ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ με βαριές κουβέντες Γεροβασίλη, Σπίρτζη, Ρήγα – Πάμε προς συνέδριο διάλυσης, λέει η Γεροβασίλη – Αμετακίνητος ο Κασσελάκης για το ερωτηματολόγιο

Αναβρασμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη. Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένα έμμεσο δημοψήφισμα, που εμφάνισε χθες ο πρόεδρος του κόμματος σφράγισε μια δύσκολη εβδομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την «εκρηκτική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μεσοβδόμαδα και την ηχηρή διαφοροποίηση του Παύλου Πολάκη στη Βουλή.

«Φωτιές» άναψε η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος ταυτοτικά ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας κλυδωνισμούς και σκληρή κριτική στη ηγεσία του κόμματος καθώς απέναντι στην επιλογή αυτή δείχνει να στέκεται η πλειοψηφία του κόμματος, των στελεχών και των μελών.

Μπροστά στις ηχηρές αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρίνιζαν για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη πως «δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ερωτηματολόγιο, το δεύτερο που έχει υποβληθεί στα μέλη. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η επιτροπή Θέσεων».

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη απαντά στα πυρά που εκτοξεύονται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε δήλωση της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων»

Σφοδρή αντίδραση Γεροβασίλη

Την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με δήλωση της η Όλγα Γεροβασίλη πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου. «Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος» σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη.

«Θα περίμενα, επομένως, από τον πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω» τονίζει χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη.

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί de facto σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σπίρτζης: Οργανωτικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ

Με την σειρά του ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως δεν πρόκειται να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη. «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο. Τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν ανάλογα με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να βγάζει ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τόνισε, δε, πως «όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε, κάτι δεν πάει καλά» Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για οργανωτικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να το βγάλει από πάνω του και μίλησε για κατάρρευση του κόμματος.

Ρήγας: Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση

Από την πλευρά του ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, σημειώνει πως «η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιου για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση».

Ειδικότερα, στη δήλωση του ο Πάνος Ρήγας αναφέρει: «Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο. Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιου για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση. Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Τζάκρη: Δεν χωράνε φιλοδοξίες αρχηγίσκων στον ΣΥΡΙΖΑ

Με δήλωση της στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» η Θεοδώρα Τζάκρη κάνει λόγο για «φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Ειδικότερα η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: “ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!”. Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας. Ενός χώρου που συχνά αντιμετώπισε την εχθρότητα του πλέον οπισθοδρομικού κατεστημένου με προσπάθειες εξόντωσης. Μιλώ για την δημοκρατική παράταξη και τη δεξιά! Εμείς που μάθαμε τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούμε φυσική θέση της δεξιάς το χρονοντούλαπο, βρίσκουμε τελείως αφύσικο το σημερινό τοπίο δεξιάς κυριαρχίας, απότοκο μιας διαδρομής συνεχούς επταετούς πτώσης».

Ακόμα, η Θεοδώρα Τζάκρη προσθέτει: «Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων. Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους: Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ / Φωτογραφία Δρόμου…

2 hours ago

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές…

2 hours ago

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής αγνοείται ένας…

2 hours ago

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία των Μαλίων, όπου…

2 hours ago

“Μας περνάνε για ηλίθιους!”: Οι «Ενεργοί Γονείς» καταγγέλλουν παραπληροφόρηση για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι «Ενεργοί Γονείς» του Νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διοίκηση του…

2 hours ago

Ακινητοποιήθηκε το «Έλυρος» της ΑΝΕΚ – Επέστρεψε στον Πειραιά μετά από 6ωρη περιπέτεια

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος» της ΑΝΕΚ βίωσε μια απρόσμενη περιπέτεια το βράδυ της Παρασκευής. Κατά…

2 hours ago

This website uses cookies.