Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια κιβωτός και μια Γκάντι για την υφαντική τέχνη

Εκδήλωση με τίτλο «Προσδοκία η αναβίωση της υφαντικής στην Ελλάδα: Το καινοτόμο παράδειγμα της Αποστολής “Πηνελόπη Γκάντι”» διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τη Δευτέρα 31 Μαρτίου
Η παράδοση της υφαντικής της Κρήτης συναντάται με εκείνη του Βόλου σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (ΛΕΒ) τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κοινού που αγαπάει και σέβεται την παράδοση και την «ξεχασμένη» οικιακή χειροτεχνία.
«Ηδη από το καλοκαίρι αναζητούσαμε παρόμοιες ομάδες με τη δική μας που να προωθούν την ξεχασμένη τέχνη της υφαντικής. Ετσι λοιπόν η εκδήλωση αυτή είναι ενταγμένη στον συνειδητό αγώνα που καταβάλλει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου το οποίο, σε πείσμα των καιρών, προτάσσει στους στόχους του τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου υφαντικής καθώς και του πολύ ενδιαφέροντος, για τη δημιουργική απασχόληση, εργαστηρίου κεντήματος» λέει στο «Βήμα» η πρόεδρος του Λυκείου στον Βόλο κυρία Μαρία Σπανού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Προσδοκία η αναβίωση της υφαντικής στην Ελλάδα: Το καινοτόμο παράδειγμα της Αποστολής “Πηνελόπη Γκάντι”» θα παρουσιαστούν η φυσιογνωμία και οι στόχοι αυτής της πρωτοποριακής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας δομής του Πανεπιστημίου των Ορέων με ομιλήτριες τις κυρίες Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, πρόεδρο και συντονίστρια της Αποστολής, Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικό Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, και Τίνα Δασκαλαντωνάκη, ενώ ενδιάμεσα θα παρεμβάλλονται ολιγόλεπτα βίντεο από την εμπειρία και το ταξίδι της αποστολής.

Η παράδοση του Βόλου
«Μέσα από το κάλεσμα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου μάς δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Αποστολή “Πηνελόπη Γκάντι” και – γιατί όχι; – να δημιουργηθεί ένα εργαστήρι της Αποστολής μας στον Βόλο» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Τερζάκη-Παλλήκαρη. «Και ο Βόλος έχει μεγάλη παράδοση στα υφαντά, τα οποία όμως είναι διαφορετικά από τα κρητικά. Τα υφαντά της Κρήτης είναι πιο κοσμοπολίτικα και λεπτεπίλεπτα, στολισμένα με ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, ενώ εκείνα του Βόλου είναι βαμβακερά και πιο χοντρά, γεγονός που οφείλεται στη διαφορετική γεωγραφική θέση των περιοχών» εξηγεί.
«Στα μάλλινα υφαντά μας επικρατούν η φυσιοκρατική και η αφηγηματική αισθητική περισσότερο, οι οποίες αποτελούν και τη σταθερή τους διακόσμηση» εξηγεί η κυρία Σπανού, επισημαίνοντας ότι με την επανασύσταση του εργαστηρίου υφαντικής «το πιο σημαντικό είναι ότι ανταποκρίνονται σε αυτή την καινοτόμο δράση νέοι άνθρωποι, ακόμη και παιδιά. Για τον λόγο αυτόν, έπειτα από μικρής διάρκειας πιλοτικά προγράμματα για παιδιά που έγιναν και πέρυσι και πρόσφατα με επιτυχία, εφέτος θα επιδιωχθεί η υφαντική τέχνη να μπει στα σχολεία μέσα από αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι ένα δημιουργικό μάθημα ζωής με απώτερο στόχο την επαφή των νέων γενεών με μια τέχνη που απειλείται από αφανισμό, μιας και οι μεγάλες τεχνίτριες της υφαντικής είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες μεγάλης ηλικίας που σιγά-σιγά χάνονται, μαζί τους και η πολύτιμη αυτή τέχνη».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Παρκ» στις 18.30 στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί προαιρετική επίσκεψη των μελών της «Αποστολής» στο διατηρητέο κτίριο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, όπου εκτίθεται και η μόνιμη έκθεση των αυθεντικών ενδυμασιών του Πηλίου, των Σποράδων και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή, σημαντικού ερευνητή της εθνογραφίας της περιοχής.

Η Πηνελόπη και η Γκάντι
Το όνομα της Αποστολής «Πηνελόπη Γκάντι» δεν είναι υπαρκτό, αποτελεί όμως συνδυασμό της υπομονετικής υφάντρας των ομηρικών επών, Πηνελόπης, και της προώθησης της ιδέας της ανεξαρτησίας της Ινδίας μέσω της οικιακής παραγωγής υφαντών του Μαχάτμα Γκάντι. Συστατικά ιδανικά για να δώσουν όχι μόνο το όνομα, αλλά και το νόημα σε αυτή την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Τα δύο αυτά ονόματα «παντρεύτηκαν» στον ελλαδικό χώρο και μάλιστα στην Κρήτη, σε μια ιδανική σύζευξη για να διασωθεί μια μοναδική τέχνη και μέσα από αυτή ο πολιτισμός και οι παραδόσεις αιώνων. Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων αποτελεί το κύριο μέλημα της δράσης, η οποία  σκοπό έχει όχι μόνο να συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση στη νέα γενιά της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά να μπορέσει να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά και ανθρώπους της υπαίθρου με την προσωπική τους ενασχόληση και παραγωγή να ωφεληθούν, εν όψει μάλιστα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: 29% Μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες σε σχέση με το 2021 – Τα μηνύματα των υποψηφίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7π.μ. η διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με…

1 hour ago

Κλειστό την Κυριακή το φαράγγι της Σαμαριάς λόγω των καιρικών συνθηκών

Κλειστό θα είναι το φαράγγι της Σαμαριάς την Κυριακή, λόγω των καιρικών συνθηκών που αναμένεται…

1 hour ago

Η κατοχική Ελλάδα και το Σήμερα

Το ενδιαφέρον των Γερμανών στράφηκε κυρίως στα Ελληνικά μεταλλεύματα, την παραγωγή καπνού και τη μικρή…

1 hour ago

To δημογραφικό απειλεί την αγορά – «Πάρτε μέτρα τώρα. Δεν θα υπάρχουν καταναλωτές»

Ηχηρό είναι το καμπανάκι που χτυπά η αγορά για το δημογραφικό με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου…

1 hour ago

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε τζαμί και σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι – Τουλάχιστον 24 νεκροί

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του Ισραήλ, σε ένα τζαμί…

2 hours ago

Άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του Αλή Γκογκό, μίας από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές Χαλικούτηδων

Άγνωστα ευρύτερα στοιχεία για τη ζωή του Αλή Γκογκό, μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές…

2 hours ago

This website uses cookies.