Τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, σε συνάντηση που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πρόκειται, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, για μια πρωτοποριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράση, που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στην διαμόρφωση του χάρτη της Ιατρικής του μέλλοντος.
«Η επιστημονική έρευνα απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας με τρόπο άμεσο και απτό, όπως η αποτελεσματική και χαμηλού κόστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην ανάγκη αυτή ανταποκρίνεται η ανάληψη εμβληματικής πρωτοβουλίας στον αναδυόμενο τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής ή ιατρικής ακριβείας, που θεωρείται η ιατρική του μέλλοντος» τόνισε ο Κώστας Φωτάκης.
Σκοπός του εθνικού αυτού δικτύου είναι, μέσω της έρευνας, να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου και η σχέση της με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Στις περιπτώσεις δε, που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί εφαρμόζεται η εξατομικευμένη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με βάση τα ερευνητικά ευρήματα, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ενώ μειώνεται σημαντικά το κόστος της περίθαλψης.
Η υλοποίηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας προϋποθέτει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης με την χρήση νέας γενεάς μεθόδων ανάλυσης DNA, καθώς και την ύπαρξη διαπιστευμένων βιοτραπεζών, δηλαδή τραπεζών συλλογής κλινικών δειγμάτων από ασθενείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται σε ειδική υπολογιστική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου, δημιουργώντας μια δυναμική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική αξιοποίηση.
Σε πρώτη φάση, με χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 5 εκ. ευρώ και διετή διάρκεια υλοποίησης, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα εστιαστεί στην ογκολογία και θα απαρτίζεται από τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ): δύο στην Αττική, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη.
Στις ΜΙΑ μετέχουν αρχικά ένδεκα σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας με αξιοσημείωτη δράση στο χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής. Στην επόμενη φάση, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων Δικτύων για νευροεκφυλιστικές και καρδιολογικές παθήσεις.
Αμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.