ΕΛΛΑΔΑ

Είναι η τηλεϊατρική ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας από τον κορωνοϊό;

Η τηλεϊατρική μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο στη διαχείριση της κρίσης που θα δημιουργήσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Τηλεϊατρική είναι:

«Η παροχή ιατρικής περίθαλψης – σε περιπτώσεις που η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας – από όλους τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την ανταλλαγή έγκυρης πληροφορίας για τη διάγνωση, αγωγή και πρόληψη ασθενειών, την έρευνα και εκτίμηση, όπως και τη συνεχή εκπαίδευση των λειτουργώνΥγείας, αλλά και για όλα αυτά που βρίσκονται στο πεδίο ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της κοινωνίας».

Σήμερα, με την κρίση που δημιουργεί στις υπηρεσίες υγείας ο κορωνοϊός, η τηλεϊατρική θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις οδηγώντας σε μία αποσυμφόρηση των δομών και προσφέροντας τις αναγκαίες υπηρεσίες στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών.

Ήδη στις ΗΠΑ με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, η τηλεϊατρική εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times οι διαγνώσεις για μία όλο και πιο αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων γίνεται μέσω συστημάτων τηλεϊατρικής.

Η εικόνα των ασθενών εξετάζεται από γιατρούς μέσα από οθόνες ενώ ακολουθεί μία συζήτηση σχετικά με συμπτώματα και αποφασίζεται αν κρίνεται αναγκαίο ο ασθενής να επισκεφθεί κάποιο δομή υγείας ή αν απλά χρειάζεται να ακολουθήσει τις συμβουλές του προσωπικού του γιατρού και να μείνει σπίτι του.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Rush και άλλα μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ επεκτείνουν την εφαρμογή συστημάτων τηλεϊατρικής ειδικά για ασθενείς με κορωνοϊό στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωσή του.

“Είναι ένα σημείο καμπής για την υγεία μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών”, λέει ο Δρ. Shah. “Βλέπουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες σε μία κατάσταση κρίσης δημόσιας υγείας”.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη προσφέρουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους να μιλάνε σε νοσοκόμο ή σε γιατρό στο διαδίκτυο ή μέσω video chat αντί να κατευθυνθούν σε κάποια δομή υγείας, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι ως σήμερα δε χρησιμοποιούσαν αυτή τη δυνατότητα.

Τώρα όμως, γιατροί και κλινικές επανακαθορίζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ώστε να προσφέρουν τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αν και ασθενούν δεν είναι πραγματικά αναγκαία η προσέλευσή τους σε κάποιο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο. Έτσι διασφαλίζεται ότι όλη η προσοχή του περιορισμένου ιατρικού προσωπικού θα πέσει σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη ενώ περιορίζεται και η κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία που αυξάνει τις πιθανότητες νέων κρουσμάτων.

“Η χρήση της τηλεϊατρικής θα αποδειχθεί κρίσιμη στη διαχείριση αυτής της πανδημίας” λέει ο Δρ. Stephen Parodi, ένας ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες.

Να σημειώσουμε ότι η τηλεϊατρική έλαβε επιπλέον κονδύλια ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κογκρέσο ενώ χαλάρωσαν οι περιορισμοί στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ασθενειών ανθρώπων.

Πέραν όμως από τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για ασθενείς με κορωνοϊό η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ και για ασθενείς από ευπαθείς ομάδες που είναι ανάγκη να πραγματοποιήσουν επίσκεψη ρουτίνας σε νοσοκομεία διασφαλίζοντας έτσι ότι δε θα κινδυνέψουν να κολλήσουν τον ιό που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την εύθραυστη υγεία τους.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες του ελληνικού συστήματος υγείας και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού μετά και από 10 χρόνια αιματηρής λιτότητας καθώς και τη βεβαιότητα της έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων ίσως είναι αναγκαιότητα συστήματα τηλεϊατρικής να ενεργοποιηθούν άμεσα και στα ελληνικά νοσοκομεία από τώρα ώστε να διασφαλιστει ότι η συμφόρηση στα νοσοκομεία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Και όσο πιο καλές συνθήκες επικρατούν στα νοσοκομεία τόσο πιο πολλές ανθρώπινες ζωές θα σωθούν. Όχι μόνο ανθρώπων που θα πασχίσουν από κορωνοϊό, αλλά και άλλων ανθρώπων που πάσχουν από άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…

6 hours ago

Ο Τάσος Δούσης για την ταινία “Υπάρχω” και τον Στέλιο Καζαντζίδη: “Αυτά που έπρεπε να ειπωθούν, δεν ειπώθηκαν”

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…

6 hours ago

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…

7 hours ago

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…

7 hours ago

Κι άλλος επικίνδυνος οδηγός στην Κρήτη: Μπήκε αντίθετα στον μονόδρομο, προκαλώντας τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…

7 hours ago

Λύνεται το κουβάρι του μυστηρίου με τον τραυματισμό της 60χρονης στο Ρέθυμνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…

7 hours ago

This website uses cookies.