Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 10 Νοέμβρη η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) στην Παναγιά Κεραμιών για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ηρωική μάχη της Παναγιάς. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο λαογραφικός καλλιτεχνικός σύλλογος “Κρητικές Μαδάρες” με ριζίτικα τραγούδια και απαγγελία ποιήματος.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Πετράκη Μπάμπη, πρόεδρο του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
“Εκ μέρους του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σας καλοσωρίζουμε εδώ στο μνημείο της Παναγιάς Κεραμειών, στην κορυφαία εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργανώνει το παράρτημα μας κάθε χρόνο ανελλιπώς για να τιμήσουμε τους νεκρούς μαχητές του ΕΛΑΣ αλλά και τους νεκρούς κατοίκους της περιοχής των Κεραμιών που υπέστησαν τις θηριωδίες και τη βαρβαρότητα των ναζί κατακτητών …. Την τιμημένη ιστορία που μας άφησαν οι πρόγονοι μας παρακαταθήκη, είναι δική μας ευθύνη να τη διαφυλάξουμε, να τη μελετήσουμε, να διδαχθούμε απ’ αυτή και να τη παραδόσουμε στις νεότερες γενιές.
….
Το έτος 2024 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αποφάσισε να το αφιερώσει για την ανάδειξη ακόμα περισσότερο του ζητήματος των Γερμανικών αποζημιώσεων οργανώνοντας καμπάνιες πανελλαδικά και κάνοντας παραστάσεις σε αρμόδια υπουργεία, σε γερμανικούς και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς. Στα πλαίσια αυτά και το παράρτημα μας συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Κάνδανο
….
Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται να έχει ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις θέτοντας το λαό μας σε τεράστιο κίνδυνο. Συμμετέχει και στον πόλεμο στην Ουκρανία στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι ενώ στηρίζει το κράτος του Ισραήλ που έχει μετατρέψει σε σφαγείο τη Γάζα πραγματοποιόντας γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων. Η χώρα μας γίνεται ορμητήριο πολέμου αλλά και στόχος αντιποίνων καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. ”
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Σπύρος Δαράκης, μέλος του ΔΣ του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945, στον οποίο ανέφερε ότι:
“Οι μαρτυρικοί τόποι στη χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένοι με την ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ γιατί οι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προκειμένου να σταματήσουν τη γιγάντωση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και τη λαϊκή τους στήριξη προέβαιναν σε φρικαλεότητες, και τα ολοκαυτώματα δείχνουν την πραγματική όψη του φασισμού.
….
Στο Νομό μας εξακολουθούν να μένουν χωρίς αναγνώριση ως μαρτυρικά από την πολιτεία, πράξη που δεν απαιτεί οικονομικό κόστος παρά μόνο ηθική αναγνώριση χωριά όπως τα Φλώρια, τα Χαιρεθιανά, η Λίμνη, η Βάθη, τα Τσουρουνιανά, Κυρτωμάδο, Αλικιανός και απαιτείται συλλογικός αγώνας από τη μεριά μας για να αναγνωρισθούν. Στο συλλογικό αυτό αγώνα πάντα θα έχει προτεραιότητα και το απαράγραπτο δικαίωμα του ελληνικού λαού για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων του κατοχικού δανείου και της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών.”
Εκ μέρους της περιφέρειας χαιρετισμό απεύθυνε η Σοφία Μαλανδράκη ενώ εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο Μιχάλης Τσουπάκης.
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας ο οποίος τόνισε τη σημασία της μάχης της Παναγιάς ως της μεγαλύτερης εκ παράταξης μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Κρήτη, ενώ ανέδειξε την προσπάθεια της αστικής τάξης με τη βοήθεια των Άγγλων να επανέλθει στην εξουσία χτυπώντας την ΕΑΜική Αντίσταση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της μάχης.