Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας βραβεύτηκε ο Ακαδημαϊκος και Καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αριστείδης Τσατσάκης από την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του 16ου Διεθνούς Συνέδριου Τοξικολογίας με το κορυφαίο βραβείο EUROTOX Merit Award.
Το βραβείο συνιστά την απόλυτη αναγνώριση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού έργου και της εξέχουσας προσφοράς στον τομέα της Τοξικολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό είναι πρώτη φορά που απονέμεται σε Έλληνα και μία από τις ελάχιστες φορές που έχει απονεμηθεί σε Τοξικολόγο της Νοτίου Ευρώπης.
Η βράβευση αυτή αποτελεί ωστόσο και σημαντική τιμή για το σύνολο της Ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας καθώς επιβεβαιώνει τη θέση που αυτή κατέχει στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επιστημονικό γίγνεσθαι διά σημαντικών εκπροσώπων της όπως ο πολυβραβευθής Καθηγητής κ. Αριστείδης Τσατσάκης.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης έχει αναδιαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα των Τοξικολόγων κατανοεί σύγχρονες έννοιες και πρακτικές. Από τη θέση του ως Επικεφαλής Ερευνητής έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνών δημιουργώντας συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, αυτό το διάστημα είναι επικεφαλής σε τέσσερα προγράμματα HORIZON που αφορούν στη Νανο-φαρμακολογία και στη νομοθεσία στην οποία υπόκεινται τα προϊόντα καπνού.
Με το επιστημονικό του έργο, πρωτοπόρησε στις μελέτες για την εκτίμηση των βραχυ- και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της έκθεσης σε πληθώρα χημικών ουσιών και χημικών μιγμάτων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες δικής του έμπνευσης μεθόδους βιοπαρακολούθησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι έρευνες που συντονίζει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, πρωτοπορούν παγκοσμίως καθώς για πρώτη φορά προσομοιώνουν τη συνδυαστική, μακροχρόνια και συσσωρευτική έκθεση του πληθυσμού στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο περιβάλλον και διερευνούν τη συσχέτισή τους με πολλαπλά προβλήματα υγείας που μαστίζουν το σύγχρονο άνθρωπο.
Το ερευνητικό του έργο αριθμεί άνω των 1000 δημοσιεύσεων (βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια), ενώ είναι κάτοχος πληθώρας ευρεσιτεχνιών. Ο αντίκτυπος της επιστημονικής του δραστηριότητας αντικατοπτρίζεται και από την εκτενή σειρά αναφορών άλλων εργασιών σε αυτές (πάνω από 36.000) και αναγνώσεων/λήψεων των επιστημονικών άρθρων του (πάνω από 280.000). Μάλιστα, για δύο συνεχόμενα έτη (2020 και 2021) έλαβε τον τίτλο του ερευνητή με τις περισσότερες ετερο-αναφορές (Highly Cited Researcher) στον τομέα της Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών από την Clarivate Analytics.
Επί πολλά έτη έχει διατελέσει συντάκτης σε έγκριτα περιοδικά Τοξικολογίας, όπως το Food&ChemicalToxicology, Toxicology Letters και Toxicology Reports. Πρόσφατα μάλιστα ανέλαβε ως Αρχισυντάκτης στο περιοδικό Public Health &Toxicology.
Έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Τοξικολόγων (EUROTOX) και τώρα είναι επίτιμο μέλος της. Επίσης είναι πρώην Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοξικολογίας. Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι εμπνευστής, ιδρυτής, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ToxPlus S.A.
Το εύρος, η επιστημονική αξία και η πολύτιμη συμβολή του έργου του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη έχει αναγνωριστεί διεθνώς καθώς πέραν της τιμητικής διάκρισης που του απονεμήθηκε με το βραβείο EUROTOX Merit Award, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει βραβευθεί από Διεθνείς Οργανισμούς και Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.