Κρίσιμη είναι η σημερινή δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα.
Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από χθες είναι – μετά τη διαφωνία Χαρίτση-Σακελλαρίδη, για το Λαϊκό Μέτωπο και τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ – να υπάρξει συμβιβασμός. Συμβιβασμός, ο οποίος θα καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα.
Ο συμβιβασμός αυτός φαίνεται να πατά σε τροπολογία των Νάσου Ηλιόπουλου και Κωστή Καρπόζηλου που «αντικαθιστά» τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης, με μια πιο γενική αναφορά σε πρωτοβουλίες διαλόγου με όλες τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η Νέα Αριστερά, και με διακριτό το αυτόνομο στίγμα της. Πληροφορίες χθες το βράδυ ανέφεραν ότι, μετά και την εικόνα ότι ο «οδικός χάρτης» δεν περνάει, ο Αλέξης Χαρίτσης δέχτηκε αυτό το τμήμα της εισήγησής του να «φύγει», κάνοντας ένα βήμα πίσω. Την τροπολογία φέρεται να δέχεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Πάντως, μέχρι να λήξει η συνεδρίαση τίποτα δεν είναι βέβαιο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
«Στα δύο»
Ειδικότερα, κατά την χθεσινή ημέρα καταγράφηκε η διαφωνία που υπάρχει στην κορυφή σε σχέση με το «Λαϊκό Μέτωπο», με τις δύο διαφορετικές εισηγήσεις του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Πρόκειται για διαφωνία κομβικής σημασίας καθώς αφορά μείζον ζήτημα στρατηγικής που σχετίζεται με την παραπέρα πορεία του κόμματος. Η εικόνα από το Πολιτικό Γραφείο της Πέμπτης ήταν ότι πλειοψηφούσα άποψη είναι αυτή που απορρίπτει σχεδιασμούς που καταλήγουν σε διάλογο μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ (Σακελλαρίδης) και μειοψηφούσα αυτή που προκρίνει ο διάλογος να ξεκινήσει με όσους καταρχάς ανταποκρίνονται, ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ (Χαρίτσης).
Χθες, φάνηκε οι συσχετισμοί να είναι ανάλογοι και στην Κεντρική Επιτροπή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώθηκε και στο σώμα, με βάση τις τοποθετήσεις, η «σαφής» αντίθεση στην εισήγηση Χαρίτση για έναν «οδικό χάρτη» διαλόγου για το Λαϊκό Μέτωπο.
Ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε να εκκινήσει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΜέΡΑ25, το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και τον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη, καθώς και με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη.
Επιπλέον, παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος μεταξύ άλλων μιλά για συντονισμό κοινοβουλευτικών ομάδων για κοινή δράση εντός Βουλής, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συντονισμό δράσης σε κοινωνικούς χώρους, και κοινές ομάδες επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων.
Όμως, τα παραπάνω από την άλλη πλευρά εξελήφθησαν ως πολύ συγκεκριμένα και «δεσμευτικά» βήματα στα οποία θετικά μπορεί να ανταποκριθεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε και ο Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγησή του δεν φάνηκε να το αρνείται. Αντιθέτως, τόνισε πως ναι μεν η πρόσκληση αφορά όλες τις προαναφερθείσες πολιτικές δυνάμεις, αλλά «θα πρέπει, με όποιους ανταποκριθούν, να γίνει μια αρχή».
«Όχι» από Γαβριήλ που βλέπει κίνδυνο ρευστοποίησης – «Βαθιά» η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την «απέναντι» πλευρά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προειδοποίησε για κίνδυνο «ρευστοποίησης» και έκανε λόγο για «βιαστική και σπασμωδική συνεργασία». Για τα περί «βιασύνης» επικαλέστηκε μάλιστα τις πιέσεις που «το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί», με στόχο «την δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική σύμπραξη».
Επίσης σημείωσε πως:
Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους φορείς, την επίσημη πολιτεία, παράγοντες του τουρισμού και…
Το Τμήμα Εφέσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση του κατώτερου οργάνου του ΔΠΔ από τον Νοέμβριο του…
Του Κώστα Μπροκαλάκη * Εκπροσωπώντας τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Κρήτης και…
Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι ΑμΕΑ-χήρες-ορφανά λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις στην Ελλάδα, αλλά έχουν ηλικία κάτω των…
Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι μέλη οικογένειας, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε νέους…
Μια απίστευτη ιστορία διαζυγίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας την εξωφρενική επίδραση που μπορεί να έχει…
This website uses cookies.