Categories: OIKONOMIA

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ

Washington, D.C.– Μια νέα μελέτη από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (Center for Economic and Policy Research – CEPR), «Περισσότερος πόνος – κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία» εξετάζει την πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας με την «εσωτερική υποτίμηση» και διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συνεχιζόμενης και παρατεταμένης ύφεσης. Σύμφωνα με τους πρόσφατους ενημερωμένους υπολογισμούς του ΔΝΤ, οι συντάκτες της μελέτης διαπιστώνουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 15,8% πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αυτό θα καθιστούσε τη μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικης ύφεσης του 1929. Ο συντάκτης της μελέτης υποστηρίζει ότι οι ελληνικές απώλειες είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

«Το ΔΝΤ υποτιμά συστηματικά το βάθος της ελληνικής ύφεσης», είπε ο Μαρκ Βάισμπροτ, συνδιευθυντής του CEPR και κύριος συντάκτης της μελέτης. «Κάποια στιγμή, είναι λογικό να αναρωτηθούν οι Έλληνες αν αξίζει το ευρώ αυτή την τιμωρία».

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αρχές είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι φιλοκυκλική – δηλαδή του ότι η κυβέρνηση συμπιέζει τον προϋπολογισμό, πράγμα για το οποίο έχει δεσμευτεί, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Το 2010-11, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα για περικοπή των δαπανών κατά 8,7% του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αντιστοιχεί με περικοπή 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 20,9% τον Νοέμβριο, και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ θα κυμανθεί στα 17% το 2016. Η απασχόληση, ως ποσοστό του εργασιακά ενεργού πληθυσμού, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο τώρα απ’ ό,τι ήταν το 1994.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μειώσει την απασχόληση στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 εργαζόμενους μέχρι το 2015, να μειώσει τον βασικό μισθό κατά 20% (και κατά 32% για άτομα κάτω των 25 ετών) και να αποδυναμώσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου ζωής για τους εργαζόμενους και την αναδιανομή του εισοδήματος προς τα πιο εύπορα οικονομικά στρώματα.

Η οικονομική θεωρία πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι αυτή της «εσωτερικής υποτίμησης», σύμφωνα με την οποία, το μισθολογικό κόστος, το οποίο έχει μειωθεί από την ύφεση και την υψηλή ανεργία, μειώνεται ακόμη περισσότερο έτσι ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και να ανακάμψει μέσω των εξαγωγών.  Όμως μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης, και την ανεργία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, δεν έλαβε χώρα εσωτερική υποτίμηση.

Οι συντάκτες εξετάζουν επίσης την εναλλακτική λύση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των συνεχόμενων κρίσεων και της συνεχιζόμενης ύφεσης. Αναφέρουν συγκριτικά την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς μια εσωτερική υποτίμηση όταν βρισκόταν σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης την περίοδο 1998-2001. Μετά τη χρεοκοπία τον Δεκέμβριο του 2001 και την υποτίμηση μερικές εβδομάδες αργότερα, η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθηκε για ένα τρίμηνο (με απώλεια 4,9% του ΑΕΠ), αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και σημείωσε ανάπτυξη πλέον του 63% για τα επόμενα έξι χρόνια.

«Η επιτυχία της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία και την υποτίμηση καταδεικνύουν ότι η ταχεία ανάκαμψη είναι δυνατή» είπε ο Βάισμπροτ. «Δεν ήταν, όπως πολλοί ισχυρίζονται, μια ραγδαία αύξηση στις τιμές των αγαθών ή ανάπτυξη που οφείλεται στις εξαγωγές. Η Αργεντινή ανέκαμψε ταχύτατα διότι μπόρεσε να εγκαταλείψει την καταστροφική οικονομική πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα και αντ’ αυτής να υιοθετήσει μια αναπτυξιακή πολιτική».

Η μελέτη αναφέρει ότι η Αργεντινή έφτασε το ΑΕΠ που είχε πριν την ύφεση σε μόλις τρία έτη, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Οι συντάκτες προτείνουν ότι αν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι διαθέσιμες να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ είναι μία εναλλακτική που θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη.

http://www.cepr.net/

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

1 day ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

1 day ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

1 day ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

1 day ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

1 day ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

1 day ago

This website uses cookies.