14.8 C
Chania
Thursday, January 2, 2025

Νάσος Ηλιόπουλος από Χανιά: “Αν η Κρήτη συνεχίσει χωρίς σχέδιο να αναπτύσσεται μόνο στον τουριστικό τομέα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα”

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα Χανιά, σε εκδήλωση του κόμματος στο ΕΒΕΧ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση και συζήτηση των θέσεων του κόμματος ενόψει του πρώτου ιδρυτικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: “Το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια και η αναδιανομή του πλούτου. Ζούμε μία βίαιη αναδιανομή από τους πολλούς στους λίγους. Το σημερινό παράδειγμα της κινητοποίησης και της απεργίας στον κλάδο των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό το αποδεικνύει αυτό. Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που κάθε χρόνο σπάει τα ρεκόρ, αλλά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες γαλέρας, δεν πληρώνονται τα δώρα τους και εργάζονται χωρίς ωράρια.”

Συνέχισε λέγοντας: “Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά στην παραγωγή κερδών, με συνολική κερδοφορία 6 δις φέτος. Οι τράπεζες έχουν 9 δις κερδοφορία σε τρία χρόνια και οι εταιρείες ενέργειας εργάζονται με περιθώριο κέρδους που φτάνει το 600%. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων, όμως, ο μήνας βγαίνει με δυσκολία. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται μία αριστερή διέξοδο, όχι επιστροφή σε ένα συναινετικό δικομματισμό όπως στη δεκαετία του 2000.”

Ο Ηλιόπουλος τόνισε ότι η Νέα Αριστερά δεν είναι διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα νέο κόμμα της Αριστεράς. “Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και την πολιτική. Εμείς επιμένουμε ότι αυτό που λείπει από την ελληνική κοινωνία είναι μία εναλλακτική πρόταση που θα λέει πώς θα βγαίνει ο μήνας, ποιος θα είναι ο μισθός και πώς οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο τους.”

Καταλήγοντας, ανέφερε: “Η Νέα Αριστερά είχε πάρει πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, όπως η κοινή πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν προχωρήσει ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αναθεωρηθεί το άρθρο 16, θα μπούνε δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα χτυπηθούν πολύ. Η Νέα Αριστερά θα είναι η ενοχλητική δύναμη που θα υπενθυμίζει αυτά τα ζητήματα.”

Πιο αναλυτικά ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε από τα Χανιά τα εξής:

7 με 10 Νοεμβρίου θα γίνει το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Σήμερα στα Χανιά κάνουμε την πρώτη μας ανοιχτή συζήτηση, που παρουσιάζουμε τις θέσεις και συζητάμε για το πολιτικό σχέδιο της Νέας Αριστεράς. Νομίζω ότι το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι το πρόβλημα της ακρίβειας και το πρόβλημα της αναδιανομής. Ζούμε μία βίαιη αναδιανομή από τους πολλούς στους λίγους. Νομίζω ότι το σημερινό παράδειγμα της κινητοποίησης και της απεργίας που υπήρχε και στον κλάδο των εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό το αποδεικνύει αυτό. Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ο οποίος κάθε χρόνο σπάει τα ρεκόρ και την ίδια στιγμή φέτος συζητάγαμε για τις 80.000 νέες θέσεις εργασίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά και στον τουρισμό υπάρχουν πλέον συνθήκες γαλέρας, εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται τα δώρα τους, εργαζόμενοι που εργάζονται χωρίς ωράρια.

Η ελληνική οικονομία είναι μία οικονομία η οποία τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά στην παραγωγή κερδών. Η συνολική κερδοφορία φέτος είναι 6 δις. Οι τράπεζες έχουν 9 δις κερδοφορία σε τρία χρόνια. Οι εταιρείες ενέργειας εργάζονται με περιθώριο κέρδους που ακουμπάει ακόμα και το 600%. Και για την πλειοψηφία των εργαζομένων ο μήνας βγαίνει με δυσκολία. Ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα δεν είναι επιστροφή σε ένα συναινετικό δικομματισμό όπως στη δεκαετία του 2000, δηλαδή το συναινετικό δικομματισμό που χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά χρειάζεται μία αριστερή διέξοδο. Αυτό θα παλέψουμε ως Νέα Αριστερά και αυτό θα παλέψουμε να συζητήσουμε και με όλο τον κόσμο ανοιχτά και με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για μία τέτοια προοπτική.

Θεωρώ ότι ήταν μία πολιτική πρόταση συγκροτημένη που ανέδειξε κάποια ζητήματα. Προφανώς, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι ένας χώρος ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό, δυστυχώς, δεν παράγει πολιτική. Παράγει τοξικότητα και παράγει συγκρούσεις οι οποίες είναι πέρα από το πεδίο της πολιτικής.

Υπάρχουν ευθύνες συνολικά διαβαθμισμένες, αλλά υπάρχουν ευθύνες συνολικά σε όλα τα στελέχη που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι παραπάνω με την έννοια ότι η Νέα Αριστερά πια δεν είναι, αν θέλετε, μία διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα νέο κόμμα της Αριστεράς και αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε.

Νομίζω ότι η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και οριακά απαξιώνει συνολικά την πολιτική. Δίνει ένα εντελώς λάθος μήνυμα στην κοινωνία και στον κόσμο. Το εύκολο για μας θα ήταν να πω ότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, ήταν σωστή η επιλογή μας στο να μην μείνουμε σε αυτό το χώρο. Αλλά ξέρετε, το να αναζητάς δικαίωση πάνω στα συντρίμμια νομίζω ότι και μικρή αποτελεσματικότητα έχει και λίγο ενδιαφέρει τον κόσμο.

Εμείς επιμένουμε ότι αυτό το οποίο λείπει σήμερα από την ελληνική κοινωνία είναι μία εναλλακτική πρόταση. Μία πρόταση η οποία θα λέει το πώς θα βγαίνει ο μήνας, το ποιος θα είναι ο μισθός, το πώς οι εκπαιδευτικοί που και αυτοί απεργούσαν σήμερα θα μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους. Δεν γίνεται ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός να ζει με 770€ και σε μία πόλη όπως τα Χανιά ή σε πολλές τουριστικές περιοχές να αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο και να βρει ένα σπίτι. Να μην καταρρέουν τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να δίνουμε λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης για να γίνονται χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές.

Αυτό είναι που λείπει και νομίζω ότι εμείς από την πρώτη στιγμή βγάλαμε και το σύνθημα του επιστροφής στην πολιτική για να δείξουμε αυτό το δρόμο. Ξέρουμε ότι ο δρόμος που επιλέξαμε είναι δύσκολος. Ξαναλέω, δεν μιλάω με όρους δικαίωσης, δεν θεωρώ ότι αφορά αυτή την κοινωνία, αλλά νομίζω ότι είναι προσφορά στη δημοκρατία ο καθένας να κάνει και να λέει αυτό που πιστεύει.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Νέα Αριστερά είχε πάρει μια σειρά από κοινές πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της. Δηλαδή, εμείς είχαμε πάρει την πρωτοβουλία για μία κοινή πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όταν ήρθε το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και το λέω γιατί αυτό αφορά ιδιαίτερα τα Χανιά, που έχουν ένα ιστορικό πολυτεχνείο, ένα πολυτεχνείο το οποίο έχει βραβευθεί και έχει προσφέρει πάρα πολύ και στην επιστήμη και στην τοπική κοινωνία.

Αν προχωρήσει ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αν αναθεωρηθεί το άρθρο 16, θα γίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, θα μπούνε δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια και αυτό θα αφορά και το πολυτεχνείο στα Χανιά. Δεύτερον, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την περιφέρεια, θα χτυπηθούν πάρα πολύ, αφού πολλά παιδιά, αδυνατώντας να καλύψουν το κόστος, θα πηγαίνουν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Άρα, εμείς στις κοινές δράσεις πιστεύαμε και πιστεύουμε από την πρώτη στιγμή. Κοινές δράσεις όμως στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου. Για να σας απαντήσω επί της ουσίας, θα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και τι θα λέει. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αυτόνομη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς δεν θα αναιρεθεί. Δηλαδή, μπορούμε να μιλάμε για συμμαχίες, αλλά γιατί έχουμε διαβάσει και διάφορα ευφάνταστα σενάρια το προηγούμενο διάστημα για επιστροφή στο μαντρί, όπως τα γράψαν. Αυτά τα σενάρια δεν μας αφορούν.

Νομίζω ότι σήμερα είναι ίσως μία από τις χειρότερες στιγμές για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Και είναι από τις χειρότερες στιγμές γιατί έχεις μία τεράστια αντίφαση ανάμεσα στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι το πολιτικό κενό που υπάρχει και αυτή η ένταση δεν θα διορθωθεί, ακόμα και αν σταθεροποιηθεί η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν σταθεροποιηθεί το ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας το οποίο θα συνεχίζει να αναζητά διαφορετικές απαντήσεις.

Και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος από την απόγνωση και το φόβο να στραφεί και σε αντιδημοκρατικές λύσεις προς την άκρα δεξιά. Εγώ θέλω να είμαι καθαρός εδώ. Δυνάμεις όπως ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου στην πραγματικότητα είναι οι εφεδρείες, είναι ο πάγκος του κυρίου Μητσοτάκη. Με τον ίδιο τρόπο που ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ήταν μια πολύ καλή πολιτική ακαδημία, το αντίστοιχο του Ξ, για να κάνει αρκετές μεταγραφές στη σημερινή Νέα Δημοκρατία, έτσι θα λειτουργήσουν και αυτά τα κόμματα.

Για μας, η λύση μπορεί να έρθει μέσα από μία ενωτική, μαχόμενη και μαζική λαϊκή αριστερά.

Στην παιδεία δεν είμαι τόσο σίγουρος γιατί το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ή, για να το πω λιγότερο ευγενικά, είναι ακόμα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή θα κινηθεί περισσότερο προς το κέντρο και με κινήσεις όπως η αναβάθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία δεν έκρυψε ποτέ το πολιτικό της στίγμα και την κατεύθυνση.

Νομίζω ότι αυτή η κατεύθυνση δεν μπορεί να δώσει σήμερα απαντήσεις. Αυτό δεν αναιρεί ότι σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μπορεί να συναντηθούμε και να βρεθούμε μαζί, αλλά νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει έναν δρόμο περισσότερο προς το κέντρο, που θυμίζει, ξαναλέω, τον συναινετικό δικομματισμό της δεκαετίας του 2000, που ήταν το πολιτικό σύστημα που οδήγησε και στη χρεοκοπία της χώρας.

Εμείς υποσχόμαστε ότι την επιλογή που κάναμε, που ήταν μία επιλογή ευθύνης και ελπίδας, θα την υπηρετήσουμε. Δηλαδή, θα υπηρετήσουμε μία επιλογή η οποία θα έχει στο κέντρο του πολιτικού λόγου τα ζητήματα του μισθού και του κοινωνικού κράτους. Επιμένουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο που το κράτος κεντρικά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την κοινωνική ευημερία.

Η λογική ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα τα λύσουν οι αγορές θεωρούμε ότι έχει χρεοκοπήσει, ειδικά σε μία περίοδο που μπαίνουν και ζητήματα όπως η διαχείριση του νερού, κάτι που αφορά την Κρήτη. Και αφορά την Κρήτη και με όρους ποιος θα διαχειριστεί, δηλαδή αν μιλάμε για δημόσιο ή ιδιωτικό, αλλά αφορά την Κρήτη και με όρους κλιματικής κρίσης και υπερτουρισμού.

Η Κρήτη είναι ένα νησί το οποίο θα συνεχίσει χωρίς σχέδιο να αναπτύσσεται μόνο στον τουριστικό τομέα με αυτή την ταχύτητα και με αυτούς τους ρυθμούς. Σε λίγα χρόνια δεν θα έχει νερό για αγρότες. Άρα, η κλιματική κρίση δεν είναι ένα ζήτημα elite, δεν είναι ένα ζήτημα πολυτέλειας. Είναι κάτι το οποίο αφορά τον αγροτικό κόσμο, αφορά την ποιότητα των τροφίμων, αφορά την ποιότητα της ζωής στις πόλεις μας.

Αυτά τα ζητήματα απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο. Η Νέα Αριστερά θα είναι, αν θέλετε, η ενοχλητική δύναμη που θα τα υπενθυμίζει.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγιασμός των Υδάτων στην Κεντρική Δεξαμενή Χανίων

Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί...