Categories: OIKONOMIA

Μικρομεσαίοι Αγροτοκτηνοτρόφοι: Φάτε μάτια… επιδοτήσεις

Θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ τα χαράτσια του ΕΛΓΑ

Από παρακράτηση σε παρακράτηση έπεσαν οι προκαταβολές των επιδοτήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν λίγα ψιλά στις τσέπες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και να μην περισσεύουν χρήματα ούτε για την επιβίωση, ούτε για τη συνέχιση της παραγωγής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ότι καταβλήθηκαν 968 εκατ. ευρώ σε 690.690 παραγωγούς για την προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης του 2011. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων τα «έφαγαν» οι παρακρατήσεις. Η ΑΤΕ παρακράτησε από όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους εισφορά για τον ΕΛΓΑ ύψους 55 εκατ. ευρώ. Και με την εξόφληση της επιδότησης θα παρακρατήσει άλλα τόσα. Επίσης στην εξόφληση θα παρακρατηθούν στο 100% τα χαράτσια του ΕΛΓΑ και σε όσους παίρνουν τις επιδοτήσεις από άλλες τράπεζες. Και τα χρήματα παρακρατήθηκαν και θα παρακρατηθούν ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων είχαν υπογράψει πάγια εντολή παρακράτησης είτε όχι. Πρόκειται για εισπρακτική παρανομία. Εκτιμάται ότι τα χαράτσια που θα εισπράξει συνολικά ο ΕΛΓΑ θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η ΑΤΕ παρακράτησε επίσης μέρος των επιδοτήσεων για δάνεια που υπήρχαν. Και το ίδιο θα κάνει και στην εξόφληση της επιδότησης.

Από κοντά έρχονται και τα χαράτσια της κυβέρνησης και του μνημονίου (ΔΕΗ, έκτακτη εισφορά κ.ά.). Με όλα αυτά, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι επιδοτήσεις πήραν… αλλά επιδοτήσεις δεν είδαν! Και πρόκειται για επιδοτήσεις που είναι παγωμένες σε τιμές 2000 και χρόνο με το χρόνο υφίστανται και περικοπές στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Όταν οι επιδοτήσεις εξανεμίζονται, οι τιμές παραγωγού πέφτουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, το κόστος παραγωγής και ζωής φτάνει στα ύψη και η φορολογία όλο και αγριεύει, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται μοιραία στη φτώχεια και την απόγνωση. Στο ξεκλήρισμα και την απελπισία. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να αντιδράσουν αγωνιστικά μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση κλοπής των επιδοτήσεών τους και παράλληλα να εντείνουν την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

ΠΑΣΥ
Γραμματεία Χανίων

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

33 mins ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

38 mins ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

49 mins ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

1 hour ago

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους στην βίαιη σχέση από την οποία…

1 hour ago

This website uses cookies.