Νέα εμπρηστική επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο

Νέα εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στο χώρο που λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έγινε στόχος εμπρηστών για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα και αυτή τη φορά όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν εντός, καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου.

Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών πάντως, συσχετίζει την επίθεση με την αναγραφή συνθημάτων από την Χρυσή Αυγή στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, την προηγούμενη Τρίτη, αλλά και όπως υποστηρίζει με τους προπηλακισμούς αριστερών μαθητών και φοιτητών στην πόλη από μέλη της Χ.Α., θεωρώντας ότι υπάρχει κλιμάκωση της φασιστικής βίας.

Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 6 το πρωί για τη φωτιά και έσπευσε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου για να την κατασβέσει. Σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ. Γιώργο Μαρκουλάκη, η εξωτερική πόρτα του στεκιού ήταν παραβιασμένη και σπασμένη με κλωτσιές και μέσα στο χώρο βρέθηκαν από τους πυροσβέστες τέσσερις εστίες φωτιάς με σωρούς από βιβλία, καρέκλες, μαξιλάρια και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Στο χώρο βρέθηκε λίγο αργότερα ο αντιπρύτανης κ. Κώστας Τζανάκης, ο οποίος μας είπε πως ο χώρος καθαρίζεται από συνεργείο, θα σφραγιστεί και είναι υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω χώρος τελούσε υπό κατάληψη εδώ και χρόνια και λειτουργούσε ως στέκι φοιτητών. Η χθεσινή ήταν η τρίτη εμπρηστική ενέργεια μέσα σε δυο χρόνια, οι δυο μάλιστα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Για κλιμάκωση της φασιστικής βίας ξάνει λόγο ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, συνδέοντας τον εμπρησμό με ενέργειες «ταγμάτων εφόδου» από τη Χρυσή Αυγή στην πόλη και την αναγραφή συνθημάτων από την Χρυσή Αυγή στο Πανεπιστήμιο.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών εκφράζει την έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία του για τα κρούσματα ξενόφοβης, ρατσιστικής και φασιστικής βίας, υλικής και συμβολικής, που καθημερινά ανεμπόδιστα εκδηλώνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι επιθέσεις σε μετανάστες και έλληνες πολίτες που στοχοποιούνται για τη φυλετική και εθνοτική τους καταγωγή, για τον τρόπο ζωής και τις πεποιθήσεις τους, συνιστούν εξόχως απτά δείγματα αποτρόπαιων τάσεων και πρακτικών που αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική συνοχή και την ίδια τη Δημοκρατία.

Στο Ρέθυμνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες της εμφάνισης ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα οποία προπηλακίζουν αριστερούς μαθητές και φοιτητές στους δρόμους της πόλης, δίχως να λαμβάνεται κανένα μέτρο αντιμετώπισης και παρεμπόδισής τους. Αυτά τα περιστατικά επαναλήφθηκαν προχθές στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου με την αναγραφή φασιστικών συνθημάτων στους τοίχους όλων των Σχολών, συνθημάτων υπογεγραμμένων από την Τ.Ο Ρεθύμνου της Χρυσής Αυγής. Από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων συνθημάτων προκύπτει ξεκάθαρα ότι η στόχευση της συγκεκριμένης συμμορίας συμπεριλαμβάνει πλέον και τους πανεπιστημιακούς που ενεργά υπερασπίζονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Δυστυχώς οι απειλές αυτές δεν περιορίστηκαν στο συμβολικό επίπεδο. Τις τελευταίες μέρες, οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, στο αυτοδιαχειριζόμενο φοιτητικό στέκι, δηλώνουν την κλιμάκωση της φασιστικής βίας στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστημίου με ανυπολόγιστες συνέπειες σχετικά με τις απαραίτητες συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας που εγγυώνται την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Ρεθύμνου να στιγματίσουν και να καταδικάσουν τις φασιστικές προκλήσεις. Καλούμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας να αναλάβουν άμεση δράση για την υπεράσπιση της ουσιαστικής δημοκρατίας και την άμεση καταδίκη της έρπουσας φασιστικής απειλής».
Την ανακοίνωση υπογράφει το Δ.Σ. του ΕΦΔ-ΣΚΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ανακοίνωση σχετικά με τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής στο Πανεπιστήμιο, εξέδωσε και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζουν ότι καλωσορίζουν όλους τους φοιτητές- έλληνες και αλλοδαπούς – και ότι κλείνουν την πόρτα στο φασισμό και το ρατσισμό.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Το πρωί της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, φοιτητές και εργαζόμενοι βρήκαν τους τοίχους του Πανεπιστημίου Κρήτης μαυρισμένους από συνθήματα με την υπογραφή Χρυσή Αυγή. Απειλητικά συνθήματα μισαλλοδοξίας ενάντια στους ξένους, τους “ανθέλληνες”, τους αριστερούς. Αντίστοιχα συνθήματα “στόλιζαν”, όπως μάθαμε, όλα σχεδόν τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης του Ρεθύμνου.

Η κοινοβουλευτική συμμορία της Χρυσής Αυγής οργάνωσε την υποδοχή της νέα σχολικής-ακαδημαϊκής χρονιάς εκτοξεύοντας ρατσιστικό δηλητήριο και απειλές ενάντια στους ξένους, αλλά και τους διαφορετικούς. Εχθρός δεν είναι πλέον μόνο ο μετανάστης, αλλά και όποιος δεν ασπάζεται τον εθνικορατσιστικό της λόγο.

Οφείλουμε να πούμε και να ξαναπούμε πράγματα που έμοιαζαν αυτονόητα για τη δημοκρατική μας παράδοση:

  • Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν αποτελούν λύση σε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, όπου κυριάρχησαν ως τρόπος σκέψης και δράσης γέννησαν ζοφερές καταστάσεις. Ο δρόμος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο.
  • Αυτοί που φταίνε για την οικονομική κρίση και τη διάλυση της κοινωνίας δεν είναι αυτοί τους οποίους “τιμωρεί” η Χρυσή Αυγή. Οι επιθέσεις της στρέφονται ενάντια σε θύματα της κρίσης και αφήνουν στο απυρόβλητο κόμματα και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση, επιβεβαιώνοντας πως η Χ.Α. βρίσκεται με την πλευρά των ισχυρών, αποτελεί το “μακρύ χέρι” του συστήματος και της κυβέρνησης.
  • Ο εθνικορατσιστικός λόγος δεν πηγάζει από το πατριωτικό αίσθημα, αλλά από τον φόβο απέναντι σ’ ένα περιβάλλον ολοένα και πιο εχθρικό. Ο φόβος όμως δεν νικιέται με διαχωρισμούς, αλλά με συλλογικότητα, διεκδικήσεις, κοινωνικούς αγώνες.

Οφείλουμε, χωρίς φόβο, να πούμε στους “παλληκαράδες” που μαύρισαν την Πανεπιστημιούπολη ότι:

  • Η ακροδεξιά των μαχαιρωμάτων, των στολών παραλλαγής, των καταδρομικών επιχειρήσεων για την εκκαθάριση της χώρας, δεν έχει καμιά θέση στο Πανεπιστήμιο που υπηρετούμε.
  • Τα νεοναζιστικά και σκοταδιστικά τους κηρύγματα δεν έχουν καμιά σχέση με τη αναλυτική σκέψη, το κριτικό πνεύμα, τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που καλλιεργούν η εκπαίδευση και η επιστήμη.
  • Από όποια θέση βρισκόμαστε στο Πανεπιστήμιο, θα συνεχίσουμε, σε πείσμα των καιρών, να εργαζόμαστε για τις σπουδές ΟΛΩΝ των φοιτητών –Ελλήνων και ξένων, αριστερών και δεξιών– να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης για το σύνολο της κοινωνίας».

goodnet.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Παπανδρέου στηρίζει Χάρη Δούκα στον β’ γύρο

Με άρθρο του ο Νίκος Παπανδρέου τόνισε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο των…

1 hour ago

Συναυλία για Τέμπη: «Να μεταδοθεί δωρεάν και ζωντανά σε όλη τη χώρα» – Η ανάρτηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Να μεταδοθεί ζωντανά σε όλη τη χώρα η συναυλία μνήμης για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο προτείνουν οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν,…

1 hour ago

Ο Χρήστος Γαρμπιδάκης μιλά για την πορεία του και το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων “2”: “Η φύση και η ambient μουσική έχουν μια βαθιά σύνδεση”

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων για δεύτερη χρονιά θα δώσει την ευκαιρία στο Χανιώτικο κοινό να…

1 hour ago

ΟΑΚ: Συνάντηση για τα προβλήματα λειψυδρίας σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά

Συνάντηση με φορείς του Δήμου Πλατανιά, με αντικείμενο τη «λειψυδρία», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/10/2024 στις…

3 hours ago

Τριάντα τρεις απινιδωτές τελευταίας γενιάς προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης θα δοθούν στους Δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Kρήτης, που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών…

3 hours ago

This website uses cookies.