Categories: ΤΟΠΙΚΑ

“Μια εκκρεμότητα που χρονίζει”: Παρέμβαση του Αντώνη Μπαλωμενάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και στην Κρήτη

Το ιδιοκτησιακό ζήτημα πολλών αγροτικών εκτάσεων στην Κρήτη που χαρακτηρίζονται εν όλω ή εν μέρει ως «χορτολιβαδικές», έθεσε στη Βουλή ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης, στα πλαίσια της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπενθύμισε ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα ιδιοκτησιακή ασάφεια σε πολλά αγροτικά ακίνητα κυρίως σε ημιορεινές περιοχές του νησιού. Αυτό σ’ ένα βαθμό υπήρξε αποτέλεσμα του τρόπου ενσωμάτωσης της νομοθεσίας του ελληνικού Κράτους στο νομικό σύστημα της Κρητικής Πολιτεία,.

Σε πολλούς συμπατριώτες μας, ενώ διαθέτουν νόμιμους τίτλους, δεν αναγνωρίζονται πλήρη δικαιώματα κυριότητας. Για παράδειγμα, δεν τους επιτρέπεται οικοδόμηση εντός των τμημάτων της ιδιοκτησίας τους που χαρακτηρίζονται ως «χορτολιβαδικά». «Η διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων για τις βοσκήσιμες γαίες» , τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης, «μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία οριστικής εκκαθάρισης αυτής της χωρίς νόημα εκκρεμότητας που χρονίζει». Απ´ αυτήν τη διαδικασία δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν υπαρκτά κρατικά δικαιώματα ούτε υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το περιβάλλον , αφού στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές έως πολύ μικρές ιδιοκτησίες που θα εκκαθαριστούν με βάση τους υπάρχοντες νόμιμους τίτλους .

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση του ορίου μηνιαίας αποζημίωσης των ανταποκριτών ΕΛΓΑ όταν καταγράφουν ζημιές από φυσικά φαινόμενα. Είναι ένα μέσον καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και επιτάχυνσης της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Επίσης σημαντική καινοτομία που θα ενισχύσει αποφασιστικά και με δίκαιο τρόπο τα έσοδα του ΕΛΓΑ με θετική επίπτωση στους περίπου 760.000 ασφαλισμένους του, είναι η προσαρμογή των ασφαλίστρων αναλογικά με το ύψος της ζημιάς που ασφαλίζεται. Έτσι, όπως επισήμανε, θα αποκατασταθεί η αδικία να καταβάλλουν δικαιούχοι χαμηλότερης αποζημίωσης τα ίδια ασφάλιστρα με όσους λαμβάνουν υψηλότερες αποζημιώσεις.

Η παρέμβαση του κ. Μπαλωμενάκη εδώ:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Λύτρας: Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τη μη προφυλάκιση του δικηγόρου

Την εντονότατη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε η σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς…

1 min ago

Θεοχαρόπουλος: Παύει να ισχύει η συνεργασία του με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Αιχμές κατά Κασσελάκη

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι συνεργασία με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει πλέον μετά…

2 mins ago

Σφακιά: Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1770 και τον ήρωα Δασκαλογιάννη

Εκδήλωση του Δήμου Σφακίων για τον Εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1770 στην Κρήτη -  «Επανάσταση…

7 mins ago

Σοβαρή βλάβη στον αγωγό του Γερανίου – Ποιες περιοχές θα μείνουν χωρίς νερό

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έκανε γνωστό ότι, από νωρίς αύριο το πρωί, λόγω ζημιάς που…

11 mins ago

Θανατηφόρο τροχαίο στο Βάμο

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο Χανίων ένας 19χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε…

12 mins ago

Ανδρουλάκης: Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τεθώ στην κρίση της Δημοκρατικής Παράταξης

Έτοιμος να τεθεί στην κρίση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε στιγμή δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας…

15 mins ago

This website uses cookies.