Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μεσόγειο και την Κρήτη

Φέτος το καλοκαίρι η FRONTEX θα συνεργαστεί με άλλες δύο υπηρεσίες θαλάσσιας ασφάλειας και η χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (Drones) θα πάει στο επόμενο επίπεδο. Ένα από τα σχέδια που θα μπουν σε εφαρμογή ονομάζεται SUNNY (Smart UNattended airborne sensor Network for detection of vessels used for cross border crime and irregular entrY) και θα δοκιμαστεί στην Κρήτη. Η δοκιμή θα γίνει με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος Drones (MALE drones) τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή και έχουν χρησιμοποιηθεί στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Υεμένη. Οι συσκευές που θα δοκιμαστούν στη Μεσόγειο θα είναι τύπου Antex, SCHRAB, Ouranos, Etheras. 81 εκατομμύρια έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και ένα μέρος από αυτά ξοδεύονται για τις ανάλογες υπηρεσίες δορυφόρων. Τα χρήματα ρέουν στη βιομηχανία όπλων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων (Frontex), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (EFCA) υπέγραψαν μια νέα συμφωνία συνεργασίας. Σκοπός της η βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων, η αναχαίτιση σκαφών ύποπτων για εγκληματικές δραστηριότητες και η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Η συμφωνία υπεγράφη στα πλαίσια ενός συνεδρίου στο οποίο οι υπηρεσίες συζήτησαν νέες μεθόδους θαλάσσιας επιτήρησης, ανταλλαγής πληροφοριών και εξέλιξης των λειτουργιών τους. Οι τρεις υπηρεσίες προβλέπεται να συμπτηχθούν ως Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) αν και το όνομα FRONTEX φαίνεται να επικρατεί.

Οι τρεις υπηρεσίες συνεργάζονται ήδη, χρησιμοποιούν δορυφόρους και μοιράζονται πληροφορίες και η νέα συμφωνία έχει σκοπό να βελτιώσει τις δυνατότητες επιτήρησης της θάλασσας με τεχνικά μέσα. Η FRONTEX λειτουργεί ήδη το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR), το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους για να επιτηρεί σκάφη, όπως αυτά στις ακτές Λιβύης και Τουρκίας που ελέγχονται για παράνομη δραστηριότητα. Είναι επίσης η πρώτη υπηρεσία που θα χρησιμοποιήσει τον πρώτο δορυφόρο επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας με λέιζερ (Airbus Space Data Highway) που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο και θα μεταδίδει πληροφορίες από δορυφόρους παρατήρησης της Γης, μη επανδρωμένα και κατασκοπευτικά αεροσκάφη και από διαστημικούς σταθμούς. Η FRONTEX θα χρησιμοποιήσει το δορυφόρο για τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη της.

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» που παρέχει δορυφορικές υπηρεσίες για εφαρμογές περιβάλλοντος και ασφάλειας. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο επιτήρησης του περιβάλλοντος Κοπέρνικος – προηγουμένως γνωστό ως «Παγκόσμια Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας» (GMES)εστίαζε για χρόνια στις περιβαλλοντικές πτυχές του προγράμματος ενώ μόνο σταδιακά άρχισαν να γίνονται γνωστές οι εφαρμογές του όσον αφορά την ασφάλεια. Ο Κοπέρνικος είναι, για παράδειγμα, το πρώτο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσει τον πρώτο δορυφόρο επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας με λέιζερ (Space Data Highway) που θα εξελιχθεί με την εγκατάσταση ενός συστήματος αναμετάδοσης πληροφοριών μέσω δορυφόρων μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έτσι ώστε να επιταχυνθεί η μετάδοση δεδομένων.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλού υψομέτρου θα τεθούν σε εφαρμογή στη Μεσόγειο πριν το τέλος του χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα σκάφη αυτά μια πιο φτηνή εναλλακτική για την περιπόληση της θάλασσας και η EMSA λαμβάνει 81 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο έως το 2020. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη λειτουργεία των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών και περίπου ένα τέταρτο για τη χρηματοδότηση των δορυφορικών λειτουργιών. Το καλοκαίρι, οι τρεις υπηρεσίες θαλάσσιας ασφάλειας θα συνεργαστούν για πρώτη φορά στις ακτές της Ιταλίας στα πλαίσια της Επιχείρησης Τρίτων.

Πηγή:

andrej-hunko.de

digit.site36.net

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

7 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

7 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

7 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

8 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

8 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

8 hours ago

This website uses cookies.