Categories: OIKONOMIA

Μ.Στρατάκης: Επιτακτική ανάγκη για αναμπέλωση στην Κρήτη

Παρέμβαση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αμπελουργία της Κρήτης έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, με τα πιο μελανά χρώματα παρουσιάζεται η φετινή παραγωγή σταφυλιών στην Κρήτη και, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι εξαγωγές θα έχουν τελειώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 6.000 τόνους, την ώρα που είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και 73% σε σχέση με πρόπερσι.
Η φετινή προσβολή από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου είχε προκαλέσει περισσότερες ζημιές από αυτές που είχαν προβλεφθεί και η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Μάλιστα, έμπειροι αμπελουργοί αλλά και αξιόλογοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο μια νέα αναμπέλωση, θα δώσει λύση στο πρόβλημα και θα επαναφέρει την αμπελουργία της Κρήτης στα παλαιότερα ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο κ.Στρατάκης τονίζει ότι η τελευταία προσπάθεια για αναμπέλωση στο Ηράκλειο δεν ήταν επιτυχής, καθώς έγινε με μη εξυγιασμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως αναφέρεται και στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, ενώ επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμπελουργία, με στόχο τη φύτευση πάνω από 300.000 στρεμμάτων με αμπέλια, με ισόρροπη και σχεδιασμένη κατανομή τόσο στον τομέα της σταφίδας και της οινοποίησης όσο και στον τομέα των επιτραπέζιων σταφυλιών.
Επίσης, στόχος θα πρέπει να είναι πάντα η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, που να εξασφαλίζουν επαρκές εισόδημα στους παραγωγούς.
Έτσι, ο κ.Στρατάκης καταλήγει ερωτώντας τον κ.Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στην εκπόνηση, με όποιο τρόπο θεωρεί προσφορότερο, ενός ολοκληρωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχέδιου για μια νέα αναμπέλωση στην Κρήτη, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ Κρήτης, ώστε να μπει ένα τέλος στον κατήφορο της κρητικής αμπελουργίας που οδηγεί σε απόγνωση τους εναπομείναντες στον κλάδο παραγωγούς.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

12 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

12 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

12 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

12 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

12 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

14 hours ago

This website uses cookies.