Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτης – Πελοποννήσου από τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή. Η συνολική απόσταση φτάνει τα 132 χιλιόμετρα, από τα Χανιά έως τη Νεάπολη Λακωνίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαδικασίες προσαιγιάλωσης πραγματοποιήθηκαν από τον ανάδοχο Prysmian εντός χρονοδιαγράμματος, παρά την πανδημία, και εντός των επόμενων εβδομάδων η νέα γραμμή θα ηλεκτριστεί μεταφέροντας για πρώτη φορά στην Κρήτη φορτία υψηλής τάσης (150kV).
«Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, καθώς ένα όραμα πολλών ετών πλησιάζει στην υλοποίησή του. Η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτείται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τριπολικά καλώδια μόνωσης XLPE, τα οποία ποντίζονται σε βάθος 1000 μέτρων, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτιά», δηλώνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ με γνώση του θέματος.
Να σημειωθεί ότι με τη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, ύψους 356 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα καλυφθεί το 34% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
Αναφερόμενοι στα οφέλη της διασύνδεσης σε συνδυασμό με το «μεγάλο καλώδιο», υπογράμμισαν ότι «η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική το 2023 θα εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κρήτης αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα, διασφαλίζοντας ασφαλή και καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Με την ολοκλήρωσή της, οι ΥΚΩ θα μειωθούν κατά 300-400 εκατ. ευρώ και οι ρύποι CO2 στο νησί θα μειωθούν κατά 60%».