Με στόχο της ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των τοπικών Αρχών και των φορέων του τουρισμού, το Σωματείο με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιεί μία συνάντηση με θέμα: «Κρήτη προσβάσιμη για όλους».
Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 6-9 μ.μ. στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω.
Ομιλητές της συνάντησης θα είναι οι:
-Μαρινέλα Μαμαλάκη – Σταυρακάκη, ξεναγός
-Κατερίνα Παπαμιχαήλ, αρχιτέκτων, εμπειρογνώμων προσβασιμότητας-ΕΝΑΤ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό)
-Ivor Ambrose, διευθύνων σύμβουλος ΕΝΑΤ
-Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Ευάγγελος Παπανικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.
Όπως επισημαίνει η Μαρινέλα Μαμαλάκη-Σταυρακάκη, “προσβάσιμος τουριστικός προορισμός είναι ο προορισμός τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν και να απολαύσουν όλοι. Η Κρήτη είναι ένας δημοφιλής προορισμός με μια μεγάλη ποικιλία προσφορών για τους επισκέπτες της, που πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, κάθε ηλικίας και με κάθε είδους απαιτήσεις πρόσβασης”.
Η ίδια τονίζει ότι πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Κρήτη, ωστόσο απαιτείται η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των επιχειρηματιών που εμπλέκονται με τον τουρισμό για να μπορέσει η Κρήτη να γίνει προσβάσιμη και να έχει σημαντικά οφέλη από αυτή την αγορά.
Μια αναξιοποίητη αγορά
Η ζήτηση για προσβάσιμα ταξίδια παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα της τουριστικής βιομηχανίας, υποστηρίζει νέα έρευνα. Ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περί το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά.
Οι μακροχρόνιες ασθένειες στο Ην. Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 50% των ταξιδιωτών με αναπηρία, το 26% είναι κουφοί ή έχουν μερική απώλεια ακοής, το 23% έχουν δυσκολία στις μετακινήσεις, το 7% είναι τυφλοί ή μερικώς τυφλοί, το 6% έχει αδυναμία μετακίνησης κα το 5% έχει μαθησιακές δυσκολίες.
Ο οργανισμός Open Doors στις ΗΠΑ εκτιμά οτι 17,3 δισ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο από ενηλίκους με αναπηρίες στα ταξίδια, όμως η αντίληψη σχετικά με τα προσβάσιμα ταξίδια ενδέχεται να είναι ξεπερασμένη. Το ενδιαφέρον των ατόμων με αναπηρία για ταξίδια είναι αμείωτο, σύμφωνα με έρευνα της MyTravelResearch.
Ωστόσο, τα άτομα αυτά αναγνωρίζουν οτι ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν χρειάζεται να αλλάξει δραματικά, καθώς μεγαλώνει η ηλικία τους.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι γενικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, με το 58% να χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για την υποστήριξη των ταξιδιωτικών τους αναγκών.
Η κρουαζιέρα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για τα άτομα με αναπηρίες. Την περασμένη 5ετία, το 10% των ενηλίκων με αναπηρία στις ΗΠΑ έκανε κρουαζιέρα, αντιπροσωπεύοντας σχεδό 4 εκατ. ταξιδιώτες και 7 εκατ. ταξίδια δημιουργώντας 11 δισ. δολάρια δαπανών σε ναύλους και 1,5 δισ. δολάρια σε εκδρομές.
Αριθμοί που εντυπωσιάζουν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ο τουρισμός για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) παραμένει παραγνωρισμένος ως μορφή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, παρότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη διεύρυνση της αντίστοιχης αγοράς.
Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν: 127.500.000 τουρίστες παγκοσμίως έχουν ανάγκη από προσβάσιμες υποδομές και 89.300.000 από αυτούς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για αναψυχή. Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανήκουν άτομα με κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές αναπηρίες, αυτισμό, όσοι εμφανίζουν αχρωματοψία, οι νεφροπαθείς αλλά και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που, παρότι διαθέτουν σχετική αυτονομία, έχουν ανάγκη από ειδικές υποδομές.
Πηγή: patris.gr