ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπορεί το φάρμακο για τον κορωνοϊό να είναι ο ύπνος και η μελατονίνη;

Ο νεοεμφανιζόμενος κορωνοϊός είχε ήδη σκοτώσει μερικές δεκάδες ανθρώπων όταν ο Feixiong Cheng άρχισε να αναζητά για μια αποτελεσματική θεραπεια. Ο Cheng, αναλυτης δεδομένης στην Cleveland Clinic, έχει δει παρόμοιους κορωνοϊούς και στο παρελθόν να θερίζουν σε χώρες οπως η Κινα και η Σαουδική Αραβια δημιουργωντας σοβαρα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Οπότε, τον Ιανουάριο του 2020, στο εργαστήριό του, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε την αναζήτησή του για αυτα τα καλά κρυμμένα στοιχεία στη δομή του ιού που αποτυπώνουν τον τρόπο που εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα και τι πρέπει να κάνει για να τον σταματήσει. Μία παρατήρηση ξεπήδησε μέσα από τα δεδομένα: Ο ιός θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από τη μετατονίνη.

Η μελατονίνη, πιο γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου, δεν είχε ποτέ ως τότε ειδωθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η πιο γνωστή λειτουργία της είναι στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών. Κάθε νύχτα, καθως το σκοτάδι πέφτει, εκτοξεύεται από τον εγκέφαλό μας και διεισδυει στο αίμα μας, προκαλώντας τον ύπνο. Ο Cheng συνέχισε να ερευνά τα στοιχεια από καθαρη περιέργεια. “Ήταν όλα σε ένα πολύ αρχικό στάδιο” είπε προσφατα, “μια μικρή έρευνα στις πρώτες ημέρες πριν ακόμα ο ιός αποκτήσει όνομα, όταν το καθετί που ανακαλυπτόταν, το μοιραζόσουνα με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει”.

Μετα τη δημοσίευση της έρευνάς του, ο Cheng άκουσε από επιστήμονες από κάθε πλευρα του κόσμου ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει κάτι σημαντικό στην ανακάλυψή του. Σημείωσαν ότι, πέραν του ρόλου της μελατονίνης στον ύμνο, παίζει και ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστηματος. Ουσιαστικά λειτουργεί ως ρυθμιστής που βοηθά στη διατήρηση της ικανοτήτων του οργανισμού μας να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σε μία απειλή – που είναι και το βασικό προβλημα που μπορεί γρηγορα να μετατρέψει μία ελαφρά περίπτωση κορωνοϊού σε μία μάχη για τη ζώη.

Ο Cheng αποφάσισε να παει ακόμα πιο βαθιά. Εδώ και μήνες αυτός μαζί με συνάδελφούς τους συνθεσαν τα δεδομένα από χιλιάδες σθενείς που εξετάσανε στο ιατρικό του κέντρο. Στα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν τον Νοέμβρη, η μελατονίνη συνέχιζει να παιζει ένα κρίσιμο ρόλο. Οι άνθρωποι που την λάμβαναν τακτικά, ειχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητς για την ανάπτυξη κορωνοϊού, και ακόμη μικρότερες από το να πεθάνουν από αυτόν.

Η ανάλυση στοιχείων από ασθενείς της Κλινικής με διαγνωσμένη COVID-19 αποκάλυψε πως η χρήση μελατονίνης συνδέθηκε με 30% λιγότερες πιθανότητες θετικού αποτελέσματος στα τεστ για κορωνοϊό SARS-CoV-2 -έχοντας συνυπολογίσει παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, ιστορικό καπνίσματος και πιθανές συννοσηρότητες- με τους Αφροαμερικανούς να φτάνουν έως και 52% μικρότερο κίνδυνο.

Και άλλοι ερευνητες παρατήρησαν παρόμοια μοτίβα. Τον Οκτώβρη, μία άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια βρήκε ότι διασωληνωμένοι ασθενείς είχαν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης εφόσον λάμβαναν μελατονίνη. Όταν ο πρόεδρος Ντόλαλντ Τραμπ οδηγήθηκε για θεραπεια μετά που νόσησε από κορωνοϊό, οι ιατροί του – μεταξυ άλλων πειραματικών θεραπειών – του έδωσαν να λαμβάνει μελατονίνη.

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι ερευνητές κατέστησαν σαφές πως τα πορίσματα δεν αποτελούν οδηγία προς τους ανθρώπους για αύξηση της λήψης μελατονίνης χωρίς ιατρική συμβουλή. Ο Δρ Feixiong Cheng από το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ιατρικής της Κλινικής Cleveland και επικεφαλής της μελέτης, τόνισε πως τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην αναζήτηση αποτελεσματικής θεραπείας, ωστόσο οι μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι αυτές που θα επικυρώσουν τα πρόσφατα στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 κλινικές μελέτες που γίνονται στον κόσμο για να εξετάσουν τη συσχέτιση της μελατονίνης με τον κορωνοϊό. Είναι ελάχιστες οι άλλες θεραπείες που λαμβάνουν τόσο προσοχή από τους ερευνητές. Αν αποδειχθεί ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, θα είναι το πιο φθηνό και το πιο εύκολα προσβάσιμο φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό. Σε αντίθεση με πειραματικά φάρμακα όπως το remdesivir και κοκτέιλ αντισωμάτων, η μελατονίνη είναι διαθέσιμη σαν συμπλήρωμα διατροφής. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να το λαμβάνουν άμεσα.

Ο Cheng πάντως τονίζει οτι αυτος δεν το προτείνει. Όπως και με κάθε άλλη ουσια ικανή να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η μελατονίνη δεν ειναι μία απλή ουσία που μπορείς να προσθέσεις στη χημεία του σώματος. Τα πλεονεκτηματα που προσφέρει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μπορεί να συσχετίζονται με άλλα δεδομένα. Ο Cheng θεωρεί οτι η πραγματική λύση μπορει να μην ειναι η μελατονίνη, αλλά η λειτουργία που ελέγχει: ο ύπνος.

Στην πραγματικότητα, πολλά μυστήρια σε σχέση με τη λειτουργία του νέου κορωνοϊού περιστρέφονται από το ερώτημα του πως η αρρώστια επηρεάζει τον ύπνο μας και πώς ο ύπνος μας επηρεάζει την αρρώστια. Ο ιός φαίνεται ικανός να αλλοιώνει τις λεπτές λειτουργίας μέσα στο νευρικό μας σύστημα, πολλές φορές με απρόβλεπτους τρόπους, δημιουργώντας μακροχρόνια συμπτώματα. Η καλυτερη κατανόηση των συνδέσμων μεταξύ ανοσίας και νευρικού συστήματος είναι κεντρική στην κατανόηση του ιού και της προφύλαξης από αυτόν

Πηγή:

The Atlantic

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο «θαυμασμός» της Άνγκελα Μέρκελ για τον Αλέξη Τσίπρα – Τι λέει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς

Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες,…

3 mins ago

Smart Katsouna: Η Κρητική επανάσταση στην Τεχνολογία

Τα νέα video που παρουσιάζουν τις περιπέτειες της «Smart Κατσούνας» έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν…

7 mins ago

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

10 hours ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

10 hours ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

10 hours ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

10 hours ago

This website uses cookies.