ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Οι ΗΠΑ πουλάνε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές κερδοσκοπίας

Οι αποφάσεις του «ενεργειακού καρτέλ» είναι μέθοδοι για να αντισταθμίσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να χειραγωγήσουν την αγορά προς όφελός τους, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο Russia-1, κατηγορώντας την Αμερική ότι πουλά κερδοσκοπικά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μεταδίδει το RT.

«Η απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι «νίκη της κοινής λογικής». Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ παίρνουν μια υπεύθυνη θέση και προσπαθούν να εξισορροπήσουν την «ανομία» που δημιουργείται από τους Αμερικανούς», επεσήμανε στη συνέχεια ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τετάρτη ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και παράταση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των βασικών χωρών του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών έως το 2023.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τις ΗΠΑ, ο Πεσκόφ δήλωσε πως «προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα αποθέματα πετρελαίου – αλλά το παιχνίδι δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό. Οι Αμερικανοί πλουτίζουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, πουλώντας φυσικό αέριο σε εξωφρενικές τιμές».

Στέλνοντας το μήνυμα του προς τη γηραιά ήπειρο και την προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ διαμήνυσε ότι: «Η Ευρώπη θα νιώσει τις αρνητικές συνέπειες από την εγκατάλειψη της ρωσικής ενέργειας για άλλα 10-20 χρόνια».

Σύμφωνα με το RT, oι ηγέτες της Ρωσίας και της Κιργιζίας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Καζακστάν.

Οι «27» συμφωνούν ό,τι… διαφωνούν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Η Ελληνική πρόταση

Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, σε δυσεπίλυτο γρίφο αναδεικνύεται η εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η αντιπαράθεση των κρατών – μελών της ΕΕ καλά κρατεί, παρά τις όποιες υποχωρήσεις.

Οι Βόρειες χώρες αντιστέκονται στην επιβολή γενικού πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, η Ελλάδα βγαίνει μπροστά με τη δική της πρόταση και η Κομισιόν θέτει πρόταση – «σφήνα», η οποία προβλέπει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Με αυτές τις δύο προτάσεις να βρίσκονται στο «τραπέζι» – βγήκε εκτός η γεμανική – οι 27 συνεδριάζουν σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, με τον δρόμο για μία ενδεχόμενη συμφωνία να είναι μακρύς και τα εμπόδια πολλά. Είναι τέτοιες οι διαφορές που προεξοφλείτε ότι κοινή ευρωπαϊκή στάση για το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί τουλάχιστον για τον επερχόμενο χειμώνα.

Η πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, συμπεριλαμβάνεται στην προχθεσινή επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους 27 ως προσωρινό μέτρο, μέχρι να καθορισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα που έχει καταθέσει τη δική της πρόταση – επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε προέλευσης – εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην πρόταση της Κομισιόν.

Η πρόταση αυτή είναι ουσιαστικά το ιβηρικό μοντέλο, το οποίο η Επιτροπή δεν είχε προκρίνει στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου, αξιολογώντας ότι θα αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 10%, τη στιγμή που έχει τεθεί ως στόχος να μειωθεί κατά 15%, και ότι θα έχει ένα συνολικό κόστος της τάξης των 209 δισ. ευρώ ετησίως.

Η πρόταση που τελικά έφτασε στο συμβούλιο υπουργών μέσω Γαλλίας, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω της μειωμένης παραγωγής των πυρηνικών αντιδραστήρων της, βρήκε τη στήριξη μόλις τριών κρατών (Πολωνία, Ιταλία, Βέλγιο).

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

1. Κύριοι στόχοι της πρότασης:

  1. Μετριασμός των πληθωριστικών πιέσεων.
  2. Αποτροπή και μείωση της κερδοσκοπίας.
  3. Διαχείριση της προσδοκίας και ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού.
  4. Περιορισμός στα υπερκέρδη στον κλάδο.

2. Βασικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού:

  1. Ο διάδρομος θα λειτουργεί σε επίπεδο χονδρικής και όχι λιανικής.
  2. Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς να περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζεται σε ειδική χρήση φυσικού αερίου.

Ένα ανώτατο όριο μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο:

i) δεν θα είχε θετικό αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή.

ii) θα είχε δυνητικό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του εφοδιασμού

iii) θα ήταν διακριτική (π.χ. έναντι άλλων εισαγωγών μέσω αγωγών ή εγχώριων παραγωγών, οι οποίες θα επιτρέπονταν για υψηλότερες τιμές).

iv) θα δημιουργούσε προκλήσεις στην αγορά (π.χ. θα επιτρεπόταν στον εισαγωγέα να αγοράζει στο ανώτατο όριο και να μεταπωλούν σε υψηλότερες τιμές εσωτερικού συναλλάγματος).

v) πρέπει να εγκριθεί από τον ίδιο νόμο που προβλέπεται για κυρώσεις.

Ανώτατο όριο μόνο για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτρική ενέργεια:

i) αγνοεί τα 2/3 της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σε βιομηχανία και κτίρια

ii) δημιουργεί μια υποχρέωση χωρίς ξεκάθαρο εξωτερικό όριο (π.χ η τιμή εισαγωγής μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, απαιτώντας περισσότερους πόρους για τη διατήρηση του ανώτατου ορίου).

ii) δημιουργεί αντικίνητρα για χαμηλότερες τιμές (οι εισαγωγείς θα αποζημιωθούν για οποιαδήποτε τιμή πληρωμή);

iv) εάν το πλαφόν αερίου είναι πολύ χαμηλό, θα προκαλέσει υπερβολική πρόσθετη ζήτηση, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης της μεταγωγής άνθρακα σε αέριο· εάν είναι πολύ υψηλό, πιθανότατα θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με πρόσθετη υποστήριξη σε επίπεδο λιανικής για να διατηρηθούν οι τιμές προσιτές

2. Η τιμή πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να επιτρέψει τη λειτουργία της αγοράς. Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης κυκλώματος και αντικίνητρο για κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται να καταστείλει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο.

  • Ο διάδρομος πρέπει να είναι αρκετά ψηλός και ευέλικτος ώστε να επιτρέπει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους – επιτρέποντας, εάν είναι απαραίτητο, συναλλαγές πάνω από το διάδρομο.
  • Ο διάδρομος πρέπει να είναι αρκετά ψηλός ώστε να διατηρείται το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας ή/και μετάβαση από το αέριο.
  • Ο διάδρομος θα πρέπει να συμπληρωθεί με ενισχυμένη εθελοντική μείωση της ζήτησης – μέτρα.
  • Ο διάδρομος θα πρέπει να επηρεάσει τις υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμβάσεις που τείνουν να τιμολογούνται σε σχέση με βασικά σημεία αναφοράς. Αυτό είναι προτιμότερο από την αναμονή για την ανάπτυξη νέων σημείων αναφοράς – κάτι που θα χρειαστεί
    χρόνο (μερικές φορές ακόμη και τα κύρια σημεία αναφοράς μπορεί να έχουν χαμηλή ρευστότητα – π.χ. το JKM για spot LNG στην Ασία συνήθως κοστίζει 1-2 συναλλαγές την ημέρα).
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…

1 hour ago

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…

1 hour ago

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…

1 hour ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…

1 hour ago

Σπύρος Γραμμένος: Ένα τραγούδι για τον Ρωμανό και τον Γρηγορόπουλο

Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…

1 hour ago

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες γλυκές

Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…

1 hour ago

This website uses cookies.