Στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Κακογιάννη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη και του πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου «ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ».
«Οι μεγάλες χώρες και όλα τα καθεστώτα ανεξαιρέτως παράγουν όπλα, πυραύλους, τανκς, βόμβες, σφαίρες στην λογική της δικής τους ευημερίας και του κέρδους και αδιαφορούν αν με αυτά σκοτώνονται άνθρωποι … Ο άνθρωπος όμως είναι μοναδικός, θύμα του παραλογισμού του πολιτισμένου κόσμου» ανέφερε ο πάντα αειθαλής Μίκης .
“Έζησα μόνος, περιχαρακωμένος πίσω από τα έργα και τις ιδέες μου, αντιμετωπίζοντας συχνά φαρμακερά βέλη που όμως δεν ήταν ικανά να κλονίσουν την πνευματική μου γαλήνη”, εκμυστηρεύεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο διάλογό του με τον Κώστα Γουλιάμο.
Για να προσθέσει αυτό που γράφει και στο βιβλίο του. «Σήμερα αποδεικνύεται όλο και πιο πολύ το γεγονός ότι τα υπάρχοντα συστήματα διακυβέρνησης έφτασαν στο τέλος τους. Μαζί με την αποσύνθεσή τους έχει αρχίσει και η αποσύνθεση των ανθρώπινων κοινωνιών, τόσο των ισχυρών -θηρευτών, όσο και των αδύναμων -θυμάτων. Δεδομένου ότι οι πρώτοι είναι θύματα της τερατώδους ανάπτυξης βίας που παράγει ο μεγάλος τους πλούτος και οι δεύτεροι, δηλαδή τα θύματα είναι οι ανίσχυροι αποδέκτες της γενικευμένης βίας τόσο της στρατιωτικής όσο και της οικονομικής. Με άλλα λόγια η μισή ανθρωπότητα έχει αρχίσει την εξολόθρευση της υπόλοιπης».
“Τα στοιχεία του πολιτισμού και της ειρήνης αποτελούν πάντοτε τις ενοποιητικές και ολοποιητικές δυνάμεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Δυνάμεις, ωστόσο , που κατά τον Θεοδωράκη, βρίσκονται στον πυρήνα της συμπαντικής αρμονίας και της Μοναδικότητας του εσωτερικού κόσμου” εξηγεί στα κεφάλαια του βιβλίου ο Κ. Γουλιάμος .
«Θα ισχυριζόμουν ότι αν ο Σολωμός έδειξε στη “Γυναίκα της Ζάκυθος”» πώς θα εκφραστούμε, ο Θεοδωράκης υποδεικνύει πώς να στοχαστούμε και προπάντων πώς να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε ως ελεύθερα όντα» ανέφερε ο Κώστας Γουλιάμος .
Οι Παναγιώτης Δόικος, αναπληρωτής καθηγτης Φιλοσοφίας ΑΠΘ, ο Γιάννης Σακέλλης ομότιμος καθηγητής κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πάντειου και ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο του Μίκη.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο GUTENBERG.
ΑΠΕ
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.