Οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.
«Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.
Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.
Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.
Θρήνος, αγρυπνίες και αγωνία για τους τραυματίες
Tην ώρα που συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ξεκινούν τις προετοιμασίες για τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώθηκαν για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν τόσο άδικα.
Τα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς παραμένουν αποκλεισμένα από την αστυνομία.
Όσο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τις σορούς από τα δύο σημεία και τα ονόματα των θυμάτων άρχισαν να ανακοινώνονται, το ένα μετά το άλλο, πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στις αγρυπνίες στη μνήμη τους, στο Όκλαντ, το Χάμιλτον, το Ντάνεντιν.
Στο Κράιστσερτς, οι κάτοικοι κατέφθαναν συνεχώς για να αφήσουν ένα λουλούδι έξω από το τέμενος Αλ Νουρ και να προσευχηθούν. Σε μικρή απόσταση, στο Χάγκλεϊ Κόλετζ, η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης άρχισε να συγκεντρώνεται από το πρωί του Σαββάτου. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιμάμης του τεμένους Λίνγουντ, η σύζυγος του οποίου τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ.
Ο ιμάμης ζήτησε από όλους να παραμένουν ενωμένοι και τόνισε ότι η επίθεση δεν θα αποτρέψει τη μουσουλμανική κοινότητα από το να συγκεντρώνεται και να ασκεί τα θρησκευτικά καθήκοντά της. “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή αποδέχεται όλες τις θρησκείες”, πρόσθεσε. “Είμαστε τμήμα της κοινότητας της Νέας Ζηλανδίας”.
Ο γιος του, Μοχάμεντ Αμπντελχαλίμ, περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio NZ ότι έχασε πολλούς παιδικούς του φίλους στην επίθεση αυτή. Οι τρεις μάλιστα είχαν οικογένεια και μικρά παιδιά.
“Είμασε οικογενειάρχες, δεν έχουμε καμία εμπάθεια παρά μόνο αγάπη για αυτήν τη χώρα. Τώρα θέλουμε πίσω τους αγαπημένους μας. Θέλουμε να τους κηδέψουμε”, είπε.
Στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν την εξέλιξη της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο κοριτσάκι, είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι τα τεμένη θα παραμείνουν υπό αυστηρή φύλαξη μέχρι νεωτέρας. Οι συναγωγές της Νέας Ζηλανδίας έκλεισαν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά το Σάββατο.
Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…
Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…
Ένας άνθρωπος πού λέει όχι. Αρνιέται αλλά δεν παραιτείται: είναι ακόμα κι αυτός πού λέει…
Ο άλλοτε ” στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ και του Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, που ο άνθρωπος που…
Η Μαλβίνα Κάραλη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 ήταν ήδη μια καταξιωμένη δημοσιογράφος, με…
Ο Σταθμός Ελέγχου Ακριβείας Συστημάτων, ένας από τους τρεις παγκοσμίως, «ακονίζει» τα επιχειρησιακά και άλλα…
This website uses cookies.