Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για μετά το 2013.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια νέα εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τους αγρότες με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη. Οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για την εδραίωση μιας ισχυρής γεωργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του διεθνούς ανταγωνισμού όσο και στις προσδοκίες των πολιτών. Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες. Οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι τα τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας, είναι το μέλλον των μισών και πλέον εδαφών μας», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος.
Η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα προωθεί την καινοτομία, θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη, θα καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και θα στηρίζει την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα ΚΑΠ διατηρεί τους δύο πυλώνες, αλλά εγκαταλείπει πλέον σταδιακά το ιστορικό μοντέλο και μεταβαίνει στο περιφερειακό. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ενεργοί αγρότες κάθε περιφέρειας, τα όρια της οποίας θα καθορίζει με δικά της κριτήρια κάθε χώρα, λαμβάνουν ενιαία στρεμματική ενίσχυση.
Εν τω μεταξύ το 30% των άμεσων ενισχύσεων κάθε χώρας συνδέεται πλέον, υποχρεωτικά, με περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, που είναι επιπρόσθετες των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης για την εξασφάλιση της βασικής ενίσχυσης και μπορεί να επιλέγονται από έναν κατάλογο εναλλακτικών προτάσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αμειψισπορά, τους μόνιμους βοσκοτόπους, τη βιολογική γεωργία. Οι νέοι αγρότες στηρίζονται ετησίως επί 5 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους από τις άμεσες ενισχύσεις, ενώ αυξημένη άμεση ενίσχυση προβλέπεται επίσης για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Τέλος δημιουργείται υποχρεωτικό ειδικό καθεστώς για τους μικρούς παραγωγούς, σύμφωνα με το οποίο ο μικρός παραγωγός μπορεί εάν θέλει να επιλέξει -αντί όλων των άλλων στρεμματικών ενισχύσεων- την κατ΄ αποκοπή είσπραξη ενός ελάχιστου ετήσιου ποσού, προκειμένου να αποφύγει το λειτουργικό και διοικητικό κόστος που συνδέεται με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των όρων της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρος Δανέλλης είπε τα εξής: “Οι σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρούμε θετικές τις προτάσεις της Κομισιόν για τους μικρούς παραγωγούς, τους νέους αγρότες, τις περιοχές με τα φυσικά μειονεκτήματα, αλλά και την ενίσχυση που προβλέπεται για το ρόλο των ομάδων παραγωγών, των διεπαγγελματικών οργανώσεων και των άλλων συλλογικών οργάνων. Βρίσκουμε όμως ότι υπάρχουν και πολλά αρνητικά σημεία ή ελλείψεις, όπως είναι η απουσία δημοσιονομικών και άλλων προβλέψεων για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης ή οι άτολμες προτάσεις για τον κανονισμό οργάνωσης της αγοράς. Και φυσικά στο επόμενο διάστημα θα διεκδικήσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό γεωργικό τομέα και την ύπαιθρο.
Όμως μιλώντας στο αγροτικό κόσμο της χώρας θέλω να τονίσω ότι οι προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ δεν είναι τίποτα άλλο από μια αναγκαία προσαρμογή όλης της ευρωπαϊκής γεωργίας στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, της εξάντλησης των φυσικών πόρων, της ενέργειας, της έντασης της ανταγωνιστικότητας, της απώλειας του μεριδίου του παραγωγού στην προστιθέμενη αξία του αγροδιατροφικού προϊόντος, της περιθωριοποίησης περιοχών της υπαίθρου, της ανεργίας.
Έτσι και στην Ελλάδα, οι νέες προτάσεις θα πρέπει να δώσουν έναυσμα για το ξεκίνημα μιας νέας αντίληψης και πορείας της γεωργίας στη χώρα μας. Η συνεχής εστίαση αποκλειστικά στους δημοσιονομικούς πόρους, αγνοώντας προκλητικά και συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια τις ανάγκες για διαρθρωτικές αλλαγές που συνεχώς διογκώνονταν μας έχει οδηγήσει σήμερα σε μια μη ανταγωνιστική και μη βιώσιμη γεωργία είτε μιλάμε με οικονομικούς όρους είτε με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς. Πόσω μάλλον, που συχνά τα αιτήματα για επιπρόσθετους πόρους θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με τα ποσά που καταβάλλει ως πρόστιμα η χώρα εξαιτίας των συστηματικών παραβάσεων ορισμένων.
Η εστίαση στους πόρους έχει απομακρύνει ένα μεγάλο τμήμα του αγροτικού χώρου από τον καταναλωτή, το περιβάλλον, την πραγματικότητα μιας διεθνούς αγοράς -την οποία έχουμε ανάγκη- και που συνεχώς μεταλλάσσεται και εξελίσσεται ερήμην μας. Η γεωργία θα πρέπει να αναβαπτισθεί στο δυναμισμό μιας αενάως ανανεούμενης ποιοτικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς υγιούς επιχειρηματικότητας.”
Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, με τη…
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 το 3ο Συνέδριο…
Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη διασταύρωση των οδών Μάρκου Μπότσαρη…
Μια νέα υπόθεση απάτης σημειώθηκε την Παρασκευή στα Χανιά, αν και η υπόθεση έγινε γνωστή…
Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας…
Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες,…
This website uses cookies.