Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης και ο κ. Κων/νος Μανασάκης Οικονομολόγος, Λέκτωρας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδη Στεφάνου παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την συμμετοχή εκπροσώπων των λοιπών Εταίρων του Προγράμματος.
Ο κ. Ροκαδάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η συνέντευξη τύπου δίνεται στο πλαίσιο της εσπερίδας, που συνδιοργανωσαν η Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το Κέντρο Επικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι οι Ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στο έργο DANTE.
Το DANTE υλοποιείται από ένα δίκτυο 14 φορέων – εταίρων από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος InterregIVC και αφορά στην Ψηφιακή Πρακτική για μια Νέα Προσέγγιση στον Τουρισμό των αγροτικών και ορεινών περιοχών της Ευρώπης. Το έργο δηλαδή αποσκοπεί στο να προωθήσει την καλύτερη ενσωμάτωση και χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην υλοποίηση πολιτικών για την ενίσχυση επιχειρηματικών πρακτικών στον τουρισμό σε ορεινές και αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.
Με το έργο DANTE, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμβάλουν στην εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης συμπληρώνοντας τις σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Η χθεσινή εσπερίδα εστίασε στο σχεδιασμό δράσεων δικτύωσης μεταξύ τουρισμού, αγροδιατροφικού συμπλέγματος και πολιτισμού, μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για την προσφορά διαφοροποιημένου και προσωποποιημένου τουρισμού εμπειρίας με υψηλή προστιθέμενη αξία με όραμα την εξασφάλιση ενός βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Ειδικότερα, ο στόχος της συνάντησης είναι να αποτελέσει διεπαφή μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και φορέων έρευνας και τεχνολογίας για την παρουσίαση καλών πρακτικών, σχετικών με υπηρεσίες τουρισμού σε ορεινές και αγροτικές περιοχές, μέσω της χρήσης ΤΠΕ και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με πρωτοβουλίες αναπτυξιακών πολιτικών μεταξύ των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ορεινών και αγροτικών περιοχών».
Πιστεύω ακράδαντα, τόνισε ο κ. Ροκαδάκης, ότι όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης των απομονωμένων περιοχών του νησιού μας και κατέληξε λέγοντας πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Στη συνέχεια ο κ. Μανασάκης αναφέρθηκε στον στόχο του έργου DANTEπου είναι να χρησιμοποιηθούν έξυπνα τηλέφωνα και να αναπτυχθούν προσωποποιημένες υπηρεσίες τουρισμού, και επεσήμανε:
«Στο πλαίσιο του έργου DANTE η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στενά προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός στόχος μεταξύ αναπτυξιακής πολιτικής ιδίως σε περιοχές ορεινές και απομακρυσμένες και πως η χρήση τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τέτοιου είδους πολιτικές.
Στη διάρκεια του έργου DANTE είχαμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε τεχνογνωσία από επιχειρήσεις και περιφέρειες της Ευρώπης όπου ο αγροτουρισμός είναι πιο ανεπτυγμένος. Αυτή την τεχνογνωσία στην συνέχεια την επεξεργαστήκαμε και την μεταφέραμε σε τοπικούς φορείς αναπτυξιακής πολιτικής και σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίδουν σύγχρονες κινητές τηλεπικοινωνίες, έξυπνα τηλέφωνα, κοινωνικά δίκτυα και ανοιχτά δεδομένα, λειτουργούν στην κατεύθυνση του να αναπτύξουμε νέες καινοτομικές υπηρεσίες τουρισμού με έμφαση σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές.
Τέτοιου είδους δράσεις κινούνται στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, της δικτύωσης των επιχειρήσεων και άρα συνολικά τέτοιου είδους έργα όπως το έργο DANTE, κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην Κρήτη».