Συνεχίζονται οι δημιουργικές απόπειρες των βουλευτών της ΝΔ να ωραιοποιήσουν το εργασιακό νομοσχέδιο…
«Ξέρετε ότι στην πράξη , έτσι κι αλλιώς, πολλοί δουλεύουνε 10ωρα σήμερα; Κι επειδή δεν υπάρχει σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν ελέγχεται αυτό; Ξέρετε ότι έτσι (σ.σ. οι εργαζόμενοι) θα κερδίσουν 20% στους χρόνους της μετακίνησής τους κάθε εβδομάδα;».
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος – Κωνσταντίνος Βολουδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στη Βουλή, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα θετικά σημεία των προωθούμενων ρυθμίσεων. Απαντώντας σε επικριτκά δημοσιεύματα, ο βουλευτής διευκρίνισε μέσω tweet του: «Μίλησα για το χρόνο στις μετακινήσεις που κερδίζει (μεταξύ άλλων) ο εργαζόμενος με το 4ήμερο».
Δυσκολευόμαστε να εκτιμήσουμε, πάντως, κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα χαρούν για την «ωφέλεια» αυτή, από τη στιγμή που όπως επεσήμανε και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής:
«Η δυνατότητα συµψηφισµού των ωρών εργασίας ενός χρονικού διαστήµατος, µε τις λιγότερες ώρες απασχόλησης ενός άλλου αντιστοίχου χρονικού διαστήµατος, ασκεί άµεση επίδραση στην εφαρµογή των διατάξεων της κείµενης νοµοθεσίας που αφορούν την υπέρβαση των χρονικών ορίων εργασίας, ενώ επιδρά και στο κόστος εργασίας όπως και στην αµοιβή των εργαζοµένων. Υπό το ισχύον σήµερα νοµικό καθεστώς, δεν επιτρέπεται, κατά κανόνα, να επιβληθεί, ή ακόµη και να συµφωνηθεί, διά της ατοµικής σύµβασης εργασίας, ο συµψηφισµός των περισσότερων του κανονικού ωρών εργασίας µίας ηµέρας ή µίας εβδοµάδας, µε τις λιγότερες ώρες εργασίας µιας άλλης ηµέρας της ιδίας εβδοµάδας ή µίας άλλης εβδοµάδας (…)».
Επίσης η διευθέτηση του χρόνου εργασίας «καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες (επιχειρησιακή συλλογική σύµβαση εργασίας, συµφωνία εργοδότη και επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης οποιουδήποτε είδους για τα µέλη της, συµφωνία του εργοδότη και του συµβουλίου των εργαζοµένων, συµφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων)» κατά την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία σχολιάζει ότι με «την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο».
Για τα ζητήματα αυτά, το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών δεν είχε πολλά να πει…
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.