,

Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία,

Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Δηλώνουν ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρωατλαντικού χώρου και υποστηρίζουν πλήρως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ως το forum για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της εν εξελίξει συνεργασίας ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί να ολοκληρώσει την πορεία της προς την ευρωατλαντική οικογένεια.

Σημειώνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ.

Υπογράφεται εις διπλούν στην Αθήνα, 21 Αυγούστου 2023, στην αγγλική γλώσσα.

Για την Ελληνική Δημοκρατία

Πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Αθήνα έφτασε νωρίτερα υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αναρτήσεις από Μητσοτάκη-Ζελένσκι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδεχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησε τετ α τετ των δύο ηγετών και διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Ελλάδα – και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021.

Στις 20.15 θα παραστεί στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε.

Την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού καλωσόρισε τον Ζελένσκι, ανέφερε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του γενναίου λαού της.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Με χαρά καλωσορίζω τον Πρόεδρο Ζελένσκι στην Αθήνα! Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και στεκόμαστε στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας, καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».

Κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι έκανε και την πρώτη του ανάρτηση για την παρουσία του. Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε για τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέροντας πως θα πραγματοποιηθούν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η ανάρτηση Ζελένσκι:

«Επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη φτάσει. Συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η ατζέντα περιλαμβάνει ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι.

Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων: κοινή συνάντηση με βαλκανικούς ηγέτες, συντονισμός της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, αμυντική συνεργασία, ασφάλεια. Επίσης, χωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.Καθημερινά ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους».

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα μετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στο δείπνο θα συμμετάσχουν οι:

Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic,
Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu,
Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic,
Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu,
Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti,
Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo,
Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski,
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov,
Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα tweet ανέπτυξε όλες τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέροντας πως θα πραγματοποιηθούν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη φτάσει. Συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η ατζέντα περιλαμβάνει ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι.

Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων: κοινή συνάντηση με βαλκανικούς ηγέτες, συντονισμός της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, αμυντική συνεργασία, ασφάλεια. Επίσης, χωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.Καθημερινά ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους».

Πάντως, επίσημη ενημέρωση για την άφιξη του ουκρανού προέδρου στη χώρα μας δεν υπήρξε, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας. Σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως δεν έχει κάτι να πει πάνω σε αυτό. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε περιλάβει το όνομα του κ. Ζελένσκι στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης, ούτε στα διμερή ραντεβού του πρωθυπουργού.

Γεγονότα που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη του ουκρανού προέδρου, ιδιαίτερα ως προς την ουσία της. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ζελένσκι είναι περισσότερο αποδυναμωμένος από οποιαδήποτε άλλη φάση του πολέμου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ενδείξεις των διεθνών παρατηρητών. Άλλωστε, νατοϊκές πηγές κάλεσαν την Ουκρανία να αποδεχθεί τις ρωσικές εδαφικές απαιτήσεις με αντάλλαγμα τη λήξη του πολέμου.

Επίσης, δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας βρίσκεται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ οι δρόμοι αναμένεται να κλείνουν σταδιακά, ανάλογα με την περιοχή που θα κινηθεί ο ουκρανός πρόεδρος.

Να σημειωθεί πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σε ευρωπαϊκό τουρ αυτές τις μέρες, έχοντας επισκεφθεί τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Το δείπνο

Το «παρών» σήμερα το βράδυ θα δώσουν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο και η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού. Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντενκόφ, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου.

Η μεγάλη απούσα της διάσκεψης θα είναι η Αλβανία, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά και τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε μια… ντρίμπλα, στέλνοντας πρόσκληση στον αλβανό πρόεδρο, Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρουσία του κροάτη πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς, στην Αθήνα, μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή. Ο κ. Πλένκοβιτς δεν έχει αμφισβητήσει την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, ωστόσο θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων θα πρέπει να απελαθεί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ