14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Μουτζούρωσαν” με κακά γκράφιτι το κτίριο τους Ρώσικους Στρατώνες όμως εθελοντές του Συλλόγου Χάρχαλη άμεσα τα έσβησαν | Φωτός

Ημερομηνία:

Άγνωστοι “καλλιτέχνες” βανδάλισαν για μια ακόμη φορά το κτίριο στους Ρώσικους Στρατώνες όμως εθελοντές του Παραδοσιακού Συλλόγου Χάρχαλη, ο οποίος λειτουργεί το κτίριο, έσπευσαν άμεσα και τις έσβησαν επαναφέρωντας το κτίριο στην πρότερη κατάστασή του.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του συλλόγου η οποία συνοδεύεται μάλιστα από φωτογραφίες από τον Γιάννη Αποστολάκη αναφέρεται:

Οι μουτζουρες φυγανε!

Γεια σου παρεα, παμε δυνατα

Με την εργασία τους οι εθελοντές του συλλόγου Χάρχαλη επανέφεραν το κτίριο στην κατάσταση που ήταν πριν τον βανδαλισμό του

Το κτίριο των ρώσικων στρατώνων ήταν επί πολλά χρόνια παραιτημενο όμως η αναστήλωση και ο καθαρισμος του ανέδειξαν το σημείο σε ένα από τα πο όμορφα των Χανίων αφού η θέα είναι πραγματικά μαγευτική.

Πρόκειται περί παροδοσιακού ισογείου λιθόκτιστου κεραμοσκεπούς κτίσματος διαστάσεων 14,50×6,70 που βρίσκεται στο Δυτικό Ανάχωμα των Ενετικών Οχυρώσεων εμβαδού περίπου 100 τ.μ. με εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Το συγκεκριμένο κτήριο, στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο που έδρευαν οι Ξένες Δυνάμεις στην Κρήτη, αποτελούσε μέρος του Ρωσικού Στρατώνα.

Το κτίριο αποκαταστάθηκε με σκοπό να αποτελέσει Κέντρο Αναβίωσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Φιλοξενεί δράσεις Πολιτισμού και Παιδείας που σχετίζονται με την Παράδοση του τόπου μας και παρέχει στέγη σε Φορείς και Συλλόγους διατήρησης της Παράδοσης.

Τον τελευταίο καιρό εκεί φιλοξενούνται και δραστηριότητες ενός από τους παλαιότερους συλλόγους παραδοσιακή μουσικής των Χανίων, του συλλόγου “Χάρχαλη”, που δημιουργήθηκε το 1976 απο μουσικούς των Χανίων και οποίος έχει επαναδραστηριοποιηθεί μέσα από τη δουλειά μιας ομάδας νέων ανθρώπων.

Η ονομασία του συλλόγου προέρχεται από τον Νικόλαο Χάρχαλη (το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Χαρχαλάκης) που γεννήθηκε το 1884 στα Χαρχαλιανά Κισάμου του νομού Χανίων, περιοχή με μεγάλη με μεγάλη μουσική παράδοση.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες του βιολιού στη δυτική Κρήτη και η καλλιτεχνική παρουσία του σφράγισε έντονα και για πολλές δεκαετίες τη μουσική συνείδηση του λαού της περιοχής των Χανίων. Η πιο πλούσια και καρποφόρα από πλευράς καλλιτεχνικής δραστηριότητας περίοδος για το Χάρχαλη ήταν από το 1910 έως το 1940.

Έζησε όλη τη ζωή του στο χωριό του μέχρι τα βαθιά γεράματα και πέθανε σε ηλικία 90 χρονών το 1974.

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο αρχείο του Συλλόγου από 50 και πλέον έτη μέχρι σήμερα αφορά σε καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού παραδοσιακής μουσικής από όλα τα μέρη της Κρήτης, παραδοσιακού χορού, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις από οργανοποιούς και μουσικούς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.

Ο σύλλογος σήμερα έχει στη διάθεσή του και σειρά από όργανα που ανήκαν στους ίδιους. Μάλιστα, η επιχορήγηση που έλαβε ο σύλλογος από την επιτροπή “Ελλάδα 2021” και την Sky Express αφορούσε την επισκευή και συντήρηση των οργάνων αυτών. Στο πλαίσιο της χορηγίας εντάσσεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος με στόχο την προστασία και διατήρησή της πολιτιστικής κληρονομιάς

"google ad"

Στον σύλλογο έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Χανίων χώρος σε δημοτικό κτίριο στον Ρώσικο στρατώνα, στη Δυτική Τάφρο, όπου κάθε Πέμπτη στις 20:00 υπάρχει μουσικό καφενείο, ανοιχτό για όλους.

Η δράση του συλλόγου είναι αφιλοκερδής.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...