Το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έναντι 20% που πιστεύει ότι θα νικήσει η Ρωσία, 37% που πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών και 33% που δεν έχει διαμορφωμένη άποψη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δώδεκα χώρες της ΕΕ για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (European Council on International Relations -ECFR).
Οι πιο αισιόδοξες χώρες, ως προς τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας, είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, όπου το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πιθανότητες ουκρανικής νίκης είναι σημαντικές, ενώ οι πλέον απαισιόδοξες είναι η Ελλάδα και η Ουγγαρία όπου μόνο το 2% των ερωτηθέντων προβλέπει νίκη της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα το 30% εκτιμά ότι νικήτρια από τη σύγκρουση θα βγει η Ρωσία, το 50% βλέπει Ουκρανία και Ρωσία να καταλήγουν σε διευθέτηση 50%, ενώ το… 0% βλέπει νίκη της Ουκρανίας.
Ωστόσο παρά την απαισιοδοξία τους για την έκβαση της πολεμικής κρίσης, το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ενώ το 41% είναι υπέρ του να πιέσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Στην Ελλάδα το 59% πιστεύει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να πιέσει την Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και μόλις το 16% θέλει η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία στο να πάρει πίσω τα εδάφη της.
Επίσης το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει είτε να «αυξήσει» είτε να «διατηρήσει» την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στα σημερινά επίπεδα σε περίπτωση που τερματιστεί η αμερικανική υποστήριξη υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ. Να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και να ενθαρρύνει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία απαντά το 42% στην Ελλάδα, να διατηρήσει αμετάβλητη τη δική της στήριξη προς την Ουκρανία το 20%, ενώ μόλις το 7% ζητεί να αυξήσει τη στήριξή της η Ευρώπη και να αντικαταστήσει την προηγούμενη αμερικανική βοήθεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά.
Στο ερώτημα αν η ΕΕ έπαιξε θετικό ή αρνητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, το 29% πιστεύουν ότι έπαιξε θετικό και το 37% αρνητικό ρόλο, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 13% μιλά για θετικό ρόλο έναντι 48% που κάνει λόγο για αρνητικό.
Τέλος η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56%) δηλώνει πως θα ήταν «απογοητευμένοι» από μια εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το 43% εκτιμά ότι αυτή θα καθιστούσε λιγότερο πιθανή τη νίκη της Ουκρανίας.
Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περίπου 17.000 άτομα συνολικά, στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.