17.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Μόσιαλος: Το lockdown θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους

Ημερομηνία:

«Καλύτερα και περισσότερα στοιχεία, σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις», αυτά χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη ραγδαία επιδείνωση που έχει παρουσιάσει τα τελευταία 24ωρα η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics ξεκαθάρισε παράλληλα, πως το επερχόμενο lockdown για τον κορονοϊό, εάν εφαρμοστεί, θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας.

Την ώρα που η χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς ένα καθολικό lockdown για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε ότι ακόμα σημαντικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μέτρηση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων της πολιτείας. «Μόνο έτσι θα έχουμε έναν σωστό σχεδιασμό και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα έγκαιρα», τόνισε.

Ταυτόχρονα ο κ. Μόσιαλος τονίζει στην ανάρτησή του ότι «τα lockdown είναι τα δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους. Στις αρχές Απριλίου είχα τονίσει ότι το lockdown δεν πρέπει να κρατήσει πολύ (γιατί η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα στην επιβολή του) και παράλληλα πρότεινα την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο Facebook

«Χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα στοιχεία, σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις. 

Έχω επανηλειμμένα προτείνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας, και με βάση τυχαίες δειγματοληψίες, έτσι ώστε οι αποφάσεις να βασίζονται σε πληρέστερη τεκμηρίωση. Αυτό είναι φανερό πλέον με βάση τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Η πολιτεία πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας. 

Ταυτόχρονα είναι επίσης σαφές ότι είναι περισσότερο από απαραίτητη η διεπιστημονική και πολυεπίπεδη διαχείριση της πανδημίας. Η διαχείριση υπερβαίνει κατά πολύ τις ιατρικές διαστάσεις και έχει σχέση και με την ανάλυση των συμπεριφορών, των μεγάλων δεδομένων, τη δυνατότητα μέτρησης της επίπτωσης των παρεμβάσεων της πολιτείας με συνθέτες μεθοδολογίες που υπερβαίνουν απλά στατιστικά μοντέλα, την υγιεινή  και ασφάλεια των χώρων εργασίας και των ΜΜΜ, τον προγραμματισμό των ΜΜΜ, την τηλεργασία, τον προγραμματισμό του ωραρίου στις επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας, την αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την εφαρμογή συστημάτων σωστού εξαερισμού κλειστών χώρων, την προστασία των ευάλωτων πολιτών, την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (άστεγοι, Ρομά, μετανάστες) και την προστασία όσων ζουν και εργάζονται σε κλειστούς χώρους (οίκοι ευγηρίας, φυλακές και στρατόπεδα).

Επομένως, χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα, σχεδιασμό που να μην ακολουθεί τα γεγονότα και άμεση λήψη αποφάσεων όταν χρειάζεται. Η άμεση λήψη αποφάσεων, που είχα προτείνει στην αρχή της πανδημίας, μαζί με τη σύσταση ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής, έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Ανεξάρτητα από την επέκταση των μέτρων προστασίας και την επιβολή τοπικών η καθολικού lockdown οι αποφάσεις πρέπει να προηγούνται των γεγονότων. Η εφαρμογή πρόσφατων καθολικών lockdown σε άλλες χώρες έγινε γιατί η διασπορά της νόσου είναι μεγάλη και γιατί η επιβολή λιγότερο δραστικών μέτρων έγινε καθυστερημένα. 

Τα lockdown είναι τα δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους. Στις αρχές Απριλίου είχα τονίσει ότι το lockdown δεν πρέπει να κρατήσει πολύ (γιατί η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα στην επιβολή του) και παράλληλα πρότεινα την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας είναι να προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην πολιτεία. Το πιο απλό είναι να προτείνουμε όλο και δραστικότερα μέτρα. Αλλά τα δραστικά μέτρα έχουν και δραστικό κόστος για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν, για την κοινωνική συνοχή. Μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν και ίσως αυτό γίνει άμεσα. Η πολιτεία όμως πρέπει να φροντίσει για την πληρέστερη καταγραφή των δεδομένων όπως επανειλημμένα έχω προτείνει. Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα επιστημονικά συμπεράσματα και να έχουμε αποφάσεις πολιτικής που να βασίζονται στην τεκμηρίωση. Την ατζέντα πρέπει να τη θέτουμε εμείς και όχι ο ιός.

Για αυτό αν επιβληθεί εκτενέστερο lockdown η πολιτεία θα πρέπει να έχει σχέδιο ενίσχυσης όσων θα υποστούν τις συνέπειες περισσότερο και παράλληλα να κινηθεί άμεσα για τη συλλογή επαρκέστερων στοιχείων και τη χάραξη συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου. Το lockdown αν εφαρμοστεί πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. 

Τον κορονοϊό θα τον νικήσουμε. Πρέπει όμως να τον νικήσουμε με μικρές απώλειες, με σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ