Η μελατονίνη, πιο γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου, δεν είχε ποτέ ως τότε ειδωθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η πιο γνωστή λειτουργία της είναι στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών. Κάθε νύχτα, καθως το σκοτάδι πέφτει, εκτοξεύεται από τον εγκέφαλό μας και διεισδυει στο αίμα μας, προκαλώντας τον ύπνο. Ο Cheng συνέχισε να ερευνά τα στοιχεια από καθαρη περιέργεια. “Ήταν όλα σε ένα πολύ αρχικό στάδιο” είπε προσφατα, “μια μικρή έρευνα στις πρώτες ημέρες πριν ακόμα ο ιός αποκτήσει όνομα, όταν το καθετί που ανακαλυπτόταν, το μοιραζόσουνα με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει”.
Μετα τη δημοσίευση της έρευνάς του, ο Cheng άκουσε από επιστήμονες από κάθε πλευρα του κόσμου ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει κάτι σημαντικό στην ανακάλυψή του. Σημείωσαν ότι, πέραν του ρόλου της μελατονίνης στον ύμνο, παίζει και ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστηματος. Ουσιαστικά λειτουργεί ως ρυθμιστής που βοηθά στη διατήρηση της ικανοτήτων του οργανισμού μας να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σε μία απειλή – που είναι και το βασικό προβλημα που μπορεί γρηγορα να μετατρέψει μία ελαφρά περίπτωση κορωνοϊού σε μία μάχη για τη ζώη.
Ο Cheng αποφάσισε να παει ακόμα πιο βαθιά. Εδώ και μήνες αυτός μαζί με συνάδελφούς τους συνθεσαν τα δεδομένα από χιλιάδες σθενείς που εξετάσανε στο ιατρικό του κέντρο. Στα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν τον Νοέμβρη, η μελατονίνη συνέχιζει να παιζει ένα κρίσιμο ρόλο. Οι άνθρωποι που την λάμβαναν τακτικά, ειχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητς για την ανάπτυξη κορωνοϊού, και ακόμη μικρότερες από το να πεθάνουν από αυτόν.
Η ανάλυση στοιχείων από ασθενείς της Κλινικής με διαγνωσμένη COVID-19 αποκάλυψε πως η χρήση μελατονίνης συνδέθηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες θετικού αποτελέσματος στα τεστ για κορωνοϊό SARS-CoV-2 -έχοντας συνυπολογίσει παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, ιστορικό καπνίσματος και πιθανές συννοσηρότητες- με τους Αφροαμερικανούς να φτάνουν έως και 52% μικρότερο κίνδυνο.
Και άλλοι ερευνητες παρατήρησαν παρόμοια μοτίβα. Τον Οκτώβρη, μία άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια βρήκε ότι διασωληνωμένοι ασθενείς είχαν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης εφόσον λάμβαναν μελατονίνη. Όταν ο πρόεδρος Ντόλαλντ Τραμπ οδηγήθηκε για θεραπεια μετά που νόσησε από κορωνοϊό, οι ιατροί του – μεταξυ άλλων πειραματικών θεραπειών – του έδωσαν να λαμβάνει μελατονίνη.