Η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου δίνει μία «οφειλόμενη απάντηση» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον σημερινό Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βαμβουκα και απευθύνει ένα μήνυμα προς τους πολίτες των Χανίων.
Διαβάστε τι αναφέρεται:
Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι στη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υφυπουργό εθνικής Άμυνας συζητήθηκε και το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και ότι σε αυτή την συνάντηση ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «είναι αίτημα των στρατιωτικών υπηρεσιών να διατηρήσει ο στρατός τμήμα του στρατοπέδου στην βορειοανατολική πλευρά, εκεί που βρίσκονται στρατιωτικά οικήματα».
Επίσης ο Υφυπουργός κ. Στεφανής είπε ότι «επιθυμία του στρατού είναι να φύγει από τον αστικό ιστό, αλλά με τελική αξιοποίηση του στρατοπέδου, ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για να μπορέσει να έχει έναν ακόμα πνεύμονα πρασίνου». Για τους αδαείς όπου αναφέρεται η λέξη «αξιοποίηση» σημαίνει χτίσιμο.
Ο κ. Σημαντηράκης εκείνο που βρήκε να απαντήσει είναι ότι «μια τέτοια προοπτική θα έριχνε σημαντικά την αντικειμενική αξία του οικοπέδου». Επίσης περιέγραψε το σχέδιο «για αξιοποίηση με διαμόρφωση χώρων πρασίνου, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αναψυκτήρια και ένα πάρκινγκ, με πρόβλεψη σύνδεσης του χώρου με το κέντρο με δημοτική συγκοινωνία ή με ποδήλατο/περπάτημα μέσω της οδού Νεάρχου που θα μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας και θα καταλήγει στους Ιταλικούς στρατώνες που επίσης θα παραχωρηθούν στο Δήμο Χανίων για μετατροπή τους σε Δημαρχείο».
Σε όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία προστέθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην Δημάρχου κ. Βάμβουκα που είπε ότι επί ημερών είχε «κλειδώσει» το θέμα και καλεί την δημοτική αρχή να βιαστεί για να καλύψει τον χαμένο χρόνο.
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» οφείλει μια απάντηση, η οποία είναι αναλυτική:
- ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ: Νομίζουμε ότι αρκετά έχουν δώσει οι Χανιώτες στην Άμυνα. Να θυμίσουμε το Ακρωτήρι που φιλοξενεί αμέτρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Να πούμε επίσης ότι και εκεί που έχει ήδη μετεγκατασταθεί το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στην Αγυιά και οι εργασίες ολοκληρώνονται, πάλι Χανιά είναι. Δεν μπορείτε λοιπόν θα θέλετε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τους Χανιώτες αφού τόσο πολύ τους υπολογίζετε, είναι να φύγετε με αξιοπρέπεια και να παραχωρήσετε δωρεάν το στρατόπεδο και όχι να τους εκβιάζετε. Αν θέλετε, γίνεται. Αλήθεια τι λένε οι ντόπιοι βουλευτές;
- ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ: Ευτυχώς κ. Δήμαρχε που έρχεται και κανένας Υπουργός και μαθαίνουμε τα σχέδιά σας για την πόλη μας. Όταν είχαμε συναντηθεί στο γραφείο σας, μας είχατε πει ότι δεν ισχύει τίποτα από την συμφωνία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ότι επίκειται νέο σχέδιο για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και θα ενημερωθούμε. Όταν μάλιστα μας είπατε ότι σκέφτεστε εσείς και οι σύμβουλοί σας να φτιάξετε εκεί περιφερειακό πάρκινγκ (park and ride) αντιδράσαμε έντονα, λέγοντας ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δεν βρίσκεται πλέον στην περιφέρεια της πόλης, για να είναι περιφερειακό πάρκινγκ, αλλά στο κέντρο και κάτι τέτοιο θα αποτύχει, αφού κανείς δεν θα παρκάρει εκεί το αυτοκίνητό του για να πάρει άλλο μέσον για να φτάσει στο κέντρο σε 2 λεπτά και θα έχει σαν βέβαιο αποτέλεσμα την τεράστια υποβάθμιση της συνοικίας.
Σας καλούμε να μην ενδώσετε σε τυχόν εκβιαστικές προτάσεις για την ανταλλαγή τμήματος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με το κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων σεβόμενος πρώτα από όλα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
- ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΒΑΜΒΟΥΚΑ: Πραγματικά είναι να απορεί κανείς κ. Βάμβουκα πώς «κλείδωσε» το θέμα, αφού ξαναέρχεται στην επιφάνεια. Αν κλείδωνε, δηλ. αν υπήρχε συμφωνία, δεν θα μπορούσε κανείς να την αμφισβητήσει. Αυτό ισχύει σε κάθε συμφωνία. Εσείς όμως κ. Βάμβουκα έχετε την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γιατί εσείς και η παράταξή σας (μόνο) και σε αντίθεση με 4 προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ψηφίσατε να γίνει το στρατόπεδο οικόπεδο προς … «αξιοποίηση» αφού δώσατε συντελεστή δόμησης 0,20 δηλ. να μπορούν να χτιστούν εκεί 11.000 τ.μ. δόμησης. Εσείς ευθύνεστε γιατί δείξατε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χτιστεί ο χώρος. Και προφανώς οι τωρινοί ιδιοκτήτες θέλουν περισσότερο κομμάτι από την πίτα. Αν τότε, το 2019 είχατε μείνει σταθεροί στο να γίνει πράσινο, κανείς δεν θα μιλούσε για «αξιοποίηση».
- ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ: Όπως καταλαβαίνετε μας εμπαίζουν, αφού όλοι έχουν στο νου τους την «αξιοποίηση». Δεν καταλαβαίνουν ότι οι χώροι δεν έχουν μόνο ανταλλακτική αξία, αλλά και αξία χρήσης. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πόλη έχει ανάγκη από πράσινο. Προφανώς όλοι αυτοί που αποφασίζουν για τις ζωές μας έχουν εξοχικά με πισίνες και κήπους και δεν ασφυκτιούν σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη, ιδίως σε συνθήκες εγκλεισμού. Η έλλειψη σε χώρους πρασίνου στα Χανιά είναι 300 στρέμματα, το ίδιο και σε χώρους αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν έχουν χώρο να παίξουν και η πόλη δεν έχει οξυγόνο για να ανασάνει. Θα πρέπει να ξαναγίνει πάνδημο το αίτημα για τη δημιουργία πρασίνου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και να το καταλάβουν όλοι αυτοί που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
- Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: Σήμερα ο Δήμος έχει και το μαχαίρι έχει και το πεπόνι, αφού αυτή την περίοδο συντάσσεται η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Πρέπει λοιπόν ο Δήμος, μέσα από το δικαίωμα και τα εργαλεία που του δίνει ο νόμος, να αποφασίσει ο χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου μετά την απομάκρυνσή του να είναι χώρος πρασίνου και ας μην φύγουν ποτέ οι στρατιωτικοί. Καλύτερα να παραμείνει ως έχει, δηλ. χώμα, παρά να γεμίσει τσιμέντα. Και που ξέρετε, μπορεί στο μέλλον η πόλη να αποκτήσει καλύτερους Δημάρχους και το κράτος καλύτερες κυβερνήσεις που δεν βλέπουν μίζερα τις ζωές μας μέσα από χρηματικές συναλλαγές και να γίνει το πολυπόθητο πράσινο.
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.