Συνεχίζεται για δευτερη συνεχόμενη ημέρα η κατακραυγή του διεθνούς Τύπου αλλά και της κοινής γνώμης κατά του Ρίσι Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η κινηση του βρετανού πρωθυπουργού μετράπηκε σε «μπουμερανγκ» αφού η υπόθεση του κλεμμένων γλυπτών έγινε ευρύτερα γνωστή
Το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να θέτει τις πάγιες ελληνικές θέσεις και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους σε κάθε κατεύθυνση κι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο.
Το επιχείρημα περί δήθεν νομικής αδυναμίας επιστροφής των μαρμάρων αποδομεί η Αθήνα, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής επιχειρήματα:
Πρώτον, οι Άγγλοι έχουν και στο παρελθόν επιστρέψει σε άλλες χώρες αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κλαπεί.
Δεύτερον, υπάρχει νομικά το λεγόμενο “charities act” που επιτρέπει επιστροφές πολιτιστικών αγαθών που έχουν αποκτηθεί με τρόπο ο οποίος δεν είναι νόμιμος.
Συναντηση με τον Γεραπετρίτη
Ο βρετανικός τύπος καταδίκασε με αιχμηρό τρόπο την συμπεριφορά του κ. Σούνακ, στην πλειοψηφία του εκφράστηκε θετικά ως προς τις ελληνικές θέσεις, ακόμα και συντηρητικά έντυπα και δόθηκε νέα ώθηση στην υπόθεση, που δεν είναι σίγουρο ότι θα γινόταν αν η συνάντηση γινόταν κανονικά και κάθε πλευρά εξέφραζε τις θέσεις της, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε η βρετανική κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να εξομαλυνθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων
Πυρ από τον Τύπο
Σε άρθρο τους στο editorial board, οι Financial Times αναφέρονται στο «διπλωματικό ατόπημα» Σούνακ, όπως γράφουν. Μάλιστα, υπενθυμίζουν την υπόσχεσή του για «ενήλικη προσέγγιση» στην εξωτερική πολιτική, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε όπως σημειώνεται καυστικά.
Τώρα, ο Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου», τονίζουν οι Financial Times
Εξάλλου, όπως εκτιμούν οι FT, «δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή» των Γλυπτών
Κατά τους FT, ό,τι κι αν συνέβη τελικά πριν ακυρωθεί η συνάντηση, «η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».
«Το No 10 μπορεί να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο
Οι FT σημειώνουν: «Το άδειασμα Σούνακ στον Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας ομοϊδεάτης κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ’ αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε.
Τα άλλα Μέσα
Το Politico για «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και η «La stampa» ανέφερε ότι «στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης, ένας ενήλικος άνδρας συμπεριφέρθηκε έτσι, που μου θύμισε ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιρνε την μπάλα στο σπίτι του, όταν οι υπόλοιποι αρνηθήκαμε να τον αφήσουμε να παίξει σέντερ φορ για 17ο διαδοχικό αγώνα».
Παράλληλα, δημοσκόπηση της ΥοuGov στη Βρετανία, έδειξε ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η απόφαση Σούνακ ήταν λάθος, το 22% δεν γνωρίζει, ενώ το 11% απάντησε πως η απόφαση ήταν σωστή. Μάλιστα στα ευρήματα ανά κόμμα, δείχνουν πως ακόμη και οι συντηρητικοί σε ποσοστό 59% θεωρούν πως ήταν λάθος η απόφαση.