ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα έρευνα: Αλλάζει η δομή του κρανίου των νέων λόγω της διαρκούς χρήσης των smartphones

Η υπερβολική χρήση των smartphones οδήγησε στην ανάπτυξη οστού τύπου «κέρατος» στο πίσω μέρος του κρανίου των νέων ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα.

Αυτά τα οστέινα εξογκώματα, γνωστά και ως ενθεσόφυτα, είναι ανώμαλες οσφυϊκές προεξοχές που μπορούν να σχηματιστούν κατά την πρόσδεση ενός τένοντα ή συνδέσμου.

Η μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sunshine Coast στο Queensland της Αυστραλίας, περιλάμβανε περισσότερες από 200 ακτινογραφίες ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι το 41% ​​είχε αναπτύξει ένα κοίλο κομμάτι από 10 έως 30 χιλιοστά στο πίσω μέρος του κρανίου τους.

Περαιτέρω δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των μαγνητικών τομογραφιών και των εξετάσεων αίματος, απέκλεισαν την πιθανότητα ότι τα κοκαλάκια αυτά ήταν αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή φλεγμονών.

Τα ενθεσόφυτα εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένους με κακή στάση και είναι η απάντηση των οστών στο άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι, σε αυτήν την περίπτωση, οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις φαίνεται να έχουν προκληθεί από μακροχρόνια πίεση στον σκελετό, καθώς το κεφάλι μετατοπίζεται προς τα εμπρός ενώ χρησιμοποιούμε τα smartphones για παρατεταμένες περιόδους.

«Υποθέτουμε ότι η παρατεταμένη αύξηση του φορτίου σε αυτή την πρόσδεση μυών οφείλεται στο βάρος του κεφαλιού που μετατοπίζεται προς τα εμπρός με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για μεγάλες χρονικές περιόδους», δήλωσε ο Δρ David Shahar.

«Το αυξημένο φορτίο απαιτεί αναδιαμόρφωση τόσο στον τένοντα όσο και στα οστεώδη άκρα του συνδέσμου. Το αποτύπωμα του τένοντα στο οστό γίνεται ευρύτερο για να κατανέμεται το φορτίο σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια του οστού», πρόσθεσε.

Ενώ η ανάπτυξη των οστών δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της, αποτελεί ένδειξη διαρκούς κακής στάσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ορισμένοι σχολιαστές της βιομηχανίας αμφισβήτησαν τη μελέτη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και του μεγέθους αυτών των αποκαλούμενων «κέρατων».

topontiki.gr
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

8 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

8 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

8 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

8 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

9 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

9 hours ago

This website uses cookies.