Να… τρελάνει κόσμο φαίνεται ότι βάλθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για νέα απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Λευτέρης Οικονόμου χαρακτήρισε ως «μέτρο χαλάρωσης» την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την νέα απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, η σχετικά απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων, κάτι το οποίο διέψευσε το μέλος της επιτροπής κ. Βατόπουλος.
Όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη «μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν καμία συνάθροιση άνω των 9 ατόμων άρα η νόμιμη πλέον συνάθροιση 99 ατόμων είναι πλέον εφικτή, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
Μάλιστα για τον χρονικό προσδιορισμό της απόφασης και το ενδεχόμενο αυτή να «φωτογραφίζει» τα προγραμματισμένα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Πέμπτης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις για τις αλλαγές στην Παιδεία, ο Λ.Οικονόμου απάντησε πώς ο συλλογισμός αυτός είναι εκ του πονηρού.
«Δεν πρέπει να υπάρχει πάντα καχυποψία, να βλέπουμε παντού κακιές μάγισσες» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Ειδικότερα, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αίσθηση προκαλεί ότι η ΕΛΑΣ έσπευσε να κάνει… διευκρίνηση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ πως η απγόρευση που ανακοίνωσε «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.»
Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Πάντως ακριβώς για το ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, το μέλος της Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ωστόσο ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης επικαλείται ότι ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:
– η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
– ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
– η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.
Πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
– διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
– διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Κυβερνητικοί φόβοι
Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου ΠΡΟΠΟ δε σχετίζεται μόνο με τον… κορωνοϊό. Αλλά και με την πρόθεση να περιοριστούν και να κατασταλούν απόπειρες μαζικής αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία απρόσκοπτα σχεδιάζει και εφαρμόζει σημαντικά μέτρα σε όλα τα πεδία, από την εκπαίδευση και την οικονομία μέχρι το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και τον τρόπο που θα συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα αυτής της γραμμής εκδηλώθηκαν με την επέμβαση των ΜΑΤ στην φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα.
Άλλα λένε λογική και… λοιμοξιωλόγοι
Πάντως, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομία (ΕΛΑΣ) ανακοίνωσε… άγρια χαράματα την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, μαρτυρά ότι κυβέρνηση και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλουν να προλάβουν κάτι.
Ενδεχομένως αλλή μια μέρα (Πέμπτη) πανελλαδικών πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων ενάντια στις αλλαγές στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα.
«Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.
Τέλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού σχολίασε ότι το μέτρο πρόκειται για «κίνηση πανικού» συμπληρώνοντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».
«Χαλάρωση των μέτρων», λοιπόν, ή ένα ακόμα κυβερνητικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;
Τα συμπεράσματα δικά σας…