Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στις 25 Απριλίου, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και η Νορβηγική εταιρεία PGS στο Οσλο. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους ακολουθώντας το συμφωνητικό του 2012 και να προχωρήσουν στην επανεπεξεργασία της σεισμικής καμπανιας ΜC2Δ GRE012, να μελετήσουν και ετοιμάσουν την ληψη νέων σεισμικών δεδομένων 2D και 3D, την διαθεσιμότητα πλοίου και το κόστος, καθώς και την περίοδο αποκλειστικότητας των δικαιωμάτων των καινούργιων δεδομένων.
Και με το Πολυτεχνείο
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥ συμφώνησε και με το Πολυτεχνείο Κρήτης να προωθήσουν τη συνεργασία τους, όπως αποτυπώνεται σε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο πλευρές.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στην επανεπεξεργασία και την μελέτη προσομοίωσης και μοντελοποίησης σεισμικών δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί από τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο το 2012.
Ειδικότερα:
Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία στους παρακάτω τομείς:
1. Επαναεπεξεργασία και μοντελοποίηση σεισμικών δεδομένων από τον θαλάσσιο ελληνικό χώρο όπως δυτικά της Κρήτης και Κυθήρων
2. Συγκέντρωση και επαναξιολόγηση υφιστάμενων γεωχημικών δεδομένων και δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων.
3. Συνεργασία σε εργαστηριακές μετρήσεις δειγμάτων περιοχών ενδιαφέροντος της ΕΔΕΥ.
4. Προετοιμασία και υποβολή από κοινού προτάσεων ερευνητικών έργων στον ευρύτερο τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκά ή ελληνικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
5. Συνεργασία στα πλαίσια της θερινής πρακτικής άσκησης των φοιτητών της Σχολής ΜΗΧΟΠ στην ΕΔΕΥ.
Το μνημόνιο θα έχει ισχύ δύο έτη και θα επικαιροποιείται με φροντίδα των δύο μερών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς και ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Μπέλλας βρέθηκαν για δύο ημέρες στα Χανιά, όπου και επισκέφθηκαν εργαστήρια της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με καθηγητές της Σχολής, καθώς και με μέλη της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι προσδοκίες από τις συμπληρωματικές σεισμικές έρευνες
Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΕΔΕΥ έχει συμφωνήσει με τη νορβηγική PGS για συμπληρωματικές σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια της Κρήτης, με στόχο να εμπλουτιστούν τα προ πενταετίας δεδομένα.
Σε συνδυασμό με την επανεπεξεργασία των δεδομένων του 2012, τα εμπλουτισμένα πλέον στοιχεία, θα γίνει εφικτή η πύκνωση των γραμμών με αλλαγή διεύθυνσης στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, καθώς και η πύκνωση γραμμών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.
Ο εμπλουτισμός αυτός εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερόμενων επενδυτών, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται από τις πρώτες επαφές που έχουν ήδη διεξαχθεί.