Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η δράση της ουσίας «κυτοκίνης» του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται στην εντατική και που αγωνίζονται να αναπνεύσουν.
Oι περισσότεροι ερευνητές μιλούν για μια κατάσταση που ονομάζεται «καταιγίδα κυτοκίνης», μια απόκριση δηλαδή του οργανισμού που καλείται να αντιμετωπίσει ιογενείς λοιμώξεις όταν αυτές εμφανιστούν. Οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19 σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν με ελάχιστο φορτίο του ιού μέσα τους.
Το ανοσοποιητικό τους σύστημα το ξεφορτώθηκε. Τα εργαλεία όμως που ενεργοποιήθηκαν για τη διαδικασία αυτή μάλλον εκδίωξαν ισχυρές ενώσεις, κυτοκίνες και άλλου είδους ουσίες- βλάπτοντας θανάσιμα τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.
Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια υπερβολική δράση της ουσίας να προστατέψει τον οργανισμό, που όμως έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Ο Δρ. Ράντι Κρον, καθηγητής παιδιατρικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά το φαινόμενο «καταιγίδες κυτοκίνης», επισημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο, βίωσαν αυτές τις ανοσολογικές υπερβολικές αντιδράσεις. Ωστόσο, συμφωνεί πως δεν είναι πανομοιότυπες με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε άλλες διαταραχές και πρέπει ακόμα να μάθουμε πολλά.
Η ιδέα της καταιγίδας έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί σε μία κυτοκίνη και συγκεκριμένα την ιντερλευκίνη-6 ή il-6. Η πεποίθηση πως μπορεί να είναι ο ένοχος για ορισμένους θανάτους από τον Covid-19 προέρχεται από κάποιες αναφορές στην Κίνα που καταγράφηκαν στις αρχές της πανδημίας.
Οι γιατροί ανέφεραν πως ένας ασθενής που κατέληξε διαγνώστηκε με υψηλά επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό του. Κάποια στιγμή, οι επιστήμονες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για να μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6 ή il-6 στο αίμα του και όταν αυτό έγινε, εκείνος ανέκαμψε προσωρινά. Παρόμοιες αναφορές έχουν γίνει και στην Ιταλία.
Μερικά φάρμακα που μπλοκάρουν την ουσία κυκλοφορούν στην αγορά για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μπορούν επίσης να σταματήσουν τις σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες θεραπείες καρκίνου.
Όπως και να ’χει, τα φάρμακα κατά της ουσίας υιοθετήθηκαν από πολλά νοσοκομεία ως μέσο θεραπείας ενάντια στον κορονοϊό και είχαν αποτέλεσμα. Η ιδέα είναι πως προλάμβαναν τις καταιγίδες κυτοκίνης.
«Είναι τόσο εύκολο να θυμάστε τις περιπτώσεις που ο οργανισμός σας ανταποκρίθηκε σωστά και όχι εκείνες που δεν τα κατάφερε», εξήγησε ο Δρ. Μπρους Γουόλκερ, ένας ανοσολόγος και διευθυντής του Ragon Institute of Massachusetts General Hospital, M.I.T. που συμμετείχε στις πρόσφατες μελέτες.
(Mε πληροφορίες από New York Times)
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.