Για ένα χρέος το οποίο είναι «παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο» έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου όπου και θα παρουσιαστεί η έκθεση με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Όπως τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η επί 2,5 μηνών έρευνα της επιτροπής δημιουργεί σοβαρά επιχειρήματα για την «απονομιμοποίηση» του χρέους, αναστολή πληρωμής του χρέους καθώς και την αμφισβήτηση της νομιμότητάς του. «Η χώρα ήταν θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ προκειμένου να μετατοπιστεί το χρέος από το ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα», υποστήριξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το έργο της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και επιτέθηκε, για άλλη μια φορά, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα καθώς, όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής, δεν προσκόμισε στοιχεία, για συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα, που του ζήτησε η επιτροπή κατά την έρευνα της.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η έρευνα της επιτροπής έχει καταφέρει να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, το ενδιάφερον και την υποστήριξη κοινοβουλίων και δημοτικών αρχών σε όλο τον κόσμο καθώς και την αλληλεγγύη κινημάτων, συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μονομερής πτώχευση
Η δυνατότητα κήρυξης εκ μέρους της Ελλάδας μονομερούς πτώχευσης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή ελέγχου του χρέους.
Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 9 της προκαταρκτικής έκθεσης της επιτροπής σημειώνεται ότι «τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη».
Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο: «Όσον αφορά τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάθε κράτος έχει νόμιμο δικαίωμα να επικαλείται την ύπαρξη κατάστασης ανάγκης σε εξαιρετικές περιστάσεις, προκειμένου να διαφυλάξει ουσιώδη συμφέροντα τα οποία απειλούνται από κίνδυνο μεγάλο και παρόντα. Σε τέτοια περίπτωση το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών του, οι οποίες επαυξάνουν τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με τις εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις».
Τα νομικά επιχειρήματα που θεμελιώνουν μια μονομερή πράξη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση είναι:
-Στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα.
-Τη χρήση καταναγκασμού.
-Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία.
-Το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μέτρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών, οι οποίες πλήττουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να αποδεχθεί παράνομα, αθέμιτα και επονείδιστα χρέη, και παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν χθες, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στα νότια τμήματα της χώρας,…
Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου και η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς…
Η Ενορία Αγίας Αικατερίνης Νέας Χώρας σας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την Κυριακή,…
Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών για το Δωδεκαήμερο,…
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου οι ‘’παραμυθάδες εν πλω’’ μας παρουσιάζουν…
Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν του Προφήτου Ηλιού Μεγάλης Επισκοπής Ρεθύμνης, από…
This website uses cookies.