Το καταπράσινο φαράγγι των Μποριανών στα Καράνου ξεκινάει από τον οικισμό Μποριανά και καταλήγει στον Μαυροπηλιώτη ποταμό μετά από περίπου 1800 μέτρα πορείας μέσα σε εξαιρετικά διαμορφωμένο μονοπάτι. Κατά μήκος του υπάρχουν γκρεμισμένος νερόμυλος, σπηλιές, οι είσοδοι των παλιών λατομείων από την απόπειρα εξόρυξης σιδήρου (γνωστά στην περιοχή ως λατομεία Αβέρωφ), η αναπαράσταση καμινιού όπου παλιότερα παρήγαγαν κάρβουνα, και στοές από πλούσια βλάστηση.
Η βλάστηση σε όλο το μήκος των 1800 μέτρων της διαδρομής μέσα στο Μποριανό φαράγγι είναι οργιώδης, με παρθένο δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια, τυλιγμένα από κισσούς, θυμίζοντας πραγματικά τροπική ζούγκλα από την εξαιρετικά πυκνή βλάστηση σε σημείο που να μην φαίνεται ο ήλιος, με άγριες καστανιές και ελιές στην αρχή της διαδρομής.
Το μονοπάτι είναι πολύ στρωτό και βατό, πάνω σε χώμα κυρίως αλλά και πετρώδες σε ορισμένα σημεία, άριστα σηματοδοτημένο με ενημερωτικές ξύλινες επιγραφές ανά 500 μέτρα για το υπολοιπώμενο κομμάτι.
Το Μποριανό φαράγγι ή φαράγγι του Καράνου είναι παράλληλο με το φαράγγι Κυδώνι έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως την απίστευτα οργιώδη βλάστηση που τα περιβάλλει καταλήγοντας στην περιοχή Μαύρα Πηλά.
Κατά τη διάρκεια της διάσχισης του φαραγγιού μέσα από την κοίτη του συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίος διαρρέει το φαράγγι σε όλο το μήκος του, δίνοντας ζωή σε ένα παρθένο τοπίο, το οποίο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο.
Ο Μαυροπηλιώτης ποταμός έχει τρεχούμενο νερό 9 μήνες το χρόνο, οπότε τεκμηριώνεται και η άγρια και πυκνή βλάστηση του φαραγγιού.
Το Μποριανό φαράγγι είναι το δυτικότερο από τα 2 φαράγγια που εδράζονται στα Καράνου, είναι κατάφυτο με πλούσιο παρθένο δάσος, τοπίο σίγουρα διαφορετικό από το σύνηθες της Κρήτης το ξηροθερμικό με τους θαμνότοπους και τα γυμνά από βλάστηση βουνά της.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του φαραγγιού είναι τα παλαιά λατομεία Αβέρωφ τα οποία είχαν διανοιχθεί για την εξόρυξη σιδήρου, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν, ένας παλιός γκρεμισμένος νερόμυλος, το σπήλαιο Νεραμιάς και άλλα μικρότερα σπήλαια, αναπαράσταση παλιού ασβεστοκάμινου που παρήγαγε κάρβουνα, η πετρόκτιστη γέφυρα στην αρχή του μονοπατιού και φυσικά το ατελείωτο πράσινο που δεν το χορταίνει το μάτι.
Μετά από 2 ώρες περίπου περπατήματος το φαράγγι καταλήγει σε ένα ξέφωτο στην περιοχή Μαύρα Πηλά όπου συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίοες είναι παραπόταμος του ποταμού Πλατανιά από τη νότια όχθη του, εκεί υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής και ανάπαυσης από το δήμο Πλατανιά.
Στη συνέχεια ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι του Μαυροπηλιώτη μετά από πορεία 500 μέτρων συναντάμε τη νότια είσοδο του φαραγγιού Κυδώνι.
Κείμενο: iakovos-xania.blogspot.gr
Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.