Την ιστορία της ίδρυσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων αλλά και το όραμα της διοίκησης αναλύει σε συνέντευξη του στην επίσημα ιστοσελίδα του ΙΟΧ ο πρόεδρος του Ομίλου Μανώλης Μπαρμπόπουλος.
Κύριε Πρόεδρε, προΐσταστε ενός Ομίλου με σημαντική δράση στα Χανιά αλλά και με μεγάλη ιστορία.
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος ξεκίνησε το 1990. Είμαστε μια παρέα από κυβερνήτες ιστιοπλοϊκών σκαφών ανοικτής θάλασσας και θέλαμε να δώσουμε ένα ιδιαίτερο βάρος στην ιστιοπλοΐα. Ξεκινήσαμε πολύ δειλά να κάνουμε τα πρώτα βήματα, να στήσουμε έναν Όμιλο… Φανταστείτε ότι οι πρώτες συνεδριάσεις γίνονταν σε σκάφος, στο σκάφος μου! Στη συνέχεια, από το Λιμενικό Ταμείο, μας παραχωρήθηκε ένας χώρος και τώρα είμαστε στο Νεώριο Μόρο που πρόκειται για έναν χώρο ιδιαίτερο και ο οποίος μας δίνει άλλες προοπτικές, και αγωνιστικές αλλά και στο θέμα του πολιτισμού που μας αφορά και αυτό άμεσα.
Ποιοι είναι οι στόχοι και τι επιδιώκει ο Όμιλος για το επόμενο διάστημα; Ποιο είναι το όραμά σας;
Το όραμα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στα μικρά παιδιά τις βασικές αρχές της ιστιοπλοΐας. Να δώσουμε αυτά που γνωρίσαμε εμείς σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν μπορώ να πω ότι ο Όμιλος σκοπεύει ψηλά αγωνιστικά. Αυτό θα φανεί με το χρόνο. Πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει να δώσουμε τα ερεθίσματα στα μικρά παιδιά ν’ ασχοληθούν με τη θάλασσα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος και νομίζω ότι ως ένα βαθμό το πετυχαίνουμε, γιατί βλέπουμε καινούργια παιδιά να έρχονται και το ενδιαφέρον να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Πιστεύω ότι πηγαίνουμε καλά σε αυτόν τον τομέα.
Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος στα Χανιά που έχει γνωρίσει την ιστιοπλοΐα μέσα από τις σχολές αλλά είναι ανενεργός σε ό,τι αφορά το άθλημα. Σκοπεύετε με κάποιον τρόπο να του προσελκύσετε το ενδιαφέρον; Είναι μέσα στις ανησυχίες σας;
Αυτό είναι ένα θέμα. Είναι ένα θέμα τι γίνεται μετά τις σχολές… Εμείς διοργανώνουμε δύο με τρεις σχολές κάθε χρόνο όπου περίπου 60 μαθητές ασχολούνται με το άθλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε μετά… Έχουμε σχεδιάσει διάφορες εξόδους αλλά και καινούργια σκάφη τα οποία μπαίνουν από μέλη του Ομίλου μας, έρχονται εδώ στα Χανιά και τα οποία θα αξιοποιηθούν τόσο αγωνιστικά όσο και για κρουαζιέρες. Αυτή είναι μια προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τουλάχιστον ως ένα μέρος από όσους έχουν τελειώσει τη σχολή, κάποια καινούργια ερεθίσματα και προοπτικές να συνεχίσουν αυτό που διδάχτηκαν. Ας πούμε, στον προηγούμενο αγώνα, το δικό μου πλήρωμα ήταν κατά 80% καινούργια παιδιά. Θα προσπαθήσω να το κάνω συνέχεια αυτό, όπως πιθανόν και άλλοι κυβερνήτες να το επιδιώξουν για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να ζήσουν την αγωνιστική εμπειρία.
Ως γνωστόν, μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων διοργανώνετε ένα πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στα Χανιά που είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Θέλουμε να μας πείτε επίσης κατά πόσο εξυπηρετεί τέτοιους αγώνες ο τοπικός θαλάσσιος στίβος αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Με το Ναυτικό Όμιλο έχουμε μία άριστη σχέση. Έχουμε συνεργασίες σε δύο επίπεδα. Αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια είναι το κοινό μας πρωτάθλημα στην ανοικτή θάλασσα. Ο κάθε Όμιλος διοργανώνει μήνα παρά μήνα έναν αγώνα και στο τέλος πραγματοποιούμε τις απονομές στους δύο χώρους. Πρόσφατα ξεκινήσαμε και μία άλλου είδους συνεργασία που αφορά το Τρίγωνο. Αποφασίσαμε να προπονούνται από κοινού τα μικρά παιδιά και να συνθέτουμε κοινές αποστολές. Είναι συνεργασίες με καλές προϋποθέσεις, γιατί ενώνει τους δύο Ομίλους σε μία προσπάθεια που καταβάλλουμε.
Όσον αφορά τον θαλάσσιο στίβο, έχει τις ιδιαιτερότητές του ειδικότερα στον κόλπο των Χανίων. Ορισμένες φορές το χειμώνα με βοριάδες κτλ. μπορεί να μην είναι τόσο “φιλικός”. Γενικότερα όμως στην ιστιοπλοΐα επιδιώκουμε να υπάρχει η εμπειρία και η γνωριμία με τη θάλασσα με όλες τις μορφές που μας δίδει το θαλάσσιο περιβάλλον. Νομίζω ότι αυτό είναι θετικό. Ένας άλλος θαλάσσιος στίβος είναι αυτός της Σούδας, στον οποίο υπάρχουν πάρα πολύ καλές συνθήκες, ιδιαίτερα για σκάφη Τριγώνου και J24 που έχουμε. Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε κανένα παράπονο αναφορικά με το θαλάσσιο στίβο και γενικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον που μας περιτριγυρίζει.
Όπως είπατε προηγουμένως, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο κτίριο. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Το κτίριο, για όσους θυμούνται πώς ήταν παλιά, ήταν ένας χώρος με σκουπίδια και ο οποίος δεν κολάκευε μία τόσο όμορφη πόλη όπως είναι τα Χανιά. Ωστόσο, βλέποντάς το, πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο… Να μπορέσουμε αυτόν το χώρο να τον αξιοποιήσουμε. Και τελικά, πήρε σάρκα και οστά… Ήταν μια κοινή προσπάθεια από τους ανθρώπους του Ομίλου αλλά και από ανθρώπους της πόλης, από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι βοήθησαν κι έτσι μπόρεσε αυτό το κτίριο να ολοκληρωθεί. Πραγματικά νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε εδώ και ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους έβαλαν ένα λιθαράκι γι’ αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως μας γεμίζει με ευθύνες γιατί είναι ένας χώρος με μία ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία. Είναι ένας χώρος που μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο στα θέματα πολιτισμού για την πόλη μας κι εμείς ουσιαστικά τον παραδίδουμε όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό, που νομίζω είναι και αυτό ένα χρέος μας.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.