20.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Μνημόνιο εναντίον του κομματικού κράτους

Ημερομηνία:

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο γνωστός καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Παντείου πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης από κοινού με τον καταξιωμένο και παλαιό  μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο δημοσιεύουν επιστολή από την ιστοσελίδα «ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ΕΤ 3» όπου παραθέτουμε απόσπασμα και δικό μας σχολιασμό.  
“Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από ένα μνημόνιο εναντίον του κράτους και όχι εναντίον της κοινωνίας. Διότι εάν αυτό δεν συμβεί, ακόμη και αν η ελληνική κοινωνία προσφέρει δωρεάν την εργασία της ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, ουδείς θα αποδεχθεί να επενδύσει στο μέτρο που θα γνωρίζει ότι τον αναμένουν τα πιράνχας της γραφειοκρατικής ιδιοποίησης, της διαπλοκής και της διαφθοράς να τον κατασπαράξουν. Εκτός και αν η Ελλάδα μεταβληθεί σε “μη χώρα”, σε ομοίωμα κράτους, χρήσιμο ως προνομιακή χωματερή της διεθνούς των αγορών, για τις ενδο-ευρωπαϊκές ηγεμονικές διεργασίες και ως “χώρος” πρόσφορος στα διεθνή παίγνια. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια νέα προσφυγιά και στην οριστική της εξαθλίωση και υποτέλεια.” Σημείωση Μ.Δ Το κράτος πρέπει να προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες στον πολίτη. Η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται ένα κράτος που να λειτουργεί, και να μη χρησιμοποιείται ω κομματικό λάφυρο. Ο νεοφιλελευθερισμός που δεν σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών κτυπάει το κράτος για να ωφελήσει τα συμφέροντα των προνομιούχων ομάδων. Γιατί τόσο μένος εναντίον του κράτους από την δυάδα των επιφανών πολιτών μας; Να καταργηθεί το κράτος πρόνοιας το σύστημα υγείας, η δημόσια παιδεία; Παρακαλώ ξεκαθαρίστε τι θέλετε από το κράτος. «Γ.Κοντογιώργης καθηγητής παντείου.» Σε ότι αφορά στο ερώτημα του κυρίου Δασκαλάκη, σχετικά με το κράτος. Νομίζω είναι οφθαλμοφανές ότι δεν υπαινίσσομαι την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, αλλά του ιδιοποιημένου και δυναστικού κράτους. ώστε να αποκατασταθεί η αντιστοιχία των πολιτικών του με το κοινό ή συλλογικό συμφέρον. Να λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ των νομέων του. Θα παρακαλέσω, όποιος θέλει να γνωρίσει την άποψή μου στο ζήτημα αυτό, ιδίως όμως την ανάλυση της κρίσης και την αιτιολογία της να προστρέξει στο ιστολόγιο μου. Υπάρχουν πολλά πολλά κείμενα μου εκεί για το θέμα. Ευχαριστώ

Σχόλιο Μανούσου Γ. Δασκαλάκη

Συμφωνώ μαζί σας κ. Κοντογιώργη μετά την διευκρίνιση που είχατε την ευγενή καλοσύνη να μου παρέχετε. Ασφαλώς και το κράτος πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, κι όχι των κυβερνητικών κομμάτων ή των διαπλεκομμένων ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Είναι ευκαιρία την Κυριακή με τις εκλογές να πάρει ένα μάθημα το σύστημα εξουσίας που κυβερνούσε μετά τη μεταπολίτευση την χώρα. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΤΙΜΩΡΙΑ Μια δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή της διαφθοράς θα ήταν να μην επιτρέπεται από το πολιτικό σύστημα να υπάρχουν πολιτικοί καριέρας. Είναι υπεραρκετή η εκλογή του κάθε βουλευτή επί δύο βουλευτικών θητειών. Μια άλλη δικλείδα αποτρεπτική της διαφθοράς, θα ήταν ο ετήσιος έλεγχος των υπουργών, και εκείνων που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην διοίκηση του κράτους. Από ανεξάρτητη επιτροπή μην έχουσα σχέση με κόμματα. Πρέπει επίσης να βρεθεί τρόπος να μην υπάρχει η εξάρτηση του βουλευτή από τον ψηφοφόρο μέσω του σταυρού, που βοηθάει στην δημιουργία του πελατειακού συστήματος. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ο σταυρός προτίμησης. Ο Συνταγματολόγος Γιώργος Χ. Σωτηρέλης είπε στην “ΝΕΤ”ότι¨ “αν δεν συμφωνεί ο ψηφοφόρος με την λίστα του αρχηγού μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης στον προτελευταίο υποψήφιο της λίστας.” Ένα σωστό και επιβαλλόμενο μέτρο είναι και η εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας, και η κατάργηση του σταυρού θα βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση, καθώς και η προκαταρκτική κομματική ψηφοφορία, για την εκλογή υποψηφίων βουλευτών δημάρχων, περιφερειαρχών, δημοτικών συμβούλων. Στην τιμωρία των ενόχων της διαφθοράς συμβάλλει η κάθαρση στην δικαιοσύνη, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των δικαστών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και ο διορισμός του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους ίδιους τους δικαστές, και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Εννοείτε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος που αθωώνει τους πολιτικούς και παραγράφει τα εγκλήματα τους σε 5 χρόνια. Οι πολιτικοί πρέπει να δικάζονται από τους φυσικούς τους δικαστές, όπως και οι πολίτες στο πλαίσιο της ισοτιμίας, ισηγορίας, και ισοπολιτείας. Κοντολογίς ένα αποτρεπτικό τρίπτυχο για την κακοδιοίκηση, και την διαφθορά είναι η¨ διαφάνεια., έλεγχος,και τιμωρία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...