ΤΟΠΙΚΑ

Μια μεγάλη συναυλία από το Γυμνάσιο Πλατανιά

Τη σχολική χρονιά που κλείνει σε λίγες μέρες το Γυμνάσιο Πλατανιά προχώρησε σε σύμπραξη Erasmus+ με το σχολείο ScuolaSecondaria di primogrado “Cocchi- Aosta” από το Todi της Perugiaστην Ιταλία και το σχολείο MariaReginaMiddleSchool από το Naxxar της Μάλτας με τίτλο “Music Beyond Borders”.

Όταν σχεδιάσαμε τη δράση τον Νοέμβριο του 2022, συμφωνήσαμε όλοι πως σε αυτήν την ιστορική περίοδο οι νέοι έχουν ανάγκη να αντιμετωπίσουν και να αντιπαρατεθούν με τη διαφορετικότητα περισσότερο από ποτέ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μαθητές αντιμετώπισαν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μοναξιά και την απογοήτευση. Η μουσική μπορεί να τους επιτρέψει να ανοίξουν έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, βρίσκοντας, μαζί, νέες στρατηγικές για να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Τα τρία σχολεία έχουν μουσικά σχήματα. Το Γυμνάσιο Πλατανιά έχει χορωδία και τα δύο άλλα ορχήστρες. Οι μαθητές που συμμετέχουν στα μουσικά σχήματα, ερμηνεύοντας πρωτότυπες συνθέσεις γραμμένες από μαθητές και καθηγητές, μπορούν να βρουν τα δικά τους προσωπικά συναισθήματα για την περίοδο της πανδημίας και να εξωτερικεύσουν την επιθυμία να μοιραστούν έναν κοινό στόχο και να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν βιώσει μέχρι τώρα. Αυτό το Erasmus πρόγραμμα στοχεύει να επιτρέψει στους μαθητές, που δυστυχώς βίωσαν την πανδημία, να βρουν έναν νέο τρόπο να μείνουν μαζί, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως κοινή γλώσσα.

Λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή της Μεσογείου ως σημείο αναφοράς, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια νέα γλώσσα και μια εμπειρία ανταλλαγής. Δραστηριότητες πρωτότυπων συνθέσεων με θέματα, ρυθμούς και χρώματα της Μεσογείου από τους δασκάλους των εμπλεκόμενων σχολείων, έχουν προετοιμαστεί στις επιμέρους τοποθεσίες των σχολείων τους και στη συνέχεια συνδυάστηκαν μέσα από διάφορα εργαστήρια με στόχο την από κοινού παρουσίασή τους σε ένα κοντσέρτο.

Το Γυμνάσιο Πλατανιά πρότεινε η συνεργασία να έχει ως βάση το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον Μάρτιο στη Μάλτα έγινε η πρώτη συνάντηση και η πρώτη συναυλία. Τον Μάιο προγραμματίστηκε η δεύτερη συναυλία στον Πλατανιά.

Στις 29 Απριλίου 41 μαθητές μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από το Ιταλικό σχολείο και το σχολείο της Μάλτας έφτασαν στον Πλατανιά. Τις πρώτες δύο ημέρες οι πρόβες έγιναν στις αίθουσες του Γυμνασίου Πλατανιά ενώ τις υπόλοιπες χρησιμοποιήσαμε την αίθουσα που μας παραχώρησε το ΜινώαPalace, το γειτονικό με το σχολείο πολυτελές ξενοδοχείο, για τη συναυλία.

Μέχρι την μέρα της συναυλίας οι φιλοξενούμενοί μας περιηγήθηκαν αρχικά (και με την ευκαιρία της πρωτομαγιάς) στη Λίμνη της Αγιάς και στο Βοτανικό πάρκο. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη. Παιδιά από διαφορετικές χώρες δημιουργούσαν στεφάνια από αγριολούλουδα και θαύμασαν από κοινού την ομορφιά και την ποικιλία των λουλουδιών και των φυτών του πάρκου. Την επόμενη μέρα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας μέσα από την επίσκεψη στο Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, τον τόπο εκτέλεσης αμάχων στο Κοντομαρί αλλά και το γερμανικό καταφύγιο στον πάνω Πλατανιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο πολιτιστικός σύλλογος Κοντομαρίου ανέλαβε την ξενάγηση – αφήγηση των γεγονότων.

Την Τετάρτη 3 Μαΐου, μετά τις πρόβες στο ΜινώαPalace, σειρά είχε η επίσκεψη στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, Μαθητές και εκπαιδευτικοί χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή app για κινητά τηλέφωνα που κατασκεύασαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Κος Μιχελάκης Δημήτρης και Κα Ψυχογιού Διονυσία είδαν με μια πολύ διαφορετική ματιά απ’ αυτή του απλού περιηγητή το ιστορικό λιμάνι της πόλης μας!.

Η Πέμπτη 4 Μαΐου, ήταν η τελευταία μέρα για Πρόβες στο ΜΙνωαPalace, πριν τη μεγάλη συναυλία. Η εκδρομή που διοργανώσαμε στον τάφο και στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη είχε ως στόχο και σκοπό να μυήσει τα παιδιά στο έργο και τη ζωή του μεγάλου μας μουσουργού. Το πετύχαμε με τη βοήθεια της Κας Ελισάβετ Βερούλη, προσωπικής φίλης του Μίκη αλλά και μέλους του συλλόγου φίλων του Μίκη Θεοδωράκη. Η κα Βερούλη με απλά λόγια μίλησε στα παιδιά για τον Μίκη και τραγούδησε με τη συνοδεία της κιθάρας της, τραγούδια του.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη συναυλία. Η αίθουσα γέμισε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πλατανιά αλλά και τους γονείς τους που ήρθαν να την παρακολουθήσουν. Ήταν κάτι υπέροχο. Η σκηνή γέμισε από 50 παιδιά που με τα μουσικά τους όργανα και το τραγούδι τους καθήλωσαν το κοινό. Ξεκίνησε με την ορχήστρα του σχολείου της Μάλτας που παρουσίασε τρία παραδοσιακά τραγούδια των ψαράδων της Μάλταςυπο τη διεύθυνση της μουσικού του σχολείου τους καςNicoletteMiler. Ακολούθησε η χορωδία του Γυμνασίου Πλατανιά με τρία τραγούδια του Θεοδωράκημε συντονίστρια τη μουσικό του σχολείου κα Ισαβέλλα Σταυρίδου. Αμέσως μετά η Ορχήστρα του Ιταλικού σχολείου γέμισε την αίθουσα με τις μελωδίες δύο μουσικών θεμάτων από το ετήσιο ρεπερτόριό της. Το καλύτερο κομμάτι της συναυλίας ήρθε αμέσως μετά.

Τα τρία μουσικά σχήματα παρουσίασαν τέσσερα τραγούδια δρώντας όλοι μαζί επί σκηνής με τον Μαέστρο του Ιταλικού σχολείου FedericoPendini, να συνεπαίρνει μουσικούς και θεατές με το πάθος που διεύθυνε τα παιδιά της σκηνής. Η συναυλία έκλεισε με το σύνολο των μουσικών να αποτείνει φόρο τιμής στο Μίκη Θεοδωράκη μετο τραγούδι “Της δικαιοσύνης ήλιε Νοητέ” που μελοποίησε από την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί».Πολύ εύστοχα ο Δήμαρχος Πλατανιά Κος Γιάννης Μαλανδράκης, που παρακολούθησε τη συναυλία το χαρακτήρισε ως τραγούδι  ισάξιο Εθνικού ύμνου για την Ελλάδα.

(Τη συναυλία μπορεί κάποιος να τη δει βιντεοσκοπημένη στο κανάλι του Γυμνασίου Πλατανιά στο youtube και στη διεύθυνση : https://www.youtube.com/watch?v=EGzBGZmfGyc )

Το απόγευμα στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου Γερανιώτης που φιλοξένησε όλες αυτές τις μέρες τα μουσικά σχήματα έγινε το μεγάλο πάρτι του αποχαιρετισμού. Με πολύ κέφι αλλά και συγκίνηση δόθηκε ο χρόνος στους μαθητές να γνωριστούν καλύτερα αλλά και να ενισχύσουν την επιθυμία τους για την επόμενη συνάντηση των μουσικών σχημάτων των τριών σχολείων στην Ιταλία τον Νοέμβριο της νέας σχολικής χρονιάς.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Φιάσκο» οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία: Σε «επίπεδα ρεκόρ» οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη από τη Ρωσία

Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…

10 hours ago

Κώστας Σημίτης: Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε», συγκίνηση στο Α’ Νεκροταφείο – Οι παρουσίες και οι επικήδειοι

Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…

10 hours ago

Η «αφωνία» των πολιτικών νάνων της Ευρώπης μπροστά στον Τραμπ και η υποκριτική αγανάκτηση για τον Μασκ

Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…

10 hours ago

Αθώοι για τον βιασμό Χανιώτισσας στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου κρίθηκαν δύο Πακιστανοί μετά από δύο χρόνια στη φυλακή

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…

11 hours ago

Κι όμως η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ αναλαμβάνοντας μεγαλύτερα βάρη, ηγούμενη της οικονομικής υποστήριξης της Ουκρανίας – Ο λογαριασμός στους λαούς

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…

13 hours ago

Κίνημα Δημοκρατίας: Τα 800.000 απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας αντανακλούν τη δεινή οικονομική πραγματικότητα για τα νοικοκυριά

Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…

13 hours ago

This website uses cookies.