ΤΟΠΙΚΑ

Μονή Πρέβελη: Ο μαγικός τόπος που συνδυάζει την άγρια ομορφιά του Κρητικού τοπίου με την εξωτική ομορφιά του φοινικόδασους | Φωτογραφίες

Κείμενο – φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

Η παραλία του Πρέβελη ή της Μονής του Πρέβελη απέχει περίπου μιάμιση ώρας από τα Χανιά και 35 χιλιομέτρα από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται στην έξοδο του Μέγα Ποταμού ο οποίος πλαισιώνει κατά μήκος του το επιβλητικό Κουρταλιώτικο Φαράγγι. Είναι μία παραλία σπάνιας ομορφιάς η οποία παραμένει και σήμερα σχετικά ανέγγιχτη συνδυάζοντας το άγριο Κρητικό τοπίο με τα αιχμηρά βουνά και τα φαράγγια με το τροπικό τοπίο του φοινικόδασους, όπως ξεπηδά μέσα από τον ποταμό με τα κρύα και ανά σημεία ορμητικά νερά του.

Υπήρξε αγαπημένος προορισμός των χίπις και παραμένει και σήμερα αγαπημένος προορισμός δεκάδων χιλιάδων τουριστών που το επσκέπτονται το νησί μας μέσα στο καλοκαίρι. Εκεί, παρά την τουριστική έκρηξη, ευτυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί σχετικές υποδομές. Δεν υπάρχουν ομπρέλες ή ξαπλώστρες αλλά υπάρχει μία καντίνα με κάποια τραπεζάκια που σερβίρει αναψυκτικά, νερό και κάποια βασικά πιάτα.

Κατά μήκος του ποταμού βλέπουμε να ξεπηδούν δεκάδες φοινικόδεντρα, του ενδημικού Κρητικού φοινοκόδεντρου του Θεόφραστου. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης μετά από αυτό στο Βάι.

Όμως, αυτό που κάνει ιδιαίτερο το τοπίο πέρα από τον συνδυασμό του φοινικόδασους με τη θάλασα είναι και ο ποταμός ο οποίος σε σημεία σχηματίζει μικρές λιμνούλες στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο οι παραθεριστές βουτώντας όποτε ζεσταίνονται στα (όχι και τόσο) κρύα νερά του ποταμού.

Επίσης, ανά σημεία υπάρχουν μικροί καταρράκτες και ορμητικά νερά. Πολλοί κάθονται στις βαθούλες που δημιουργούνται για να απολαύσουν ένα φυσικό τζακούζι.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος του ποταμού με τη διέλευση να είναι εύκολη μέχρι ενός σημείο. Μετά χρειάζεται μικρή ανάβαση όμως τα τοπία που ξεδιπλώνονται αποζημιώνουν τους τολμηρούς.

Το φοινικόδασος είχε καταστραφεί ολοσχερώς στην πυρκαγιά της 22ας Αυγούστου του 2010 – τότε κάποιοι είχαν κατηγορήσει κατασκηνωτές, άλλοι πάλι κτηνοτρόφους – όμως ευτυχώς το δάσος αναζωογωνήθηκε από μόνο του, αν και χρειάστηκαν να περάσουν κάποια χρόνια. Εξαιτίας του πολύ ευαίσθητου περιβάλλοντος απαγορεύεται η κατασκήνωση.

Όμως και η παραλία είναι πολύ όμορφη με τα νερά να είναι δροσερά λόγω και της ύπαρξης του ποταμού ενώ στο ανατολικό τμήμα υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος βράχος που ορθώνεται μέσα από τη θάλασσα ο οποίος ονομάζεται “Γλυμμένος Βόλακας”.

Επίσης, στο ανατολικό σημείο υπάρχουν σπηλιές τις οποίες πολλοί δε γνωρίζουν την ύπαρξή τους όμως αξίζει η εξερεύνησή τους.

Στην Πρέβελη υπάρχουν χήνες και πάπιες αλλά και μεγάλες χελώνες ενώ ο ποταμός έχει ψάρια.

Για να φτάσετε στο σημείο υπάρχουν δύο σημεία πρόσβασης, είτε από δυτικά είτε από ανατολικά. Από δυτικά, κοντά στο Μοναστήρι του Πρέβελη, υπάρχει ελεγχόμενος χώρος πάρκινγκ με μονοπάτι με σκαλοπάτια που κατεβαίνει στην παραλία. Το περπάτημα είναι διάρκειας 15 λεπτών και από το σημείο της κατάβασης η θέα είναι μοναδική. Όμως η ανάβαση λόγω των πολλών σκαλοπατιών είναι κουραστική.

Για τους υπόλοιπους υπάρχει πρόσβαση από το ανατολικό τμήμα της παραλίας, στρίβοντας από τη γέφυρα του μεγάλου Ποταμού προς το Δρυμισκιανό Αμμούδι. Το μονοπάτι από εκεί είναι πολύ πιο εύκολο αφού μόλις σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε στην παραλία της Μονής Πρέβελης.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι η Πρέβελη υπήρξε και τόπος που κατοίκησε ένας από τους πρώτους ανθρώπους, ο Homo Erectus (όρθιος άνθρωπος).

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τόμας Στράσσερ στην Πρέβελη έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα ηλικίας 130.000 ετών που αποδεικνύουν πως οι πρόγονοι του ανθρώπινου είδους ήρθαν από την Αφρική πολύ νωρίτερα απʼ ό, τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου που άφησαν την Αφρική πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ήρθαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο όχι δια μέσου της στεριάς αλλά από τη θάλασσα.

Στην Πρέβελη έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία που αποδεικνύουν πως το αρχαίο είδος Homo – ίσως ο Homo Erectus- είχε χρησιμοποιήσει λέμβους ή άλλες ναυτικές κατασκευές για να περάσει από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, μέσω, τουλάχιστον, όπως φαίνεται από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου.

Ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες δίκοπα λίθινα εργαλεία σε εννέα τοποθεσίες στην νοτιοδυτική Κρήτη που χρονολογούνται 130.000 χρόνια νωρίτερα από ότι μέχρι τώρα πίστευαν.

Ο Στράσσερ στο συνέδριο που έλαβε χώρα στις 7 Ιανουαρίου διατύπωσε την άποψη πως τα ευρήματα ομοιάζουν με λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Αφρική και χρονολογούνται 300.000 χρόνια πριν τον Homo erectus.

Μέχρι πρότινος ο αρχαιότερος γνωστός οικισμός στην Κρήτη χρονολογείται περί το 9.000 π.Χ.

Στις ανασκαφές που διενήργησε η ομάδα του Στράσσερ στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης το 2008-2009, έφεραν στο φως λίθινα εργαλεία που βρίσκονταν σε σπηλιές και σε καταφύγια μέσα στους βράχους.

Μια από αυτές τις τοποθεσίες είναι η περιοχή Φαράγγι Πρέβελη.

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

10 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

11 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

12 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

12 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

12 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

12 hours ago

This website uses cookies.