20.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Μιλούν για υπεργιγαντιαίους στόχους κοιτασμάτων νοτιο-δυτικά της Κρήτης

Ημερομηνία:

Νέα μελέτη υπολογίζει ότι σε περίπτωση ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου, οι πόροι αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια

Εντυπωσιακά δεδομένα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Κρήτης και Λιβύης παρουσίασε στο Λονδίνο η γεωφυσική Εταιρεία SPECTRUM, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους στο energypress.gr , οι Ηλίας Κονοφάγος και Τερέζα Φωκιανού*.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η γεωφυσική Εταιρεία SPECTRUM σε συνεργασία με την γεωφυσική Εταιρεία Ι.Ο.Ν. επεξεργάστηκαν και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των σεισμικών Ερευνων στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης

Η Εταιρεία “SPECTRUM” παρουσίασε στο Λονδίνο τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης με τίτλο “Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Zohr: η αναζήτηση του επόμενου Σούπερ Γίγαντα”.

Στην παρουσίαση της σημειώνει ότι “Νοτιοδυτικά της Κρήτης εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο. Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος “ΖΟΡ” ο οποίος  ως γνωστόν έχει μήκος 10 χιλιόμετρα (km) περίπου. Επίσης αυτός ο πρώτος Λιβυκός στόχος υφάλου  απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα Ελληνικά θαλάσσια όρια (όπως αυτά ορίστηκαν από την Λιβυκή πλευρά). Η ¨SPECTRUM” διαπίστωσε με εμφανή έκπληξη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός στόχος τύπου “ΖΟΡ” έχει 100 km μήκος, ο όγκος του δε υπολογίζεται ότι είναι πιθανότατα 10πλάσιος του κοιτάσματος “ΖΟΡ”, άρα 10 φορές υπεργιγαντιαίος. Μόλις 6 χιλιόμετρα ανατολικότερα υπάρχει ένας δεύτερος στόχος από την Λιβυκή πλευρά κοιτάσματος μήκους 80 χιλιομέτρων δηλ. ίσως και 8 φορές μεγαλύτερος από το “ΖΟΡ”.

Τέτοιου είδους στόχοι υφάλων είναι κατά κανόνα επαναλαμβανόμενοι (όπως αυτό συμβαίνει στην Κύπρο) και θα πρέπει να αναμένεται αντίστοιχη ύπαρξη και Ελληνικών υπεργιγαντιαίων στόχων Νοτιοδυτικά της Κρήτης σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη (ultradeep) που πλησιάζουν τα 3.000 μέτρα.

Το θαλάσσιο βάθος δεν αποτελεί εμπόδιο στην περίπτωση αυτή -δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιους στόχους κοιτασμάτων- λαμβάνοντας δε υπ’ όψη μάλιστα ότι πρόσφατα Ελληνικής ιδιοκτησίας  γεωτρύπανο πραγματοποίησε γεώτρηση σε θαλάσσιο βάθος 3.600 μέτρων”!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εφ’ όσον μελλοντικές έρευνες αποδείξουν τελικά την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου αυτού του μεγέθους το περιεχόμενο τους είναι φανερό ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για πολλές 10ετίες.

Οι σημαντικές αυτές τελευταίες μελέτες αναμένεται να πολλαπλασιάσουν σύντομα το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών Εταιρειών Νότια, Νοτιοδυτικά αλλά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι δυνατότητες πιθανών δε κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή και πετρελαίου υπεργιγαντιαίου μεγέθους Νότια της Κρήτης και οι αναμενόμενες νέες επενδύσεις  στην Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ & Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές συνέργειες υποδομών τόσο στην έρευνα όσο και στην Παραγωγή κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η μελέτη της Εταιρείας “SPECTRUM” που με πρόσφατες σεισμικές καταγραφές της συνέβαλε στις ανακαλύψεις από την EXXONMOBIL σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Γουϊάνα της Νότιας Αμερικής, υπολογίζει ότι σε περίπτωση ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου Νοτιοδυτικά της Κρήτης οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 Δις βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 Δις δολαρίων.

* Η Τερέζα Φωκιανού είναι Πρόεδρος & Δ.Σ. της FLOW Energy S.A. και ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος είναι Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και Αντιπρόεδρος της  FLOW energy S.A.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...