14.8 C
Chania
Monday, January 27, 2025

Μονή Εσφιγμένου: Ορθοδοξία, Μολότοφ και Κασιδιάρης

Ημερομηνία:

Του Κώστα Κουκουμάκα

Το μοναστήρι των ζηλωτών στο Άγιον Όρος είναι ξανά στην επικαιρότητα, λόγω ενός εγγράφου για αστυνομική επέμβαση.

Το σύνορο του Αγίου Όρους στο βορειοανατολικό άκρο της αθωνικής πολιτείας ήταν μία χαμηλή πέτρινη μάντρα, που μπορούσες να δρασκελίσεις σχετικά εύκολα. Λίγα μέτρα μετά, υπήρχε μία ξύλινη πινακίδα καρφωμένη στην άμμο, με τον δικέφαλο βυζαντινό αετό και την επιγραφή «Επικράτεια του Αγίου Όρους».

Ήμασταν μία πομπή ανθρώπων που δεν μιλούσαμε πολύ μεταξύ μας – ένα δημοσιογραφικό συνεργείο και μία ομάδα προσκυνητών – περασμένα πια μεσάνυχτα, στην άκρη της θάλασσας. Περπατήσαμε για περίπου δέκα λεπτά, ώσπου πετάχτηκε μπροστά μας ένας μοναχός.

Πήραμε δεξιά έναν κακοτράχαλο δρόμο και σε μια στροφή μάς περίμεναν με αναμμένη τη μηχανή δύο παμπάλαια τζιπ. Το ένα από τα δύο, κάποια χρόνια πριν, ήταν του αστυνομικού στις Καρυές, όπως είπε ο μοναχός πίσω από το τιμόνι. Φτάσαμε στη Μονή Εσφιγμένου πριν το ξημέρωμα. Στο κονάκι μάς υποδέχτηκε ένας καλόγερος. «Γεια σας, είμαι ο ηγούμενος Μεθόδιος», είπε.

Ήταν πιθανότατα άνοιξη του 2006. Η Εσφιγμένου ήταν ήδη από τότε μια χαίνουσα πληγή για το Άγιον Όρος. Εκτός από τον αποκλεισμό, οι μοναχοί στην Εσφιγμένου, που είχαν κρεμάσει μαύρα λάβαρα με την επιγραφή «Ορθοδοξία ή Θάνατος», αποκαλούσαν προδότη τον Πατριάρχη και διαμαρτύρονταν για τη διακοπή της χρηματοδότησης προς το μοναστήρι.

Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, γύρω από τη Μονή Εσφιγμένου συσπειρώθηκαν παραθρησκευτικές οργανώσεις, σκληροί ακροδεξιοί και άγνωστοι, ανώνυμοι οικονομικοί υποστηρικτές.

Η Μονή Εσφιγμένου βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα. Αιτία είναι η διαρροή ενός εγγράφου της Αστυνομίας, με τον οποίο ζητείται η στήριξη των υπόλοιπων μοναστηριών για την «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας», όπως σημειώνεται.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει καμία κίνηση στον Άθω.

ΙΕΡΕΣ ΜΟΛΟΤΟΦ

Οι παλιοί Εσφιγμενίτες δεν αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως πνευματικό ηγέτη της μοναστικής πολιτείας. Η ιερός πόλεμος κρατά από το 1972 και αφορμή ήταν η συνάντηση του τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα της Ρώμης, η οποία θεωρήθηκε «θρησκευτική προδοσία».

Οι «ζηλωτές» της Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη στις δοξολογίες τους και κλείστηκαν στο μοναστήρι, το οποίο απειλούν να τινάξουν στον αέρα σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.

Το 2002 η Ιερά Επιστασία, το διοικητικό όργανο των μοναχών στον Άθω, κήρυξε παράνομη και σχισματική την παλιά αδελφότητα, την απέκλεισε από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα υπόλοιπα μοναστήρια και όρισε νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου στις Καρυές, που θεωρείται νόμιμη.

Η απόφαση επικυρώθηκε από το ΣτΕ και διατάχθηκε η αποβολή των καλογέρων από το μοναστήρι, κάτι που ωστόσο δεν επιχειρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

Το ηλεκτρικό ρεύμα προς το μοναστήρι διακόπηκε και οι μοναχοί δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρό. Υποστηρικτές της Εσφιγμένου έκαναν συγκεντρώσεις στην Ουρανούπολη και την Αθήνα.

Τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια στο αντιπροσωπείο της Εσφιγμένου στις Καρυές. Το 2013 στις Καρυές έφτασαν δικαστικοί επιμελητές, ισχυρή αστυνομική δύναμη κι ένας εκσκαφέας για να σπάσει την πόρτα.

Οι μοναχοί αντιστάθηκαν σθεναρά πετώντας τρεις αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εναντίον του χειριστή του μηχανήματος. Η φωτογραφία στο εκκλησιαστικό σάιτ romfaia.gr έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η υπόθεση δικάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε πρώτο βαθμό ο μοναχός Αντύπας με τη μολότοφ και ο ηγούμενος Μεθόδιος καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Οι δύο καλόγεροι ήταν κλεισμένοι στο μοναστήρι κι έπρεπε να συλληφθούν, όμως δεν οργανώθηκε καμία αστυνομική επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές της Εσφιγμένου διαδήλωναν κατά της απόφασης.

Δικαστική πηγή είχε πει στον γράφοντα ότι χρειαζόταν οπωσδήποτε μια πρόσκαιρη λύση κι αυτή δόθηκε με την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ως τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή για τις ιερές μολότοφ μειώθηκε στο Εφετείο στα 17 χρόνια κι έπρεπε ξανά να σχεδιαστεί αστυνομική επιχείρηση.

Ο Ηλιόπουλος της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στη Βουλή το 2019, δεν έχασε την ευκαιρία: «Είναι, λέει, φυγόποινοι και τώρα πρέπει να τους συλλάβουν, πρέπει να μπει η αστυνομία στη Μονή Εσφιγμένου να τους συλλάβει. Κάντε το κι αυτό. Κάντε το κι αυτό, κύριε Πρόεδρε. Εκεί να δείτε μετά. Εκεί να δείτε!», είπε.

«Τα έχετε βάλει με τους πάντες. Τα έχετε βάλει με την Ορθοδοξία, με τους ανθρώπους που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οικογένεια, φέρνοντας εδώ μέσα ΛΟΑΤΚΙ και κάτι άλλους περίεργους δήθεν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους […] Ελπίζουμε σύντομα η Χρυσή Αυγή να έρθει στα πράγματα για να καθαρίσει επιτέλους αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα».

Δύο χρόνια αργότερα, η  απόφαση για τις μολότοφ αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο ως προς τα ελαφρυντικά και τελικά η ποινή κάθειρξης μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Η υπόθεση που πληγώνει τον Άθω, εκτός από τη πνευματική διάσταση, είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθούν γύρω από το μοναστήρι φανατικοί χριστιανοί και λούμπεν ακροδεξιά στοιχεία.

Πυρήνες υποστηρικτών της Εσφιγμένου συμμετείχαν σε συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε διαμαρτυρίες αντιεμβολιαστών και συγκεντρώσεις κατά του Pride. Έχουν πυκνή παρουσία στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και φυσικά αγκαλιάστηκαν από τους χρυσαυγίτες.

Πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως οι Λαγός και Παππάς, συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις παλαιοημερολογιτών στο Σύνταγμα εναντίον της καταδίκης των Εσφιγμενιτών.

Στις ιστοσελίδες της ΧΑ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν φωτογραφίες του Κασιδιάρη με Σέρβους ακροδεξιούς του διαβόητου εθνικιστή Σέσελι να επιδεικνύουν τα λάβαρά τους μπροστά στη Μονή Εσφιγμένου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίκη για θάνατο Αντώνη Καργιώτη: Τη σύλληψη μάρτυρα ζήτησαν υπεράσπιση και εισαγγελέας

Τη σύλληψη μάρτυρα, μέλους του πληρώματος, για ψευδορκία ζήτησε η...