22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Νέα τάση: Εργαζόμενος / συνταξιούχος – Δικαιώματα και παραδείγματα

Ημερομηνία:

Και μισθό και… σύνταξη επιλέγουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα της δύσκολης συγκυρίας.

Εν αντιθέσει με το παρελθόν, όπου με την συμπλήρωση των ετών ασφάλισης οι ασφαλισμένοι έσπευδαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, σήμερα καθυστερούν την «αποστρατεία». Παρά το γεγονός ότι πλέον τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί σε σχέση με παλαιότερα και σε κάθε περίπτωση ο «συνταξιοδοτικός κίνδυνος» επέρχεται πιο αργά.

Γι’ αυτή την τάση ρόλο παίζουν τρεις παράγοντες: α) Το κόστος ζωής και τα δάνεια των εν ενεργεία που τρέχουν, β) η απουσία αξιόπιστης αξιολόγησης στην υπηρεσία και γ/το σχετικά μικρό πέναλτι σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου.

Οι νέες τάσεις στο συνταξιοδοτικό για πολλούς απασχολούμενους έχουν ως εξής:

1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει 40ετία, συνταξιοδοτούνται μεν στο 62ο έτος, αλλά συνεχίζουν να απασχολούνται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν μεν ένα πέναλτι μείον 30% στις αποδοχές τους, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν ένα επιπλέον εισόδημα άνω των 600-700 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα, μετά από 40 έτη ασφάλισης εάν ένας επαγγελματίας λαμβάνει 1.000 ευρώ σύνταξη, ενόσω απασχολείται θα εισπράττει 700 ευρώ ανά μήνα. Και αυτό αποτελεί καθαρό ποσό εν σχέσει με τα προ συνταξιοδότησης εισοδήματά του… Φυσικά συνεχίζει και πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ωστόσο, όταν κλείσει οριστικά τα βιβλία στην εφορία, θα λάβει προσαύξηση για τα έτη της παράλληλης απασχόλησης με την συνταξιοδότηση.

2. Πολλοί ανώτεροι υπάλληλοι του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΚΟ κ.λπ.) αποφεύγουν να συνταξιοδοτηθούν ενόσω έχουν μια καλή εργασία με επιπλέον αμοιβές (επίδομα ευθύνης, ΔΗΒΕΤ και ΔΕΤΕ στο υπουργείο Οικονομικών κ.α.).

3. Πολλοί εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνταξιοδοτούνται αλλά συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Με αποτέλεσμα να λαμβάνουν έμμεση προσαύξηση των αποδοχών τους ακόμη και κατά 1.200 ή 1.300 ευρώ από το 70% της σύνταξης. Εάν δε η απασχόληση στην υπηρεσία περιλαμβάνει και νυχτερινά, εξαιρέσιμα κ.λπ., τότε σε αυτό το ποσό μπορεί να αθροιστεί και ένας μισθός άνω των 2.000 ευρώ…

Προσοχή όμως! Για την συνέχιση της εργασίας των συνταξιούχων στο δημόσιο απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους. Μόνο τότε αποδίδεται το 70% της σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση το εφάπαξ χορηγείται με την παραίτηση από την υπηρεσία. Αυτό μοιάζει να είναι και το βασικό… κίνητρο ανανέωσης του προσωπικού.

Βεβαίως μια υπηρεσία μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο-συνταξιούχο. Ωστόσο, δεν υποχρεούται κανείς να ενημερώσει τους εργοδότες του -και σωστά-, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, για την χρήση των δικαιωμάτων του πολίτη/ασφαλισμένου. Και εν πάση περιπτώσει καθ’ όλην τη διαδικασία δεν υφίσταται κανένας αξιοκρατικός έλεγχος και καμία αξιόπιστη διαδικασία αξιολόγησης…

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...