Στο πανέμορφο χωριό Καράνου της ορεινής Κυδωνίας Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Όρεων συναντάμε το φαράγγι Κυδώνι. Το όνομά του μάλλον έχει να κάνει με το Κυδωνία και λιγότερο με το φρούτο «κυδώνι».
Πρόκειται για το πιο πράσινο ίσως φαράγγι σε όλη την Κρήτη με απίστευτη βλάστηση με τα δέντρα να φτάνουν και να ξεπερνούν τα είκοσι μέτρα σε ύψος.
Η αρχή του είναι από μέσα από το χωριό στο σημείο όπου βρίσκεται η παλιά βρύση του χωριού. Από εκεί κατηφορίζει ευδιάκριτο μονοπάτι που αφού περάσει ανάμεσα από ένα εντυπωσιακό και αιωνόβιο ελαιώνα και από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που σώζει ακόμα τμήματα παλιών τοιχογραφιών μπαίνει στην κοίτη του ρέματος.
Το πράσινο κυριαρχεί σε όλη την διαδρομή μέσα στο φαράγγι και είναι ελάχιστα τα σημεία που εισχωρεί το φως του ήλιου πράγμα που κάνει τη διάσχισή του ιδανική τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες.
Το αρκετά εύκολο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι είναι από τα καλύτερα σε όλη την Κρήτη με πινακίδες που ανά 500 μέτρα δείχνουν το μήκος της διαδρομής.
Η συνολική πορεία είναι 2 χιλιόμετρα και τερματίζει στο σημείο που το ρέμα του Κυδωνιού συναντά τον παραπόταμο του ποταμού Πλατανιά, Μαυροπηλιώτη, στην περιοχή Μαύρα Πηλά (πηλά στο κρητικό γλωσσικό ιδίωμα είναι οι λάσπες και πραγματικά το έδαφος που υπάρχει στην περιοχή είναι μαύρο κι όταν λασπώσει η λάσπη είναι μαύρου χρώματος).
Το μονοπάτι από το τέλος του φαραγγιού συνεχίζει για να μπει στο Μποριανό φαράγγι που είναι παράλληλο με το Κυδώνι και φτάνει μέχρι τη γειτονιά Μποριανά στα Καράνου.
\
Το ρέμα που διασχίζει το Κυδώνι είναι σχεδόν όλο το χρόνο ξερό και μονάχα σε κάποιες πολύ βροχερές περιόδους στην καρδιά του χειμώνα έχει νερό.
Στην πορεία του δημιουργεί 2-3 μικρούς καταρράκτες ενώ πάνω από το μεγαλύτερο περνάει μια πολύ όμορφη ξύλινη γέφυρα που μας οδηγεί με ευκολία κάτω από τον καταρράκτη δίπλα στον οποίο υπάρχει μια βραχοσκεπή με μικρούς σταλακτίτες.
Η κατάβαση του Κυδωνιού απαιτεί περίπου μια ώρα περπάτημα. Στο χαμηλότερο τμήμα του συναντάμε σε δύο σημεία διαφορετικά παλιά μονοπάτια που οδηγούν και τα δύο στον κοντινό οικισμό Σκορδαλού.
Κείμενο: Χριστόφορος Χειλαδάκης / cretanbeaches.com
Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης