Στην επικαιρότητα φέρνει ο Αλέξανδρος Παπαδερός, Α’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου πρόταση που είχε κατατεθεί για την αναγκαιότητα «προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης τόπων ιδιαίτερης εθνικής και ιστορικής σημασίας»
Πιο συγκεκριμένη με την πρόταση καλούνται να επιδιωχθεί η αναγνώριση των φυλακών της Αγυιάς ως μνημείου της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και εισηγήθηκε να αναλάβει η Εταιρεία πρωτοβουλία, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη του σκοπού αυτού και ένα μέρος των φυλακών αυτών να διατεθεί άμεσα για τη δημιουργία ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και να αρχίσει το ταχύτερο η συλλογή υλικού και η μελέτη των σχετικών ζητημάτων.
Διαβάστε την πρόταση που είχε υποβληθεί και στο Δήμο Χανίων μέσα από το απόσπασμα της υπ’ αριθμ. 3/3-10-2016 ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΨΩΜΕΝΟΥ:
Σήμερα, Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19.30, συνεδρίασε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στην έδρα του Ιδρύματος, στον Πύργο Αλικιανού. Τα θέματα που ζητήθηκαν είναι τα εξής: α) Απολογισμός δράσης της θερινής περιόδου 2016 από τον πρόεδρο του Ιδρύματος. β) Κατανομή αρμοδιοτήτων και Τομέων δράσης. γ) Προγραμματισμός δράσης για το έτος 2017 και δ) Προτάσεις.
Δ΄ ΖΗΤΗΜΑ
Όσον αφορά το Δ΄ ζήτημα προτάθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. οι κατωτέρω δράσεις και αποφασίστηκαν τα εξής…..
Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, Α΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης τόπων ιδιαίτερης εθνικής και ιστορικής σημασίας. Ανέφερε ως παράδειγμα τις Φυλακές της Αγυιάς, όπου υπήρξε δέσμιος και ο ίδιος το 1943, 10ετής μόλις. Είπε ότι, ύστερα από την ανέγερση νέων φυλακών στην περιοχή, γίνεται ενδεχομένως επισφαλές το μέλλον του παλαιού συγκροτήματος, το οποίο υπήρξε το φοβερό κολαστήριο της Κρήτης κατά τη γερμανική κατοχή· και συνεπώς, μνημείο της πρόσφατης ηρωικής και μαρτυρικής ιστορίας του τόπου μας και του λαού μας. Πρότεινε να επιδιωχθεί η αναγνώριση των φυλακών ως μνημείου της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και εισηγήθηκε να αναλάβει η Εταιρεία πρωτοβουλία, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη του σκοπού αυτού και ένα μέρος των φυλακών αυτών να διατεθεί άμεσα για τη δημιουργία ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και να αρχίσει το ταχύτερο η συλλογή υλικού και η μελέτη των σχετικών ζητημάτων. Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών είναι πρόθυμη να θέσει στη διάθεση του αρμόδιου οργάνου το σχετικό υλικό της Πατριωτικής Ένωσης Κυδωνίας, που ιδρύθηκε κατά την πρώτη Μεταπολεμική περίοδο και εξέδιδε επί σειρά ετών, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Δ. Καψωμένου και εν συνεχεία, της Αρτεμισίας Χαριτάκη-Καψωμένου, το περιοδικό «Αρχείο της Μάχης της Κρήτης», όπου είναι δημοσιευμένες μαρτυρίες πρωταγωνιστών και αυτοπτών μαρτύρων του ιστορικού δράματος.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας ομόφωνα έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Παπαδερού και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο, τον Γ΄ Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Νικολακάκη και τον γενικό Γραμματέα της Εταιρείας για τα περαιτέρω.
Ακριβές αντίγραφο από το Βιβλίο Πρακτικών
της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου
Πύργος Αλικιανού, 24/4/2017
Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…
Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…
Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…
Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…
This website uses cookies.